Haftanın Özeti: 171

28 Ocak - 4 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Teknoloji temelli haberlerin yeni yıldızı Çin “vay be” dedirtmeye devam ediyor. Bu kez mevzu, bin 500 işçi tarafından 9 saatte inşa edilen tren istasyonu ve bağlantı yolu. Ulaşımın ve gündelik hayatın aksamaması için girişilen çalışma sabahın erken saatlerinde tamamlanıyor. En az “Formula 1 pit stopları” kadar heyecan verici.

Uzun yıllar Avrupa ve Asya’nın farklı ülkelerinde ‘iş gören’ ATM hırsızlığı yöntemi Amerika’da da kendini gösterdi. Jackpotting denilen yöntemle ATM’lere kötü amaçlı yazılım yükleniyor veya bizzat işlemci değiştiriliyor. Amerikan Gizli Servisi, makinelerde hala Windows XP kullanıldığını belirterek, sistemin yükseltilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Otomasyonun işimizi elimizden alacağını anlatan haberleri çokça okuduk. Ancak bu gelecek öngörüleri bir yana, şu anki teknoloji bile işçilerin yaptığı görevlerin yüzde 45’ini yapabilir hale geldi. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre günümüzün ortaokul öğrencileri iş hayatına atıldığında eski işlerin yarısından çoğu yok olmuş olacak. Bu durum her ne kadar kötü gözükse de, gelişen teknolojilerin yok ettiği kadar yeni iş alanları oluşturacağı da bir gerçek. Anahtar kelimeler: Yaratıcılık, karar alma, etkileşim, planlama, entelektüel gelişim.

İzlanda, geçmişte yapılan hataları düzeltmek adına ülkedeki ağaç sayısını artırmaya kararlı. Arkeolojik veriler, ülkenin 9. yüzyıla -yani orman kıyımıyla tarım alanları yaratılmasına- kadar ‘ağaçlarla kaplı’ olduğunu gösteriyor. Enerji ihtiyacının yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan ülke, iklim değişikliği hususunda gayet ciddi. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere‘nin de ülkeyi uçtan uça ağaçlandırmak gibi çılgın bir projesi olduğunu okumuştuk. Dünyada ağaçlandırmayla ilgili şöyle planlar da var ama, kısmet:

Geçmişte yapılan büyük hatalar demişken, Vox‘un bir zamanlar ‘Amerikan kentlerini birbirine bağlamak için’ büyük bir hevesle inşa edilen otoyolların, zamanla aynı kentlere nasıl zararlar verdiğini anlattığı çalışmaya da göz atmamak için hiçbir nedenimiz yok:

Teknolojinin yansımalarını eğitim alanında da görüyoruz. Artık sınıf teknolojilerine daha fazla yatırım yapılıyor, öğrenciler elektronik kaynaklara daha kolay erişebiliyor. Peki öğrenme açısından dijital kaynakların basılı kaynaklara göre daha iyi olduğunu söylemek mümkün mü? Her zaman değil. 1992 yılından beri yapılan araştırmaları inceleyen iki araştırmacı, öğrencilerin bir sayfadan uzun yazılarda basılı kaynaklardan okudukları bilgileri daha iyi anladıklarını ortaya koydu.

İsveçli mobilya markası IKEA‘nın kurucusu Ingvar Kamprad 91 yaşında hayatını kaybetti. 17 yaşında IKEA’yı kuran ve bir dünya devi haline getiren Kamprad, bu alanda tüketici davranışlarının değişmesine de katkıda bulundu. Bunlara rağmen, gençliğinde Nazi sempatizanı olduğu gerçeği ömrünün son gününe kadar peşindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) yeni verilerine göre Türkiye’nin nüfusu 80 milyon 810 bin 525 kişiye yükseldi. Toplam nüfusun yüzde 50,2’si erkeklerden, yüzde 48,8’i kadınlardan oluşuyor. Halkın yüzde 18,6’sı İstanbul‘da ikamet ederken, Bayburt en az nüfusa sahip il olarak belirlendi. Öte yandan Milyoner Göçü raporuna göre bir yılda 6 bin milyoner Türkiye’den dünyanın çeşitli bölgelerine göç etti.

Kırklareli’nin ilçesi Lüleburgaz, belediyenin ilginç bir projesiyle gündeme geldi. “Bisikletlerimizle İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Ediyoruz” projesi kapsamında bisiklet taksiler hizmete sokuldu. 3 adet elektrikli bisiklet taksi 8 ay boyunca ücretsiz hizmet verecek.

Yalova ise daha ilginç bir haberle önümüze geldi. Şehirde yeni açılan bir kafe cezaevi konseptiyle hizmet veriyor. Flash TV’dekinden ziyade ‘yabancı dizi hapishaneleri’ örnek alınmış tabii, normaldir. Haft isimli kafenin ilk şubesi de Bursa’da, öğrenci diyarı Görükle’de açılacak. Dünyadaki birbirinden farklı konsept kafe örneklerini burada ve şurada görebiliriz.

Euromonitor verileri 2017 yılında en çok ziyaret edilen şehirleri ortaya koydu. Listenin başında 26,6 milyon ziyaretçiyle Hong Kong, ikinci sırada 21,2 milyonla Bangkok var. Asya’nın baskınlığını kıran Londra ise 19,2 milyon turist ile üçüncü sırada yer alıyor. Listenin devamı ise şu şekilde: Singapur, Makao Adası, Dubai, Paris, New York, Shenzhen ve Kuala Lumpur. Gezmek güzeldir.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: