Haftanın Özeti: 113

19 – 25 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Garanti Bankası’nın Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle çocuklara özel düzenlediği ‘Tasarım Odaklı Düşünme’ temalı eğitim, İstanbul ve Bursa’dan sonra Şubat ayında Adana’da gerçekleşecek. 8-13 yaş arası çocukların katılabileceği etkinlikte önce yazılım geliştirme platformu Scratch öğretilecek. Ardından LEGO WeDo 2.0 setiyle yaratılacak robot Scratch ile yazılan kod ile işlev kazanacak. Amaç ‘Geleceğin bankalarında ihtiyaç duyulan robot tasarımı nasıl olmalı?’ sorusuna cevap bulmak.

Siber suçlular artık mobil bankacılık uygulamalarına özel geliştirdiği Truva atlarına dosya şifreleme özelliği de ekliyor. Bu sayede zararlı yazılım telefondaki bilgilerinizin kriptolanarak kullanılmaz hale gelmesine yol açıyor. Bu yazılımlardan biri olan Faketoken’ın 27 ülkede 16 bin elektronik alete sızdığı açıklandı. Bir başka Truva atı yazılımı Tordow 2.0’ın da kullanıcının mesajlarını, telefon konuşmalarını, kimlik ve banka bilgilerini kontrol altına aldığı belirtiliyor. Fidye virüslerinin son yıllardaki artışı göz önüne alınınca yapılabilecek en önemli şeyin, sadece Google Play Store gibi resmi uygulama dükkanlarından yüksek puanlı uygulamaların indirilmesi ve indirilmeden önce kullanıcı yorumlarının okunması olduğu belirtiliyor.

Finans teknolojileri için 2015 sonunda yapılan tahminlerin kontrol zamanı geldi. Çünkü hemen ardından, 2017 beklentileri sizleri bekliyor.

Bankacılığın yükselen değerleri IoT, mobil ve bireysel bankacılıkla ilgili yapılan araştırmalar, bireysel bankacılık teknolojilerinin başlangıcı sayılan ATM’lerin 2010 yılında dünya genelinde 2 milyon adet iken 2015’te 2,7 milyona çıktığını gösteriyor. Mobil bankacılık için ise sektörün geliştiğini Apple, Samsung, Walmart gibi her büyük markanın kendi dijital cüzdanını hayata geçirmiş olmasından anlamak mümkün. Bundan sonra beklenen ise altın çağını yaşayan bu yatırım ve girişimlerin tam gaz desteklenmesi.

Hindistan, 150 sene sonra İngiliz ekonomisini geride bırakarak ABD, Çin, Japonya ve Almanya’nın ardından en büyük beşinci ekonomi olarak tarihe geçti. İngiltere, bu sene Avrupa Birliği’nden çıkma kararından (Brexit) sonra düşüşe geçmişti. Senenin başlarında, Çin’i tüketime bağlı olarak edindiği ‘dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi’ sıralamasında geçen Hindistan o esnada 2,29 trilyon Dolar‘lık bir ekonomiye sahipti. Ne var ki ülkenin gündemi şu an bunun keyfini çıkartmNNaktan çok uzak. Çünkü nakitten dijital paraya mecburi bir geçiş yapan ülkede yoğun kullanımdan dolayı altyapı çökmüş durumda.

Rakamlara bakılırsa finansal hizmetlere erişim sadece üçüncü dünya ülkelerinin problemi değil. Örneğin [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hindistan’da da 233 milyondan fazla insan şimdiye dek hiç bankaya gitmemiş[/inlinetweet]. Dünya Bankası’nın çalışması yüksek gelir kazananların yüzde 11’inin banka hesabı olmadığını gösteriyor. Bir başka çalışmada, Batı Avrupa ülkelerindeyse 93 milyon kişinin finansal hizmetlerden yeterince yararlanamadığı tahmin ediliyor.

Dolaşımdaki (dijital para birimi) [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bitcoin’in toplam değeri 14 milyar Dolar’ı geçerek rekor kırdı.[/inlinetweet] Salı günü Bitcoin kuru bir anda yüzde 5 artarak, son üç yılın en yüksek değerine ulaştı. Bitcoin’e en büyük etki bu parayla alışverişin (dolayısıyla talebin) en çok gerçekleştiği Çin’den geliyor.

 

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan ve en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devreden Uber, bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” ifadesinde anlatım bozukluğu var. “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan Uber en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devretti ve bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” şeklinde olursa anlatılmak istenen daha doğru ifade edilir diye düşünüyorum. Saygılar.

  • abi bu pagination’lara taktım ben ya. sitenin genel ve güzel tasarımına hiç yakışmıyorlar :(

  • “Duke Üniversitesi araştırmacıları 1970’lerde başlattığı bir çalışmayla o dönem doğan çocukların beyin sağlığı verilerini kaydetmeye başladı. 38 yıl sonra bu bireylerin yaşamları incelendiğinde, grup içinde en düşük yüzde 20’lik beyin sağlığı skoruna sahip olan bireylerin, tüm grubun işlediği suçların yüzde 80’inin faili olduğu görüldü. Bu araştırmayla, çocuklar henüz 3 yaşındayken yapılan bir testin, çocuğun gelecekteki yaşamına dair çok fazla bilgi verebildiği görüldü. Araştırmacılar, doğuştan dezavantajlı olarak hayata başlayan bu bireylere özel yardımda bulunularak, onların topluma kazandırılması gerektiğini belirtiyor.”

    Amir’im bu durum Pareto Prensibine (80/20 kuralı) ‘na uyuyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği