Haftanın Özeti: 113

19 – 25 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Teknoloji odaklı Wired dergisi Aralık sayısında uzmanlık alanı koruma bilimi olan James Martin‘e yer verdi. Martin’in 1990’lı yıllarda FBI’ın araştırma biriminde başlayan kariyeri müzayede şirketi olarak bilinen Sotheby’s‘de devam ediyor. Gözle görülemeyen hataları araştırarak yaptığı çalışmanın sonunda Martin incelediği sanat eseriyle ilgili analizler sunuyor. Kimi zaman da mahkemelerde bilirkişilik yapıyor. James Martin, şirketi Orion Analytical çatısı altında geliştirdiği özel yazılımlarla bugüne dek 80 milyon Dolarlık sanat sahtekarlığını ortaya çıkartmış.

Dijital platformların müze gibi kültür alanlarıyla bütünleşmesi için yapılan çalışmalara bir örnek San Fransisco Modern Sanat Müzesi’nden (MoMA) geldi. Karışık bir grupla yürütülen çalışmanın sonunda, müzeyi daha ilgi çekici kılacak samimi ses kayıtları, eğlenceli sanatçı stüdyosu videoları gibi içeriklerle sanatçı-sanatsever karşılaşmasının cazip kılınması amaçlanmış.

Kitap okuma alışkanlığının altını çizmek için oluşturulan By The Book sitesinde Bill Gates, Oprah Winfrey, Elon Musk, Ellen DeGeneres, Marissa Mayer ve Jay Z gibi dünyanın en başarılı sanatçı, girişimci ve yöneticilerine ilham veren kitapları inceleyebilirsiniz.

Optimist Kitap, şirketlere özel dijital kütüphane kampanyası başlattı. İş dünyası için okunması önemli olan Gary Hamel, Peter Drucker gibi yazarların eserlerini 25-30 sayfalık özetler halinde hazırlayan yayınevi, 100 adet eserden oluşan koleksiyonunu yoğunluktan kitap okuma fırsatı bulamayan tüm yönetici ve çalışanlara sunuyor. Özetseverlere duyrulur ;)

Fransız Çizgi Roman ve Animasyon Sanatçısı Marietta Ren, son eseri ile yeni bir akım yarattı. Phallina adlı grafik roman dünyanın ilk tek kare çizgi romanı. Sadece dijital sürümü olan eserde hikayeyi bin 600 tablet ekranı uzunluğundaki bir görseli yana kaydırarak okuyabiliyorsunuz. Deniz sularının yükseldiği bir kentte balıklar ve balinalar hakkında halüsinasyonlar gören Audrey adında bir kızın hikayesi. Google Play ve AppStore için ücretsiz olarak sunulan Phallina yakın zamanda uluslararası Art Basel‘de 360 derece sergilenecek.

Mario Wienerroither adlı Youtube kullanıcısının projesi Musicless Musicvideo bu sefer Elvis Presley’in NBC stüdyolarında verdiği bir konseri ‘ele aldı’. Video kliplerdeki müziği yok ederek yeniden düzenleyen Wienerroither’ın son Elvis videosu müziğin ne denli önemli olduğunu bize bir kere daha hatırlatıyor.

Westworld dizisi sezon finalini yaptı ama etkisi internet alemini henüz bırakmadı. The Warp Zone adlı Youtube kanalı Westworld’ün şimdiden efsane olan açılış müziğini akapella tarzında yorumladı. Eğer akapella müziği olarak Sertab Erener’in Voice Male ile yaptığı çalışmayı hiçbir şeye değişmiyorsanız bir diğer Youtube kanalı MessyPandas‘ın uyarladığı 80’ler formatını dinleyin.

Spotify‘ın finans bölümünün başındaki Will Page, paylaştığı rakamlarla koca bir endüstriyle ilgili fikir sahibi olmamızı sağladı. Buna göre müzik endüstrisinin şu anki değeri yaklaşık 15 milyar Dolar. Bir sene sonraki beklenti ise 16 milyar Dolar olması. Albümler eskisi kadar satmasa da dijital platformların yükselişi resmi değiştiriyor.

Çoğu filmin kendisi çekim sırasındaki hikayeleri ve göndermeleri kadar ilginç. Mesela, Yüzüklerin Efendisi’nin dağa kurulan sete tüm ekip helikopterlerle çıkarken Sean Bean’in uçak korkusu yüzünden sete tırmanarak çıkmak zorunda kalması ya da Christopher Nolan’ın son filmi Interstellar’da hiç yeşil ekran kullanmaması bunlardan birkaçı. Meraklısına dahası da var.

Philip K. Dick’in ‘Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi?’ adlı kitabını temel alan Ridley Scott’un 1982 yapımı kült bilim kurgu filmi Blade Runner‘ın merakla beklenen devamına yönelik ilk fragman yayınlandı. Blade Runner 2049 adlı devam filminde ilk filmden Rick Deckard karakterine hayat veren Harrison Ford’a Ryan Gosling ve Jared Leto eşlik ediyor. Yönetmen koltuğunda ise son zamanlarda adından epeyce bahsedilen Arrival filminin de Yönetmeni Denis Villeneuve var.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi, mutlu haftalar dileriz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

4 Yorum

  • “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan ve en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devreden Uber, bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” ifadesinde anlatım bozukluğu var. “Özellikle Çin pazarında harcanan paralardan herhangi bir dönüş alamayan Uber en sonunda pazardaki çalışmalarını rakibi Didi Chuxing‘e devretti ve bu sayede üçüncü çeyrekteki kayıplarını biraz olsun yavaşlattı.” şeklinde olursa anlatılmak istenen daha doğru ifade edilir diye düşünüyorum. Saygılar.

  • abi bu pagination’lara taktım ben ya. sitenin genel ve güzel tasarımına hiç yakışmıyorlar :(

  • “Duke Üniversitesi araştırmacıları 1970’lerde başlattığı bir çalışmayla o dönem doğan çocukların beyin sağlığı verilerini kaydetmeye başladı. 38 yıl sonra bu bireylerin yaşamları incelendiğinde, grup içinde en düşük yüzde 20’lik beyin sağlığı skoruna sahip olan bireylerin, tüm grubun işlediği suçların yüzde 80’inin faili olduğu görüldü. Bu araştırmayla, çocuklar henüz 3 yaşındayken yapılan bir testin, çocuğun gelecekteki yaşamına dair çok fazla bilgi verebildiği görüldü. Araştırmacılar, doğuştan dezavantajlı olarak hayata başlayan bu bireylere özel yardımda bulunularak, onların topluma kazandırılması gerektiğini belirtiyor.”

    Amir’im bu durum Pareto Prensibine (80/20 kuralı) ‘na uyuyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği