Haftanın Özeti: 113

19 – 25 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Pazartesi günü Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki bir fotoğraf sergisinin açılışına katılan Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov kendisini koruma olarak tanıtan Mevlüt Mert Altıntaş adlı bir çevik kuvvet polisi tarafından arkadan vurularak öldürüldü. Karlov’un cenaze töreni Perşembe günü Moskova’da gerçekleştirildi. Soru işaretleriyle dolu vakayla ilgili Rusya ve Türkiye’nin kurduğu ekip soruşturmalarını sürdürüyor. Olay basına açık bir davette gerçekleştiği için tarihin en ‘kayıtlı’ suikast vakalarından biri olarak tarihe geçti.  Görüntüler sosyal medyada yerini aldığı andan itibaren eşine az rastlanan bir viral etkiyle yayıldı.

Aynı gün Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel için kurulan pazara giren TIR 12 kişinin ölümüne ve 48 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Dehşet yaratan saldırının ardından şüpheli olarak yakalanan Pakistanlı mülteci suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı. IŞİD’in üstlendiği saldırının faili olduğu belirlenen Tunus göçmeni Anis Amri, İtalya’nın Milano şehrinde polis tarafından vurularak öldürüldü.

Aynı günün son acı haberi İsviçre’den geldi. Zürih şehrinde bir camiye giren silahlı saldırgan üç kişiyi yaraladıktan sonra kaçtı.

Her sene Mastercard tarafından hazırlanan küresel turizm veri rehberi Global Destination Cities Index’in 2016 sürümü yayınlandı. Kalınan gece sayısı ve harcanan meblağların algoritmalarla hesaplanarak ortaya çıkarılan tabloda küresel ve bölgesel sıralama yapılıyor. Ayrıntılı raporlara geçildiğinde de bölge ve (adı geçen) şehirlerin dinamikleri anlatılarak turizm potansiyeli ve turist profilinin altı çiziliyor. Raporun bu seneki galibi Bangkok’un başını çektiği Asya şehirleri (PDF).

‘Paylaşmaya değer fikirleri’ konuşmacıların ayağına getiren TED Konferansları‘nın Küratörü Chris Anderson kendi gözünden yılın en iyi 10 TED sunumunu seçti. Buna göre, kütle çekimsel dalganın keşfinden bahseden Allan Adams, gen değişimlerinin türlere yapacağı etkiye değinen Jennifer Kahn, kendini keşfetmesini dinozorlara borçlu olan Paleontolog Kenneth Lacovara, yapay zekaya değinen Sam Harris, farklı dinler arası hoşgörüyü mercek altına alan Dalia Mogahed, topluluk içinde dans etmeye özendiren Camille A. Brown, mülteci konusunun neden yeni çalışmalara ihtiyaç duyduğunu anlatan Alexander Betts, daha iyi bir adalet sisteminden bahseden Adam Foss, erteleme hastalağına tutulanlara seslenen Tim Urban ve barışçıl protesto yollarını keşfeden Jamila Raqib yılın en dikkat çekenleri arasında yer aldı. Hepsini izlemek isterseniz, buyrun.

ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın koltuğuna oturduktan sonra neler yapacağıyla ilgili herkes merak içinde. Dallas Mavericks‘in sahibi, ünlü İnternet Girişimicisi Mark Cuban da bu kişilerden biri. Bu hafta blog sitesinde çıkan yazısıyla geçmişteki eleştirel tutumunu bırakmaya karar verdiğini düşündüren Cuban, Trump’a “Robotlara yatırım yap” dedi. İş adamı ayrıca elektrikli otomobil, rüzgar ve güneş enerjisi endüstrilerinde daha önce yaptıkları gibi yerli şirketlerin gelişmesine yardım ederek robot üretim yarışını kazanmaları gerektiğini ifade etti. Donald Trump’tan ise Cuban ile ilgili henüz bir cevap gelmedi.

Donald Trump’ın seçim döneminde dile getirdiği Müslümanları takip etmek için fişleme çabaları muhataplarından destek görmedi. Böyle bir işlem için yazılımcılara ve büyük şirketlerin desteğine ihtiyaç duyan Trump, teknoloji dünyasının devlerini yanına çekme konusunda başarılı olamadı. Google, Apple, IBM, Microsoft ve Facebook gibi büyük şirketlerde çalışan yüzlerce yazılımcı, neveragain.tech adresinde, böyle bir fişleme çalışmasına katılmayacağını ifade etti. Microsoft ve IBM de sözcüleri aracılığıyla bu çalışmalarda yer almayacağını açıkladı.

Hollandalı Yönetmen Anthony van der Meer’in ‘Find my Phone’ adlı belgeseli çalınan cep telefonlarının ‘ikinci hayatlarını’ gösteriyor. Meer bunun için içine casus yazılım yüklediği telefonu çaldırıp devamında olanları adım adım kaydetmiş. Belgesel aynı zamanda bizleri hırsızla da tanıştırıyor ve bir telefondan geriye kalanlarla birini tanımak mümkün mü, sorgulatıyor. Kesinlikle seyredilesi.

Bu yıl kabul edilen kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili sıkıntılar bitmiyor. Enerji tasarrufu için Kasım ayının başında yapılan geçişin sonuçları tam tersi yönünde oldu. Enerji Enstitüsünün hazırladığı rapora göre elektriğin bir kısmı doğalgazla üretildiği için doğalgaz talebi beklenmedik oranda arttı. BOTAŞ bu yüzden elektrik santrallerine verilen gazı kesti. Şimdilik elektrik açığı için rüzgar ve hidroelektrik enerjisi kullanılıyor. Elektrik Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre de [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]elektrik tüketimi geçen yıla kıyasla yüzde 6,53, elektrik fiyatları ise yüzde 400 arttı.[/inlinetweet] Krizin daha da büyüyebileceği söylenirken resmi kuruluşlardan bir açıklama gelmedi.

Cezayir’de Atlas dağları ile Sahra çölünün buluştuğu noktada yer alan Ain Sefra şehrine 37 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı. Bölgenin özel konumu sebebiyle kar yağışlarının görülebileceği belirtilirken, yakın bir yerde, Atlas dağlarında bir kayak merkezi olduğuna da dikkat çekiliyor. Yerel bir fotoğrafçının çöldeki kum tepeleri üzerinde biriken karları çektiği fotoğrafları, hafta başından beri sosyal medya üzerinde paylaşılıyor.

Teknolojiyle birlikte değişenlerden biri de mizah anlayışımız. Dolayısıyla internet mimleri (ya da İngilizcesiyle ‘meme’) de ağırlığını arttırmaya başladı. Yıl bitmeden 2016’da kendinden en çok söz ettiren internet mimlerine göz atalım.

İnternetin beyni tembelliğe alıştırdığı bir gerçek. Fakat online ders almak, beyin egzersizleri yapmak veya program kodlamayı öğrenmek gibi pek çok zihni açlık için de yine en iyi şifa internet. İşte size yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz 44 ‘pek duyulmamış’ kaynak.

https://www.youtube.com/watch?v=8eQ0FKRIHyI

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan ve en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devreden Uber, bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” ifadesinde anlatım bozukluğu var. “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan Uber en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devretti ve bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” şeklinde olursa anlatılmak istenen daha doğru ifade edilir diye düşünüyorum. Saygılar.

  • abi bu pagination’lara taktım ben ya. sitenin genel ve güzel tasarımına hiç yakışmıyorlar :(

  • “Duke Üniversitesi araştırmacıları 1970’lerde başlattığı bir çalışmayla o dönem doğan çocukların beyin sağlığı verilerini kaydetmeye başladı. 38 yıl sonra bu bireylerin yaşamları incelendiğinde, grup içinde en düşük yüzde 20’lik beyin sağlığı skoruna sahip olan bireylerin, tüm grubun işlediği suçların yüzde 80’inin faili olduğu görüldü. Bu araştırmayla, çocuklar henüz 3 yaşındayken yapılan bir testin, çocuğun gelecekteki yaşamına dair çok fazla bilgi verebildiği görüldü. Araştırmacılar, doğuştan dezavantajlı olarak hayata başlayan bu bireylere özel yardımda bulunularak, onların topluma kazandırılması gerektiğini belirtiyor.”

    Amir’im bu durum Pareto Prensibine (80/20 kuralı) ‘na uyuyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği