Sürücü kabini olmayan yük kamyonu

İş makinesi üreticisi Komatsu tarafından üretilen sürücüsüz yük kamyonu, manuel olarak kullanılmayacağı için sürücü kabinine de gerek duymuyor.

Sürücüsüz araç teknolojisi bugüne kadar genellikle sürücüsüz otomobiller konusunda karşımıza çıktı. Bu araçlar, sürücüsüz olmasa bile, içinde yolcu taşıyacağından ve şehir içi trafikte yer alacağından klasik otomobil düzenini çok da değiştirmeden tasarlandı. Neredeyse tamamı, hem manuel hem otonom olarak kullanılabilen bu araçlar tamamen sürücüsüz tasarımı benimsemiş değil.

Kamyonlarda durum farklı

Ancak aynı durum, inşaat alanlarında kullanılacak yük kamyonları için geçerli değil. Bu araçlar hem insan taşımayacağı hem de şehir içi trafiğine girmeyeceği için, otonom kullanımda şoför kabinine ihtiyaç duyulmuyor. İş makinesi üreticisi Komatsu’nun geliştirdiği sürücüsüz yük kamyonu da bu yaklaşımla tasarlandı. Şoför kabinine yer verilmeyen kamyonda bu alan daha fazla yük taşıyabilmek için kullanıldı.

Şoför kabininin bir diğer etkisi de aracın ön ve arka kısımlarını ayırt edebilmeyi sağlaması. Ancak Komatsu’nun Otonom Taşıma Sistemi (AHS) adını verdiği teknolojisinde buna ihtiyaç duyulmuyor çünkü sürücüsüz araç her iki yöne de gidebiliyor.

Yıllardır geliştiriliyor

Komatsu bu teknolojiyi geliştirmeye 2008 yılında Rio Tinto adlı madencilik şirketiyle ortak yürüttüğü çalışmaları ile başladı. Geçen sürede, Şili ve Avustralya’da bu sistem kullanılarak yüz milyonlarca ton malzeme taşındı.

Rio Tinto tarafından da kullanılan 930E modeli sürücüsüz yük kamyonları, kablosuz iletişim ve engel tanıma gibi teknolojileri sayesinde otonom olarak çalışabiliyorsa da sıradan kamyonlarda olduğu gibi bir sürücü kabini de bulunduruyorlar.

‘Yenilikçi Otonom Taşıma Aracı’ adı verilen yeni kamyon ise tasarımı tamamen otonom sisteme göre yapıldığı için bu sistemin tüm imkanlarından da faydalanabiliyor. Sürücü kabini olmadığı için simetrik bir yapıya sahip olan kamyon, dört tekerine de eşit yük dağıtabiliyor. Böylece dört çeker sistem de daha iyi yol tutuş ve manevra yeteneği sağlıyor.

Bu hafta Las Vegas’ta düzenlenen Minexpo Uluslararası Madencilik Fuarı‘nda sergilenen Yenilikçi Otonom Taşıma Aracı, 15 metre uzunluğa, 8,5 metre genişliğe sahip. Aracın çekiş gücü ise 2,014 kW (2700 beygir gücü).

Yön değiştirilmek istendiğinde bir sürücü tarafından ileri geri yapılarak dönmesi gerekmeyen araç, her iki yöne de eşit hızla gidebiliyor. Bu durum hem verimliliği artırıyor hem de tekerlerin daha az yıpranmasını sağlıyor. 230 tona kadar yük taşıyabilen aracın maksimum hızı saatte 64 kilometre.

Aracın yakın gelecekte satışa sunulması planlanıyor.

Kaynak: New Atlas


Bir yanıt

Yorumunuz: