Haftanın Özeti: 90

11 – 17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • DNA’nın yaşam kodlarını taşıdığını hepimiz biliyoruz ama geçtiğimiz yıllarda araştırmacılar bu molekül için farklı kullanım alanları buldu. DNA’nın katlanabilir ve yapışkan yapısı, DNA origamisi adı verilen mikroskobik şekiller oluşturulmasına imkan veriyor. Son 10 yılda araştırmacılar bu tekniği geliştirdi ve bugün Caltech bilimcileri DNA’yı Vincent van Gogh’un ünlü Yıldızlı Gece tablosunun parlayan bir replikasını, küçük bir madeni para boyutunda bir tuval üzerinde oluşturmak için kullandı. Bu mini tablo, tekniğin daha işlevsel amaçlar için de kullanılabileceğini kanıtlıyor. Teknolojik cihazları daha küçük yapmanın önündeki önemli engellerden birisi de çok küçük boyutlarda parçaları birleştirmenin zorluğu. İnsan saçından kat kat ince olan molekülleri birleştirmek için parmaklarımızı kullanamayız. Ancak araştırmacılar DNA origamilerinin bu amaca hizmet edebileceğini düşünüyor. Eğer bu yöntem başarılı olursa şimdiye kadar yapılmamış kadar küçük cihazlar oluşturulabilir.

nia36thjahdsmdeephwe

  • Teknoloji ve müziğin bir araya gelmesi günümüzde artık çok garip bir durum değil ancak belki de müzikle en alakasız teknolojik cihazlardan biri olan 3D yazıcılarla müzik yapılması oldukça ilginç bir gelişme. İngiliz elektronik punk grubu Feral Five ve ABD’li tasarımcı Francis Bitonti 3D yazıcıların seslerini ve baskı dosyalarını kullanarak Rule 9 adlı bir şarkı hazırladı. Elektro dans tarzındaki şarkı Bitonti’nin defilelerinde rahatlıkla kullanılabilecek türden.

Screenshot_1

  • Spotify’dan müziğini çekmek çok sarsmamış olacak ki popun Grammy ödüllü genç kraliçesi Taylor Swift, Forbes tarafından yılın en çok kazanan şöhreti ilan edildi. 1989 Dünya Turnesi, Diet Coke ve Apple gibi sponsorluk anlaşmalarının da katkısıyla 2016 yılında 170 milyon dolar kazanç elde eden Swift, geçtiğimiz yıl 80 milyon dolar kazanarak Robert Downey JR. ile 8. sırayı paylaşmıştı. Country tarzı müziği, eski sevgiliyi haşlayan hitleri, ultra şöhret isimlerle olan yakın arkadaşlıkları ve giyim tarzı ile ‘genç kızların sevgilisi’ nitelendirmesini en çok hak eden isimlerden biri olan başarılı müzisyen, tüm bunlara karşın Forbes kapağını online oyunundan 45 milyon dolar kazanan bir başka ikona, Kim Kardashian’a kaptırdı. Kim Kardashian kapak zaferini ‘hiç yeteneği olmayan bir kıza göre fena sayılmaz’ notu ile paylaştı. Anlayana.

taylor-swift

  • Fransız indie pop grubu Cassius‘un Ryan Tedder ile yaptığı düet ‘The Missing’ interaktif klibi ile dikkat çekiyor. Klipteki çiftleri tek tıkla değiştirip farklı ‘kombin’ler şeklinde izleyebildiğiniz projede 20 farklı aktör, eşcinsel ve heteroseksüel çiftleri temsil edecek şekilde, zaman zaman da karşı cinse özgü kıyafet ve aksesuarlar yardımıyla ‘değişerek’ rol alıyor. Pharrell Williams’ın fenomen haline gelen ‘Happy’ klibinin de yaratıcıları olan We Are From LA imzası taşıyan çalışmanın örnek videosunu aşağıda, interaktif versiyonunu buradan izleyebilirsiniz.

  • Türk Sineması’nın Yeşilçam dönemine ve ekolüne dair ne zaman bir şeyler dalgaya alınsa dönemin sanatçılarından aynı savunmayı duyarsınız: İmkansızlıklar içinde yaptık. Kıt kanaat başarılan her şey gibi gururun utanca, ezikliğin mağrurluğa karıştığı bu açıklamaya sebep veren güzel, yalnız, fakir ve gururlu Yeşilçam’ın ‘kopyalama’ geleneğine dair 90 dakikalık bir belgesel: Remake Remix Rip – Off. Türkiye’de MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması adı ile İstanbul Modern’de ve Boğaziçi Üniversitesi Film Festivali kapsamında gösterilmiş olan Cem Kaya’nın ilk uzun metrajlı belgeseli, yılmaz Yeşilçam emekçilerinin ağzından bir ‘imkansızlıklar hikayesi’ anlatıyor. Buradan izleyebilirsiniz.
remake (1200x757)
Lokum yiyen Badi’den (ET), Drakula’nın şatosuna elinde tesbihiyle giden Azmi’ye (Jonathan Harker), Exorcist, Drakula, Tarzan gibi birçok batılı filmin Türk versiyonlarınden kesitler bu belgeselde bir araya geliyor. (İstanbul Modern film gösterimi tanıtım metninden)
  • Kankalara ‘çekilen’ karışık kasetler ve hoşlanılan kişi için doldurulan CD’ler sevdiğimiz kültürel materyalleri paylaşmaya ne çok düşkün olduğumuzun yakın tarihteki en bilindik kanıtları. Şimdi sıra Netflix varlıklarında. Favori filmlerden, pek izleyen olmadığı için konuşulamayan dizilerden ya da hayatın anlamını açıklayan belgesellerden oluşturulan ‘karışık’ listeleri kaydedip ilgilisiyle paylaşmak Netflix Flixtape ile artık mümkün.

  • Apple uygulama yaratıcılarına maharetlerini sergileyip ‘keşfedilebilecekleri’ bir reality şov sahnesi sunacak. ‘Planet of the Apps‘ için online başvurular başladı bile. Finalist için dünyanın önde gelen uzmanlarından danışmanlık, 10 milyon dolara kadar yatırım ve App Store’da öne çıkarılma gibi ödüller söz konusu. Başvuruları 26 Ağustos’a kadar sürecek TV şovuna ilişkin diğer detaylar için burada.

planet (1200x515)

  • İddialı ve son derece albenili açılış sekansları ile çevrelendiğimiz bir zamandayız fakat jenerikler tahmin edebileceğiniz gibi her zaman böyle değildi. Aslında jenerik denen bileşenin bu denli öne çıkması yeni sayılabilecek bir hadise. Katie Ingram Amerikan televizyon şovlarının açılışlarının kısa tarihine bir bakış atmış ve ortaya epey ilginç bir derleme çıkmış. Buradan inceleyebilirsiniz.

FamilyMatters_opening (1200x533)

  • Birleşik Devletler’de yayın yapan USA kanalı, ödüllü dizisi Mr. Robot’un yeni sezonunun ilk bölümünü dizinin hayranları ile yapılan bir Facebook Live soru cevap seansı sırasında (planlanan tarihten 3 gün önce) öylece yayınlayıverdi. Dizinin fanları ‘Bunu izleyen çok küçük bir azınlığa mensupsunuz, övünün ama asla spoiler vermeyin. Uyarıldınız.’ notu ile başlayan 40 dakikalık beklenmedik seyir ödülünün tadına vardıktan sonra bölüm yayınlandığı kaynaklardan kaldırıldı. Bu tanıtım gibi tanıtım Mr. Robot’un popülerliğine hizmet eden bir pazarlama hamlesi olmaktan ziyade Facebook Live’in yaygınlaşmak adına güçlü isimlerle ortaklığa giderek başlattığı taarruzun etkileyici bir parçası olma niteliği taşıyor.

mr-robot-season-2-stforum (1200x600)

  • Sade vatandaşla dünya dışı yaşam ve uzay macerası arasındaki uçurumu kapatan efsane dizi Star Trek’in aslında bir denizaltı filmi olabileceğini söylesek? Buyrun bir de buradan bakın:

https://youtu.be/ivMkhX1NQRQ

Bu haftanın kapanışını yine TED sunumuyla yapıyoruz. Ancak bu seferki seçki TED konferanslarının yaratıcısı ve yöneticisi Chris Anderson’ın seçtiği ve kendi yorumuyla en çok şey öğrendiği 5 TED sunumundan oluşuyor (hepsinin Türkçe altyazısı var). Keyifli seyirler.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda paylaşmayı ihmal etmeyin.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.
Etiketler:

5 Yorum

  • “Büyük kısmı olaydan habersiz askerler” – diyerek darbecileri masum göstermen
    “bu garip eylem boyunca” diyerek darbe diyememen
    “265 kişi hayatını kaybetti” diyerek şehit olanlarla gebertilenleri bir vermen dolayısla
    nasıl bir zavallı olduğunu apaçık gösterdin.
    3 ağaç için ortalığı yakıp yıkan gezicilere destek vermiş , sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanmıştın.
    ama görülüyor ki mevzubahis vatan olunca sen bir teferruat oluyorsun.
    sen ve senin gibiler bu milletten değilsiniz.
    sizler asimile olmuş zavallı mahlukatlarsınız.

    • Öncelikle katkınız için teşekkür ederiz.
      ‘Büyük kısmı olaydan habersiz askerler’ metnindeki linke tıklarsanız halk ile karşı karşıya kalan askerlerin kendi ağzından olaydan nasıl habersiz olduklarına dair bir örneği görebilirsiniz. Aynı tespit TSK ve devlet yetkilileri tarafından da yapıldı, cuntanın ifadelerinde de nasıl kandırıldığına yönelik detaylar yer aldı.
      ‘Darbe diyememen’ demişsiniz ancak haberin -hatta haftalık özetin- ilk cümlesi ‘darbe’ diye başlıyor.
      Eylemi ‘garip’ hale getirense bu kadar yetersiz, desteksiz, lidersiz başlaması ve halkını, meclisini bombalaması (yazıda da bir kısmı yer alan detaylar sanıyoruz hepimizin malumu).
      Toplumsal olaylarda can kaybının ‘taraflar’ esasında toplu olarak verilmesi bu vakaya has değil. Popüler bir örnek olarak sıkça duyduğumuz ‘PKK ile savaşta 40 bin kayıp’ kalıbının içinde (paylaşılan son rapora göre) 21 bin 800 PKK’lı terörist, 5 bin 500 asker ve polis var.
      Gezi Parkı olayı ile askeri darbenin arasında kurulması gereken bir bağlantı varsa muhtemelen bu olayın soruşturmasının ardından ortaya çıkacaktır (ki şimdiden emareler var).
      Yorumunuzdaki 1. tekil şahıs kalıbıyla muhatap almak istediğiniz M. Serdar Kuzuloğlu ise kendisinin olayla ilgili şahsi yorumlarını Twitter hesabındaki paylaşımlarından takip edebilirsiniz: 1, 2, 3.
      Katkınız için tekrar teşekkürler.

  • Merhaba,

    Nasa’ya ait Juno’nun gönderdiği fotoğrafların kat edeceği mesafe konusunda tereddüdümü gidermek istiyorum. Görüntünün altındaki notlara göre Juno’nun gönderdiği görüntü, Juno Jüpiter’e 3 milyon mil uzaklıktayken sonlandırılmış. Jüpiter’in dünyaya uzaklığı 600 milyon km’den daha fazla, Juno’nun göndereceği fotoğraf veya görüntülerin bu mesafeyi kat etmesi gerekmiyor mu? Mesafelerde bir karışıklık veya benim bir yanlış anlamam varsa düzeltebiliriz.
    Bu arada her hafta göstermiş olduğunuz bu özenli ve ilham verici çaba için teşekkür ederim. Okunacaklar listemde önemli bir kalemi oluşturuyorsunuz.

  • Eğer bir cevap yazılmayacak ise yukarıdaki yorumumu (ve sonrasında bu yorumu) sayfadan kaldırmanızı rica edebilir miyim?

    • 4,3 milyon kilometre Juno’nun bu fotoğrafı çektiği noktanın Dünya’ya değil Jupiter’e olan uzaklığını ifade ediyor. Metinde gerekli düzeltmeyi yaptık. Uyarınız için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği