Gelişmekte olan ülkelerin kadınlarına özel fonlama sitesi

Womentum, gelişmekte olan ülkelerde yaşayıp işi için paraya ihtiyaç duyan kadınlar ve onlara yardım etmek isteyenleri bir araya getiren bir platform.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Womentum, fikirlerini gerçekleştirmeye çalışan ama maddi açıdan yardıma ihtiyacı olan kadınlara, isteyen herkesin yardım edebileceği bir kitlesel fonlama platformu. Womentum, Kuzey Hindistan’daki kasabalarda yaşayan kadın girişimcilerin hikayelerinden ilham alarak gerçekleştirilen bir proje. Womentum’da fon arayan girişimcilerle tanışarak en az 5 Dolar olmak üzere girişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.

Womentum’un sistemi, kişinin kendisi için yapılan iyiliği imkanı olduğunda başkası için yapmasına dayanıyor. Örneğin bugün kendisine yardım edilen bir girişimci kadın ileride diğer girişimci kadınlara yardım ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan kadınlar, erkeklerin aksine genellikle paraya ve toplumsal desteğe daha az erişebiliyor. Womentum, kadın girişimcilerin geri ödeme kaygısı yaşamadan işletmeleri için uzun vadeli yatırımlar yapabilmesini sağlıyor.

Örneğin Hawa, Gana’nın Ashanti bölgesindeki Akumkrom adlı köyde yaşayan bir yiyecek üretimi girişimcisi. Hawa, manyok bitkisini işleyerek Gana’nın başlıca besin maddelerinden ‘gari’ adı verilen tahılı elde ediyor. Garinin raf ömrü altı ay, manyokun beş katı fiyatına satılıyor. Okullarda çocuklara öğle yemeğinde genellikle gari veriliyor.

Gana’da gari üretimi ‘kadın işi’ olarak görülüyor. Üretimi oldukça zahmetli bir besin. Günde 4-8 saat arası çalışma gerektirebilen yorucu bir üretim süreci var. Fakat besin işleme makineleri 4-8 saatlik işi 30 dakikaya indirebiliyor. Ayrıca ürünün kalitesini de arttırıyor. En önemlisi üretim sürecinde kadınlara daha fazla denetim izni veriyor.

Kızkardeşlik kazanacak

Hawa’yı Queen Tech adlı sosyal girişim Womentum için aday gösterdi. Hawa, Gana kırsalında yaşayan kadınlara makine tasarlayan, üreten ve satan Queen Tech’in ilk müşterisiydi. Makinelerin tasarımına yardım ederek neyin işe yarayıp neyin yaramayacağına dair fikirler sundu. İlk aldığı makineyi bozulana kadar 5 yıl boyunca kullandı. 2011 yılında aldığı makinesiyle kendi gari üretimi işini önemli ölçüde ilerletti. Etrafındakileri de gari üretimi işine dahil ederek diğer kadınlara da iş imkanı sağladı.

Hawa, “Yapmak istediğim şeyi gerçekleştirmek için param olmadığından biraz kısıtlanmış hissediyorum. İşleme tezgahım ve manyok yetiştirmek için tarlalarım olmasını isterdim. Böylece daha çok gari üretebilirdim. Gariyi genellikle liseler öğrencilerini beslemek için satın alıyor. Bir gün okullara satabilecek kadar çok gari üretebilmeyi istiyorum. Tek istediğim daha fazla manyok yetiştirebileceğim topraklarım olması ve daha fazla gari üretmek. Hepsi bu.” diyor. Hawa’nın fonlanma yüzdesi şu anda yüzde 12. Womentum’daki diğer birçok kadın gibi o da destekçilerini bekliyor.

Kaynak: Womentum.io

Womentum, gelişmekte olan ülkelerde yaşayıp fikirlerini gerçekleştirmeye çalışan ama maddi açıdan yardıma ihtiyacı olan kadınlara, isteyen herkesin yardım edebileceği kitlesel fonlama platformu. Womentum, Kuzey Hindistan’daki kasabalarda yaşayan kadın girişimcilerin hikayelerinden ilham alarak gerçekleştirilen bir proje. Girişimciler için en az 5 Dolar olmak üzere istediğiniz miktarda bağışta bulunabiliyorsunuz. Womentum'un sistemi, kendisine yardım edilen kişinin ileride imkanı olduğunda başkalarına yardım etmesi üzerine kurulu. Bugün kendisine yardım edilen bir girişimci kadın ileride diğer girişimci kadınlara yardım ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği