IŞİD ile siber mücadele başladı

ABD’nin interneti ve sosyal medyayı başarılı şekilde kullandığı bilinen IŞİD’e karşı siber saldırılara başladığı duyuruldu.

Uzun süredir IŞİD‘e karşı savaş yürüten ABD, fiziksel savaşın ardından siber savaş için de yeni bir cephe açtı. Yeni üyeler kazanmak ve propaganda yapmak amacıyla interneti, özellikle de sosyal medyayı etkili bir şekilde kullandığı bilinen IŞİD’e karşı Amerikan ordusu tarafından siber saldırılar gerçekleştiriliyor.

ABD’nin daha önce Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle siber platformda çekişmeler yaşadığı, bu ülkelerin de ABD sistemlerine saldırılarda bulunduğu biliniyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) bu ülkelerin sistemlerine ek olarak şimdi de IŞİD’e karşı bir savaş başlatmış durumda.

Geçtiğimiz dönemde ABD Başkanı Barack Obama’nın Pentagon‘a yaptığı bir ziyarette, yüz milyonlarca dolar harcanan siber sistemlerin terörle mücadelede neden kullanılmadığını sorduğu ifade edilmişti. Bu ay ise Savunma Sekreter Vekili Robert O. Work “Teröristlere siber bombalar atıyoruz” diyerek ABD’nin IŞİD’e yönelik siber saldırılarının başladığını onaylamış oldu.

Elde edilen bilgi nasıl kullanılacak?

Özellikle IŞİD’in yeni üye edinme, saldırı planlama ve para transferi için kullandığı sistemlere sızmayı amaçlayan ABD ordusu böylece örgütün faaliyetlerine darbe vurmayı amaçlıyor. Ancak siber sistemlere sızmakla ilgili bir ikilem söz konusu. NSA’den yapılan açıklamada, içine sızılan bir sisteme karşı saldırı düzenlendiğinde IŞİD’e o sistemin güvenli olmadığının açıklanmış olduğunu belirten yetkililer böyle bir durumda örgütün o sistemi kullanmayı bırakıp, güvenlik önlemleri artırılmış ve daha farklı şifreleme yöntemleri kullanan yeni bir sistem kullanmaya başlayacağını düşünüyor. Bu sebeple, siber saldırılarla elde edilen her bilgi anında kullanılamıyor.

İddiaya göre benzer bir durum İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanmış, İngilizler Almanların Enigma sistemini çözmüş olmalarına karşın, Nazi kuvvetlerinin Coventry şehrini bombalamasına izin vermişlerdi. İngilizlerin bu saldırıdan gerçekten haberdar olup olmadığı bilinmiyor ancak sistemin çözüldüğünden haberdar olmayan Alman orduları bu olayın ardından daha değerli bilgileri farkında olmadan İngiliz istihbarat birimlerine vermişti.

Sosyal medyadan destek

IŞİD’e karşı gerçekleştirilen siber savaşta sosyal medya şirketlerinden de destek bekleyen NSA bunun için Twitter, Facebook ve Youtube ile birlikte çalışıyor. Bu platformlarda terörizm propagandası yapmak yasak olduğu için herhangi bir mahkeme kararı olmadan IŞİD yandaşı gönderiler kaldırılabiliyor. Ayrıca IŞİD’den ayrılan kişilerin, IŞİD’in barbarca davranışlarını ve bunun İslam’a aykırı olduğunu anlattığı gönderilerin de bu siteler üzerinden yayılması gibi fikirler üzerinde duruluyor.



Bir yanıt

Yorumunuz: