Haftanın Özeti: 101

26 Eylül – 2 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Teknolojik gelişimleri tekeline almış gibi görünen girişimlerin yarattığı hareketliliğin içinde 1925 yılından bu yana istikrarlı şekilde büyük teknolojiler üreten Bell Labs bugün Nokia’nın bünyesinde geleceğin teknolojilerini geliştirmeye devam ediyor. Yeni nesil süper hızlı 5G ağlarından, daha akıllı saatlere ve mobil ağ kapasitesini artırmaya yönelik hava araçlarına kadar pek çok yenilik yılların tecrübesi ile buluşuyor. Bell Laboratories’in geçmişten bugüne imza attığı radyo astronomisi, transistör, lazer, bilgi teorisi, Unix işletim sistemi, C ve C++ programlama dilleri gibi çığır açan teknolojilerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz. Kuruluşun bünyesinde tamamlanan Nobelli proje sayısının 8 (sekiz) olduğunu belirtmeden geçmeyelim. (Bonus: Fikir Fabrikası)

Bell Labs'in efsane fizikçileri Willard Boyle ve George E. Smith
Bell Labs’in efsane fizikçileri Willard Boyle ve George E. Smith

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Dünyada 285 milyon görme engelli insan var.[/inlinetweet] Görme engellilerin kullandığı Braille alfabesine çevrilen kitapların oranı ise yüzde 1. Son 20 yıldır Braille okuyucuların maliyetlerinde bir düşüş sağlayacak herhangi bir geliştirmeye gidilmediği gibi ekonomik sebeplerle Braille öğrenmekten vazgeçen görme engellilerin oranı yüzde 95‘e ulaştı. Bilgiye erişimde açık bir ayrımcılığa uğrayan görme engellilerin bu gibi sorunlarına özel bir araç geliştirmeyi hedefleyen Dot isimli girişim akıllı bir saat geliştirdi. Üretimine bu ay içinde başlanması planlanan saat için 150 binin üzerinde ön sipariş verildiği belirtilmiş.

Ev ekonomisi ve sürdürülebilirlik denince akla genellikle enerji ve su tasarrufu gelir. Arçelik’in bünyesinde ‘Yemeğe Saygı’ sloganı ile projeler üretmeye devam eden Grundig ise yemeğin mümkün olan en iyi koşullarda muhafaza edilebilmesini ve pişirilmesini hedefleyerek önemli bir tasarruf kalemine daha eğilmiş oluyor. Tazelik sensörleri sayesinde yemeğinizin gaz emisyonunu kontrol edebilen buzdolapları, ideal yemek saatinizi hesaplayan uygulamaları, uzaktan yönetebildiğiniz ve siz pişmesini isteyene kadar yemeğinizi soğuk tutan soğutmalı fırınları Grundig’in yaklaşımını en iyi yansıtan ev aletlerinin başında geliyor.

Yemeklerde kullanılan ot ve baharatları ev koşullarında yetiştirmeyi sağlayan Grundig Bahçesi.
Yemeklerde kullanılan ot ve baharatları ev koşullarında yetiştirmeyi sağlayan Grundig Bahçesi.

Hareketlerin Periyodik Tablosu ile her bir hareketin profiline ve birbirleri ile olan ilişkisine (hareketli olarak) göz atabilirsiniz.

motion-1200x660

Sockit isimli ışıklı şut cihazı futbolda form, güç ve teknik bakımından gelişmek isteyenlere mükemmel şutun sırrını veriyor. Ayakkabının üzerine giyilebilen ve topa doğru şekilde vurulduğunda ışık veren cihaz anında geri bildirimle doğru tekniği pekiştirme prensibine dayanıyor.

sockit-1200x800-2

Tayland’ın Başketi Bangkok’un gecekondu mahalleleri hemen her sakinine olduğu gibi gençlerine de pek bir ‘alan’ tanımıyor. Çocukların gelişimi ve gençlerin kendini ifade edebilmesi için geniş alanlara ihtiyaç olduğu gerçeğinden yola çıkan bir grup mimar bildiğimiz futbol sahaları için yer açılamayacak kadar yoğun yerleşim yerlerindeki metruk alanları değerlendirerek futbol, çocuklar ve gençler için yeni bir perspektif sağlamış.

ABD’li girişim Piote LLC tarafından geliştirilen The Martian Garden (Marslı Bahçe) Dünya üzerinde, Mars tarımı deneyimi yaşamamızı sağlıyor. Mars’taki toprak yapısını Dünya’daki maddelerle kopyalayarak hazırlanan yapay Mars toprağı, günün birinde Mars’a yolumuz düşerse ne şekilde tarım yapabileceğimiz konusunda fikir veriyor.

Yarışmacıların özel tasarımlı motorsuz araçları kullanarak mümkün olan en yüksek hıza ulaşmaya çalıştığı Dünya İnsan Gücü Hız Yarışması 12-17 Eylül tarihleri arasında ABD’nin Nevada eyaletinde gerçekleştirildi. Yarışmada ilk kez saatte 140 km barajı aşılarak 144,17 km’ye ulaşıldı. Kanadalı Todd Reichert, bu sonuçla yine kendine ait bir önceki rekoru kırmış oldu. Yarışmada diğer ekipler Reichert’ın takımı ETA Prime’a yaklaşamadı.

chrisman_eta_roadexpmay12017
Sadece insan gücüyle en yüksek hıza bu araçla ulaşıldı.

Dünya’nın en büyük gemi asansörü Çin’in Hubei bölgesinde bulunan Yichang kentinde hizmete sunuldu. Asansör sayesinde kargo kapasitesinin yılda 6 milyon ton artması bekleniyor.

Fransız ulaşım şirketi Alstom’un ürettiği Coradia iLint adlı tren, enerji kaynağı olarak hidrojeni kullanıyor. Hidrojen hücreleri sayesinde çalışan tren, atık olarak sadece buhar ve su üretiyor. 2016 sonbaharında Alman yetkililer tarafından test edilmeye başlanacak Coradia iLint’in 2017’nin sonunda Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde kullanıma girmesi planlanıyor.

1200x800-coradia-ilint-1

Volkswagen elektrikli otonom araç konsepti I.D.’yi Paris Uluslararası Motor Fuarı’nda tanıttı. 2020 yılında üretime girmesi planlanan aracın 400 – 600 km arası menzile sahip olacağı açıklandı. Volkswagen’in başarılı modeli Golf’e olan benzerliğiyle dikkat çeken araç, şirketin 2025 yılında satışlarının yüzde 25’inin elektrikli araçlardan oluşması hedefi için başlangıç ateşi olarak görülüyor.

Autodesk VRED Professional 2016 SP1

Komatsu tarafından geliştirilen otonom hafriyat kamyonu, sürüş teknolojisi ile dış görünüşü radikal anlamda değişen taşıtların ilk örneklerinden. İçine bir sürücü oturmayacağı için kabini bulunmayan kamyon, bu sayede her iki yöne doğru da eşit hızda hareket edebiliyor. Yükü aldıktan sonra geldiği yöne dönmek için manevra yapmaya ihtiyaç duymayan araç böylece daha az yıpranıyor ve daha verimli çalışıyor.

komatsu-autonomous-haulage-vehicle-1

Uber otonom kamyon girişimi Otto’yu 680 milyon dolarlık bir anlaşma ile bünyesine katmıştı. Otto’nun teknolojisi ‘normal’ kamyonlara otonom özellik kazandırabilmesiyle öne çıkıyor. Bir sürücünün kısmi yönetimine ihtiyaç duyan bu [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yarı otonom kamyonlar 2017 yılında ABD otobanlarında uzun yola çıkmaya hazırlanıyor[/inlinetweet]. Otto’lu kamyonların teslimatların hızlanmasını ve sürücülerin daha iyi dinlenmesini sağlaması bekleniyor. Bir diğer haber de Uber’in müşterilerine şehir içi kısa mesafe hava taşımacılığı seçenekleri sunmaya hazırlandığı yönünde. Dikey olarak havalanıp iniş yapabilen, kanatlı, pervaneli, elektrikli ve az sesli olarak tarif edilen hava aracının da zamanla sürücüsüzlük özelliği kazanması planlanıyor.

Toplu taşımanın en yıldırıcı tarafları şüphesiz bir koltuk kapmanın imkansızlığı ve ayakta, kişisel alanınızı koruyamadan seyahat etme (ya da trafikte sıkışıp kalma) zorunluluğudur. Birleşik Krallık merkezli Priesmangoode şirketi toplu ulaşımdaki aşırı kalabalıkla mücadele için koltuk formunda değişikliğe giderek Horizon ve Island Bay adlı işlevsel modelleriyle taşıma kapasitesini yüzde 30 oranında artırmayı vadediyor (BONUS: hiçbirine ihtiyacı olmayan Vatan Şaşmaz).

Yeni nesil üretim modeline geçmek için robotlardan yararlandığı Speed Factory adında yeni nesil bir fabrika kuran Adidas, fabrikanın ilk ürünü Futurecraft M.F.G’yi tanıttı. Adidas bu tesiste ürettiği ayakkabıların müşterilerine özel olacağını ifade etti. Önümüzdeki dönemde, müşterilerin ölçülerine ve ayak yapılarına göre, kişiye özel ayakkabı üretme sistemlerinin kullanılabileceği düşünülüyor.

https://youtu.be/FVpfVdXxcCA

Kitle fonlamanın internetin en eşsiz nimetlerinden biri olabildiği malumunuz. Köşelerin kapıldığı agresif bir pazarda yer bulamayan gerçekten parlak fikirlerin alıcısıyla doğrudan buluştuğu zengin platformlar zaman zaman orijinal oldukları kadar şaşkınlık verici fikirlere de sahne oluyor. İşte ‘Acaba ben mi bu fikirdeki ışığı göremedim?’ diye şüpheye düşüren a-acayip kitle fonlama projeleri:

  • Ses hapı: Beat’leri tam manasıyla ta içinizde hissetmenizi sağlayacak yutulabilir boyutlarda bir cihaz. Bu deneyimin sonunu hayal etmeyi reddediyoruz.
  • Metal kutuda sandviç: Candwich – Sadece üzücü. Daha fazla söze gerek yok.
  • Burntwood Uzaylı Gözlem Kulesi: Tuhaflık turizminin merkezi Burntwood’da uzaylılar ayağınıza gelirse diye bir kule. Neden olmasın?
  • The Aten Yıldızlararası Uzay Aracı: Burntwood’ta oturup beklemek bana göre değil diyorsanız NASA’nın ve yüzlerce irili ufaklı özel girişimin henüz başaramadığı uzay yolculuklarını hiçbir belge ve bilimsel dayanak göstermeksizin başarabileceği vaadiyle gelen bu araca bir şans verebilirdiniz.
  • Skarp Lazer Jileti: Işığın dalga boyundan faydalanarak istenmeyen kılları biçerken cilde zarar vermeyen, suya köpüğe ihtiyaç duymayan ve parçaları değişmek zorunda olmayan bu jiletin Şener Şen’in ‘en iyi jilet budur’ tiradındaki ‘gerçek olamayacak kadar iyi jilet’i hatırlatması tesadüf değil çünkü böyle bir jilet yok. Skarp Lazer Razor hatırı sayılır fon toplamış olmasına rağmen ifade edildiği gibi çalışmadığı için fonlama sitelerinden kaldırılmış.
  • Tekerlekli akvaryum: Akvaryumların hep aynı noktada durmasının balıklar için sıkıcı olabileceğini fark eden bir grup ince düşünceli insan epey kaba görünen bu prototipi tasarlamış. Olsun, bazen de önemli olan niyettir.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

12 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği