“Sosyal medya olmasa IŞİD olmazdı”

Paris'te yapılan terör saldırılarında kızını kaybeden Reynaldo Gonzalez, IŞİD'e göz yumdukları gerekçesiyle Facebook, Twitter ve Google'ı dava etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Reynaldo Gonzalez’in kızı Nohemi, geçtiğimiz yılki Paris saldırılarında, radikal dinciler tarafından öldürülen 130 kişiden birisiydi. Gonzalez şimdi Twitter, Facebook ve Google’ı ‘radikal propaganda’nın yayılmasına ortam hazırladıkları gerekçesiyle dava ediyor. Gonzalez bu üç internet devinin, IŞİD’in yeni üye ve para toplamasına ve mesajını bu platformlar üzerinde yaymasına göz yumduğunu iddia ediyor. IŞİD, amaçlarına ulaşmak için teknolojiyi ve sosyal medyayı etkili kullanması ile biliniyor.

Mahkeme belgelerinde şu ifadelere yer verildi: “[Bu şirketler] terör örgütü IŞİD’in sosyal ağları yıllarca radikal propagandayı yaymak, gelir elde etmek ve yeni üyeler bulmak için kullanmasına göz yumdu.

Bu maddi destek, IŞİD’in gelişmesine ve 13 Kasım 2015’te Nohemi Gonzalez de dahil olmak üzere 125 kişinin ölmesine sebep olan Paris saldırıları da dahil olmak üzere pek çok terör saldırısı düzenlemesine imkan sağlamıştır.”

Gonzalez, Twitter, Facebook ve Google’ın Youtube hizmeti olmasa radikal dincilerin mesajlarını kitlelere ulaştıracak altyapıya sahip olamayacağını da savundu.

Bu tarz davalar, internet sitelerinin ‘rencide edici içerik’ tanımını genişletmesine ve daha fazla içeriği engellemesine sebep olması bakımından özellikle can sıkıcı olabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD’li yetkililer IŞİD’e karşı siber savaşa başladıklarını ve örgütün sistemlerine sızmayı başardıklarını açıklamıştı.

Her içeriği denetlemek mümkün değil

Her gün yüz milyonlarca yeni içeriği tek tek kontrol edecek bir moderatör ekibi bulundurmak en büyük şirketler için bile mümkün olmayabiliyor. Bu kadar fazla içeriğin arasında tüm rahatsız edici içerikleri bulmak ve kaldırmak istatistiki olarak imkansız.

Bu yüzden şimdilik rastgele incelemeler, rahatsız edici içeriklerin kullanıcılar tarafından şikayet edilmesi ve yapay zekanın moderasyon gerektirecek içerikleri arayıp bulması gibi yöntemlerle sınırlı kalmış durumdayız. Yapay zeka geliştikçe daha az radikal içerik göreceğiz. Şimdilik bu durumu, açık internet için ödediğimiz bir giriş bedeli olarak görmemiz gerekiyor.

paris-1200x607

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Paris'te saldırılar düzenleyen ve 130 kişinin ölümüne sebep olan IŞİD sosyal medyayı etkili kullanmasıyla biliniyor. Paris saldırılarında kızını kaybeden Reynaldo Gonzalez bu durumun engellenmemesini saldırılara destek olmak olarak yorumluyor. Facebook, Twitter ve Google'ı bu sebeple dava eden Gonzalez, bu şirketlerin IŞİD propagandalarına göz yumduğunu düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği