Haftanın Özeti: 76

4 – 10 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Away bir bavul. Ama hedefi dijital kuşağın seyyahları. Taşıma sapının hemen altında yer alan 10 bin miliamperlik bataryası sayesinde USB üstünden bütün cihazlarınızı şarj edebiliyor. Havaalanı güvenlik kontrolünde x-ray ekranında nasıl bir izlenim bırakır kestirmek güç (225 dolar).

  • Kuvée, açıldıktan sonra şarabın 30 gün boyu taze kalmasını sağlayan bir aksesuar. Bu akıllı şişe ayrıca kullandıkça kişisel tercihlerinizi de aklında tutarak ilerleyen dönemlerde beğenme ihtimaliniz olan şarapları size önermeye başlıyor.

  • SmartPlate, nesne tanıma teknolojisi sayesinde içine konulan yiyecekleri algılayan ve kalorisini hesaplayan bir akıllı tabak. Formunuzu korumaya yardımcı olmak için tabağınıza gereğinden fazla yiyecek koyarsanız uyarılıyorsunuz. ‘Lokmasını saymak’ diye biz buna deriz.

  • Japonya’nın Başkenti Tokyo’da hizmet veren Tobu World Square, dünyanın 102 önemli bölge ve eserini ve 140 bin minyatür insan figürünü barındıran dev bir açık hava sergisi. 1:25 ölçeğindeki eserler arasında Paris’ten Vatikan’a kadar birçok şehre ait kesitler yer alıyor.
  • Danimarka’nın Başkenti Kopenhag yakında insan yapımı 3 yeni adaya daha kavuşacak. Nordhavn Adaları adı verilecek grup eğitim, su sporları ve eğlence faaliyetleri için kullanılacak. Oluşturulacak toplam 25 dönümlük arazi, enerjisini 12 bin güneş hücresiyle kendisi üretecek. Takımadaların 2017’de tamamlanması hedefleniyor.

Copenhagen-International-School-Nordhavn-C-F-Moeller-img-50570-w1000-h560-tD

  • Hollandalı Bilimciler, bakterilerle şarj olan bir pil geliştirdi. Şimdilik en fazla 15 defa şarj edilebilen pil 16 saatlik şarj sonucu 8 saat enerji sağlamayı başardı. Bu oran mevcut güneş hücreleriyle aşağı yukarı aynı.
  • MIT yapay zeka laboratuvarı, ilk kez bir 3D yazıcıyı katı ve sıvı bileşenleri bir arada kullanarak robot üretmek için kullandı. Montaja gerek kalmadan hidrolik sistemler üretebilen 3D yazıcı, gelecekte robot üretimine yön verebilir.

  • Volocopter adlı hava aracı gücünü elektrikten alan 18 motora bağlı pervanelerle uçan bir kişisel teknoloji. Son yılların popüler aracı drone’lardan ilham alan araç bu hafta ilk insanlı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Sıfır-emisyon kategorisindeki Volocopter 450kg ağırlığa sahip ve saatte 100km hıza ulaşabiliyor. Sadece bir manivelayla çalışan sistemi de kullanım açısından son derece kolay. Videosu fena halde iştah kabartıyor!

  • NASA tarafından geliştirilen yeni bir uçak kanadı tasarımı son derece ince ve hafif yapısıyla geleceğin uçaklarının yakıt tüketimini yarıya düşürmeyi hedefliyor. Boeing mühendisleriyle birlikte yürütülen çalışmanın tek sorunu kanat uzunluğunun mevcutların iki katına çıkmak zorunda kalması. Bu ayrıntı birçok havaalanı ve uçak hangarı için apayrı sorunların habercisi.

acd16-0013-019

  • İngiltere’nin Başkenti Londra’nın Şehir Konseyi bakkal siparişlerinin evlere sürücüsüz robot-araçlarla taşınmasına yönelik bir deney başlattı. Taşıyıcılar (54. Haftanın Özeti’nde tanıttığımız) Skype’ın Kurucuları Ahti Heinla ve Janus Friis’in yeni girişimi tarafından üretiliyor.

  • Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Temsa, yüzde 50’si yerli üretim olan MD9 electriCITY elektrikli şehiriçi otobüsünü tanıttı. Ful şarjla 250 kilometre yol gidebilen otobüsün 65 kişilik yolcu kapasitesi var.
  • Yıllarca Intel’de Mühendislik Müdürü olarak çalışan Bilgisayar Mühendisi Gansha Wu, ülkesine dönüp akıllı araç üretmeye karar verdi. Eski iş arkadaşları ile bir araya gelip Uisee adlı bir şirket kuran tecrübeli mühendisi Çin’de hem geniş bir pazar hem de zorlu bir süreç bekliyor.
  • Otomotiv üreticisi Daimler, sürücüsüz kamyon filosunu Stuttgart ve Rotterdam arasında test sürüşlerine başlattı. 3 kamyondan oluşan filo geleneksel kamyonlara kıyasla çok daha yakın seyrettiği için trafikte daha az yer kaplıyor ve yüzde 10 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor.

  • Akıllı araç alanındaki varlığını hissettiren bir diğer markaysa mikroişlemcileriyle tanıdığımız Intel. Otonom robot ve araçlar için yakın dönemde satın aldığı Yogitech firmasının çözümlerini kullanan Intel bu alana 2 milyar dolar yatırım yaptı.
  • Otonom araçlara dair her gün yeni bir gelişme yaşanıyor ancak dünyanın birçok şehri sadece insanların kullanacağı araçlara göre tasarlanmış durumda. Şehirlerin otonom araçlara hazırlanması, bu tip araçların şehir trafiğine hazırlanmasından daha fazla zaman alabilir.
  • Android işletim sisteminin nimetlerini otomobillere buluşturmayı amaçlayan Android Auto bu hafta Brezilya, Hindistan ve Rusya’da da hizmete geçti. Darısı başımıza.

  • Akıllı ve otonom araçlar yepyeni bir ayrıntıyı hayatımıza sokmak üzere: zararlı yazılım sigortası.
  • Bu  kadar otomotiv demişken; elektrikli camianın ağabeyi Tesla (Model S) ile Boeing’in kapışmasına göz atalım mı? Evet; Boeing…

  • Mini bilgisayar RaspberryPi’ın girmediği yer yok gibi. Son durağı efsane Nintendo Gameboy. Süreçlere göz atmanızı tavsiye ederim.

UvWaM8Z

  • Cep telefonlarına takılarak çalışan Nurugo Micro, görüntüyü yüksek çözünürlüklü olarak 400 kat büyüterek dünyanın en küçük ve hafif dijital mikroskopunu oluşturuyor (42 dolar).

  • DoBox, iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlar için kablosuz bağlantı kurabilmek için köprü işlevi üstleniyor. Şarj etmekten internet dağıtmaya, dosya paylaşımından video yansıtmaya kadar aklınıza gelen her şey tek bir kutuda (109 paund).

  • Apple kullanıcıları için bir diğer yenilikçi çözüm ise Blockhead. Fişin priz ile buluşma açısındaki küçük bir değişiklikle dramatik bir fark yaratıyor.

blockhead

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

5 Yorum

  • Jeff Buckley in gelmesi yaklaştı nasıl çekmiş klibi acaba? Yitip giden ünlüleri boyle arada hatırlatan projeler iyimi kötü mü bilemedim….

  • Temsa’nın haberini keşke daha “reputable” bir medya kaybağından verseydiniz. Tarafsız yaklaşımınızı takdir ediyorum ama Gazetenin reklamlarına tıklamaktan haberin kendisini okuyamadım.

  • Sevgili Kuzuloğlu öncelikle dünya halleri için çok teşekkürler, daha önce önerildi mi bilmiyorum ama her konu( paragraf) için bir yorum altyapısı olan bir platform olabilir mi bilmiyorum. Bazen o konuya özgü bir yorum bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tabi bunun moderasyon sorunu çok büyük farkındayım. Sonra burası ” yaran dünya halleri yorumları” kaynağı olabilir :) , yorumcular arası saçma salak tartışmalar gerçekleşebilir ama burası bir sosyal mecra ve kendimi ifade edemez halde hissediyorum. Birşeyler eklemek hatırlatmak istiyorum. ben bir konuya özgü bir yorumumu altta yazmak yada görmek aramak biraz meşakkatli . Netice-i kelam çok teşekkürler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği