Haftanın Özeti: 147

14 - 20 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Geçtiğimiz haftalarda [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]önce 3 bin 700 Dolar civarında seyreden Bitcoin, hafta sonu 4 bin Dolar’ı geçti[/inlinetweet] ve tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Bu seviyenin ardından da durmayan Bitcoin, 4 bin 180 Dolar’ı gördü. Dijital para birimi bu yılın başından beri sürekli rekor kırmaya devam ediyor.

Çinli Fotoğrafçı Liu Xingzhe, 2016 yılında Çin’deki Bitcoin madenlerinde makinelerin bulunduğu koridorları gözetleyen madencilerle vakit geçirmişti. Liu’nun çektiği fotoğraflar madencilerin hayatlarından izler sunuyor. Madenciler genellikle şirketlerin yurtlarında kalıyor, haftada bir kez en yakındaki kasabaya gitmek için 32 kilometre yol kat ediyor. Bu kadarla da kalmıyor, devamı için haberimizi okuyabilirsiniz. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nda göre Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanımı 2017 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8’e yükseldi. Yapılan araştırmaya göre yüzde 80 oranında internet erişim imkânı bulunurken, Türkiye’de yaşayan her dört kişiden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığı belirlendi.

Ortadoğu denince ilk akla gelen şeylerden biri petrol zenginliği olsa da genç nüfus ve teknoloji entegrasyonu seviyesinin yüksek olması sayesinde bölge ülkeleri yeni bir girişim ekosistemi kurmaya başlıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki Ürdün, Lübnan, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde yatırımcılar ve hükümetler girişimlere e-ticaret, fintek, dijital medya ve hatta kripto para gibi alanlarda ciddi destek sağlamaya başladı. Bu iddiayı bir de notu da ekleyelim: bölgede şu an 3 binden fazla aktif girişim var ve bu girişimlerin çoğu şimdiden para kazanıyor.

MENA girişimlerinde baskın sektör şimdilik e-ticaret, en hızlı büyüyen sektör ise girişimlerin yüzde 3,5’ini oluşturan fintek.

Çinli e-ticaret devi Alibaba 30 Haziran’da biten yılın ikinci çeyreğinde net kârının 2,1 milyar Dolar olduğunu açıklayarak geçtiğimiz seneyi ikiye katladı. Toplam geliri yüzde 56 artarak 7,4 milyar Dolar’a ulaşan şirket bir önceki 12 aylık süreçte aktif kullanıcılarının sayısını 466 milyon olarak açıklamıştı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Apple’ın cihazlarında varsayılan arama motoru olarak kalmak için Apple’a milyarlarca Dolar ödüyor.[/inlinetweet] Bu hafta yatırımcılara açıklamada bulunan danışmanlık şirketi Bernstein, sadece üç yıl önce Apple‘a bir milyar Dolar ödeme yaparak varsayılan arama motoru olan Google‘ın Apple’a bu finansal yıl içinde 3 milyar Dolar ödeme yapacağını söyledi.

Indiana Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Botometer adlı yeni bir sistem bot sorununa çözüm bulmak istiyor.[/inlinetweet] Binin üzerinde faktörü inceleyen sistem hem hesabın attığı tweet’lerde hem de takipçi kitlesinde belirli işaretler arıyor. Umarız başarılı olur, çünkü platform bot’ları besliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Instagram yorumları kolayca takip edebilmesi için yorum dizileri özelliğini kullanıma sunuldu.[/inlinetweet] Geçtiğimiz dönemde Facebook’ta da kullanıma giren bu özellik, bir yoruma yanıt verildiğinde alttaki yorumun biraz iç kısımda bulunmasını sağlıyor. Böylece hangi yorumların paylaşılan görsele hangilerinin ise bir üstteki yoruma yanıt olarak yazıldığını görmek daha kolay oluyor. Öncelikle iOS için yayımlanan güncelleme önümüzdeki haftalarda Android kullanıcıları tarafından da kullanılabilecek.

Çeşitli alanlarda hayatımızı kolaylaştırmayı amaçlayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, bu sefer de mevsimsel alerji konusuna el attı.[/inlinetweet] Bundan sonra Google’da polen veya alerji konusunda arama yapıldığında, arama yapılan bölgedeki polen durumu gösterilecek. Google bunun için The Weather Channel ile işbirliği yaptı. The Weather Channel‘dan alınan polen endeksi ve ön görülen bilgiler direkt olarak Google’a aktarılacak.

Mobil güvenlik şirketi Lookout‘un araştırmacıları tarafından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google Play Store’da en az üç adet Android uygulamasında casus yazılım bulunduğu tespit edildi.[/inlinetweet] Uzmanlar, yazılımcının öncelikle Telegram’ın resmi uygulamasını düzenleyerek içine casus yazılım yerleştirdiğini daha sonra bu yazılımı farklı markalar adı altında Play Store’a yüklediğini belirtti.

Neon, dünyanın ilk artırılmış gerçeklik destekli mesajlaşma uygulaması. Beta kayıt süresi geçtiğimiz günlerde biten platformun birkaç ay içinde App Store’daki yerini alması planlanıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Reuters, Amazon’un yemek teslimatı işine gireceğine dair bir haber yayımladı.[/inlinetweet] Üstelik buzdolabına ihtiyaç duymadan yemekleri taze tutan bir sistem kullanılacağı söyleniyor. Eğer haberler doğruysa Amazon‘un yemek teslimat sistemini 2018’de görebiliriz. Şirketin kararı yabana atılacak gibi de değil; çünkü haberlere göre sunulacak yemekler arasında güveç ve İtalyan omleti gibi yiyecekler var.

Dünya değişiyor: örneğin, artık kitle fonlama sistemi ile dünyanın her yerinde birçok şey yapılabiliyor. Womentum da bunlardan biri. Womentum gelişmekte olan ülkelerde yaşayıp fikirlerini gerçekleştirmeye çalışan ama maddi açıdan yardıma ihtiyacı olan kadınlar için yaratılmış, isteyen herkesin yardım edebileceği kitlesel fonlama platformu. Platform Kuzey Hindistan’daki kasabalarda yaşayan kadın girişimcilerin hikayelerinden ilham alarak hayata geçirildi. Fonlama kısmında da girişimciler için en az 5 Dolar olmak üzere istediğiniz miktarda bağışta bulunabiliyorsunuz.

Sosyal medyanın ne kadar başarılı bir korku filmi konusu olabileceğini görmek isterseniz Sotiris Petridis ve Dimitris Tsakaleas’ın kısa filmi ‘#NotAlone’u izlemelisiniz. Film, ‘Telefondaki Yabancı’ ve ‘Çığlık’ gibi korku filmlerinden tanıdık olduğumuz evde yalnızken güvende olmama temasını sosyal medya çağı ile etkileyici bir şekilde buluşturuyor. Artık hashtag’lerinizi iki kez düşüneceksiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • Bence Tasarım ve inovasyon kısmına youtubedan ve Internetteki icat sitelerindeki teknolojileri yazabilirsiniz. Çünkü çok güzel ürünler fakat türkçe değil ulaşılabilir değil

  • Kültür sanat kısmı daha renkli ve daha dolu olmalı. Her hafta farklı bi disiplinden bilgiler de verilebilir genel kültür adına. Örneğin ilginç alanlarda kullanılan ,garip özellikli farklı kimyasal maddeler. Şu an bunu araştırdıgım için aklıma gelen buydu ama çeşitlendirilebilir bence.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği