Haftanın Özeti: 80

2 – 8 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Microsoft İnternet Explorer masaüstü web tarayıcı pazarındaki birinciliği 21 yıl sonra Google Chrome’a kaptırdı. Yüzde 41,7 pazar payına ulaşan Google Chrome yanında Mozilla Firefox da 2006 yılından bu yana ilk defa yüzde 10’un altına düştü.
  • ABD’nin (Pakistan yetkililerine haber vermeden) Pakistan’da gerçekleştirdiği bir baskınla El-kaide terör örgütü lideri Üsame bin Ladin’i öldürmesinin üstünden 5 yıl geçti. ABD istihbarat kurumu CIA, bu süreci ‘anmak ve hatırlatmak’ için operasyonu 1 Mayıs’taki yıldönümünde #UBLRaid etiketiyle gerçek zamanlı olarak Twitter’dan paylaştı. Neden gerek duyulduğu anlaşılamayan yayın sosyal medyada tepki topladı.

  • Siri’nin üreticileri Dag Kittlaus ve Adam Cheyer, yeni bir sanal asistan uygulaması ile tekrar karşımızdalar. Viv adı verilen yeni uygulama ile işlerinizi telefona hiç dokunmadan, tamamen sesli komutlarla gerçekleştirmeniz mümkün olacak. Pazartesi günü tanıtılması beklenen uygulamanın şimdiden 50 adet şirketle içerik ortaklığı yaptığı söyleniyor.

viv-earth-c3184a16

  • Microsoft Windows’un mobil sürümü 3D Touch özelliğini Kinect işlevleriyle  birleştiren farklı bir kullanımı tanıtmaya hazırlanıyor. Bu özellikte cihaz daha ekranda bir şeye dokunmadan ‘niyetinizi’ anlıyor.

  • Instagram kurumsal hesapları devreye sokmaya hazırlanıyor. Dikkat çeken ilk özellik, profil bilgilerinde doğrudan iletişime geçmek için ‘Contact’ düğmesi.

img_5423-1

  • Moda markası Topshop giyilebilir teknolojiler konusunda ilham verici fikir ve ürünler geliştirme konusunda işbirlikleri peşine düştü. İngiliz şirket, ‘Top Pitch‘ adını verdiği programla 4 hafta boyunca girşimci ve fikir sahiplerinden fikir toplayacak.
  • Hold Security adlı güvenlik şirketinin paylaştığına göre Rus hacker’lar sayısı on milyonlarla ifade edilen Gmail, Microsoft ve Yahoo eposta hesabı içeren toplamda 1 milyar 170 milyon kayıt içeren bir dosya paylaştı.
  • Şeylerin İnterneti (Internet of Things / IoT) kavramının yazılımlar ve platformlar üstünden birbirine bağladığı cihazlar yepyeni güvenlik problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu yeni ağların güvenliği kamu kurumlarına da yeni bir güvenlik gündemi hediye ediyor.
  • Rusya’da hizmet veren bir yüz tanıma uygulaması ile elinizde bir fotoğrafı bulunan kişinin sosyal medya hesabını bulabiliyorsunuz. Uygulamanın bu özelliği Rusya’daki porno aktrisleri ve seks işçilerinin sosyal medya hesaplarını bulup, onları ve tanıdıklarını taciz etmek için kullanıldı.

https://youtu.be/VZnWnbFUJqQ

  • Facebook kullanıcılarının gayet iyi bildiği gibi site kullandığı algoritmalarla şaşırtıcı derecede başarılı bir yüz tanıma yeteneğine sahip. Ancak California mahkemesinde aleyhinde açılan (ve kaybettiği) dava uyarınca site bundan böyle Facebook yüzünüzü tanımak (ve veritabanındaki diğer fotoğraflarda taramak) için sizden izin almak zorunda kalacak.
  • İnternette çocukların cinsel istismarına karşı çalışan İnternet İzleme Kurumu, geçtiğimiz sene yaptığı çalışmalarda Google’dan yardım aldığını açıkladı. Google’ın internetteki yasa dışı görselleri bulmada kullanılmak üzere bir arama robotu (web crawler) geliştirmek için kuruma yardımcı olduğu ifade edildi.

google

  • ABD’de polislerin bir davada şüpheliden telefonunu parmak izi kullanarak açmasını istemesi tartışmalara sebep oldu. ABD anayasası bir kişinin sözlerinin, kendi isteği dışında, kendi aleyhine delil olarak kullanılmasını engelliyor. Polisin şüpheliden telefonu açarak kendi aleyhinde delil sağlamasını istediği ve bunun yasalara aykırı olduğu savunuluyor.

fingerprint-sensor-on-the-iphone-5s-isnt-just-a-gimmick

  • Uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde devlet takibini imkansız hale getiren mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Brezilya mahkemeleri tarafından 72 saat boyu sansürlendi. Bir soruşturma kapsamında verilere erişilemediği için alınan karar uyarınca ülkedeki mobil operatörler uygulamaya erişimi engellemek zorunda kaldı.
  • İnternetin kısaltmalar; hatta emojilerle dili bozduğu iddiası sadece Türkçede değil; hemen her dilde tartışma konusu. Kimileriyse bunun ‘dilin evrimi’ olduğunu ve zamanla değişen beklentilere göre doğal olarak şekil değiştirdiğini savunuyor. İlginç bir iddia ise ’emojilerin dahi’ zamanla evrildiğini ortaya koyuyor.

emoji

  • Reklam engelleme uygulaması Adblock Plus, kullanıcıların internet sitelerindeki reklamı kaldırmak için siteye bağış yapabileceği bir sistem geliştiriyor. Bu sistem için, ödeme sitesi Flattr ile işbirliği yapan Adblock Plus, yıl sonuna kadar sistemi kullanıma sokmayı amaçlıyor. Avrupa Konseyi bir aktivistin talebi üzerine, sitelerin reklam engelleyenleri tespit etmesinin AB yasalarına aykırı olarak yorumlanabileceğini belirtti.

adblock-plus-says-it-knows-how-to-get-consumers-to-pay-for-content

  • Member Guardian adlı yeni bir çözüm internette içeriğini ücretlendirmek isteyenler için kolay kullanımlı, uçtan uca bir çözüm sunuyor. WordPress’ten Facebook’a kadar hemen her platforma kolayca entegre edilebilen çözüm bir kere mahsus 29 dolar bedele sahip.
  • Anlık mesajlaşma konusunda WhatsApp’tan Line’a onlarca seçenek var. NexText ‘an’ ile değil; gelecekle ilgileniyor. Gelecek zamana mesaj yollayacağınız senaryolar için aklınızda olsun.

  • Reklam ajansı Saatchi & Saatchi’nin New York ofisinin VocaliD firması için hayata geçirdiği Goldivox sitesi, sesle etkileşime geçen hikayesiyle duyma engelliler için VocaliD’nin ses bankasını zenginleştiriyor. Ses bankasına şu ana kadar 110 ülkeden 11 bin kişi 4,5 milyon cümle kurarak katkıda bulunmuş.

  • Google Chrome web tarayıcısına yönelik Refined Twitter adlı eklenti Twitter sitesini masaüstünde mobil temayla kullanmanızı sağlıyor. Amaç bu sosyal ağı daha sade ve işlevsel (olduğu iddia edilen) arayüzle kullanabilmek.
  • Britanya / Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen Visual Localisation adlı çözüm, fotoğraflardan konum bilgisini tespit edebiliyor. Ancak şimdilik her fotoğrafta başarılı olmadığını aşağıdaki örnekten görebilirsiniz.

localisation

  • Web siteniz ya da bloglarınızdaki görselleri optimize eden (ücretli) bir hizmet: Kraken.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

6 Yorum

  • elinize sağlık
    bu dijital sticker fikri iyi hoş ama ben daha önceden burada gördüğüm little printer daha çok hoşuma gitmişti.
    şimdi baktımda little printer ın üreticisi kapanalı çok olmuş :(

  • Geleceğe mesaj internet paketlerini yetiremeyenler için iyi ama cevap almanın zorunlu olduğu mesajlarda sorun olabilir. :) (İnternet paketim kısıtlı olduğu için uygulamanın ayrıntısına bakamadım. Tahminen yorumladım. :)) lego işi de tam hayalimdeki iş ama linkedndeki ilanlar hep Amerika. (Sitedeki linkte sorun var yada benim telde) alsalar giderim de orada da o kadar işsizlik varken beni almazlar. Bisiklete takılan aparatta iyiymiş. 32km muazzam rakam. Dünyayı bisikletle gezen milli gezginimiz Gürkan Genç’ e alıp bir tane gönderilebilir ya da diyelim de sponsor olsunlar. :)

  • Sanal gerçeklik sistemlerinin göz sağlığı açısından muhtemel zararlarını düşündükçe çocuğa kesinlikle takılmaması gerektiğini düşünüyorum. “Uyku Vakti Hikayeleri” için iyi cesaret etmişler sanki.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği