Mercedes-Benz’in sahibi Daimler, otonom araç geliştirme konusunda Alman tedarikçi Bosch ile yeni bir anlaşma imzaladı. İş birliğinin amacı otonom taksiler geliştirmek. Şu anda Çinli Didi ile ABD’li Uber ve Lyft şirketlerinin başı çektiği araç çağırma uygulamalarına, otonom araçlarla yeni bir soluk getirmek isteyen Mercedes ve Bosch, bu ortaklık neticesinde insanlar tarafından sürülmeyen, direksiyona bile ihtiyacı olmayan tam otonom araçlar geliştirmeyi amaçlıyor.
Almanların ortaklığı
İki köklü Alman şirketinin bu alandaki ortaklığı, sadece araç çağırma uygulamalarına değil, otonom araçların ticari kullanımına da önemli katkılarda bulunabilir. Bosch, Mercedes ile birlikte geliştirecekleri sistemi, rakiplere satmadan önce iki yıl boyunca sadece Mercedes’in kullanacağını belirtiyor. 2020’nin başında hazır olması hedeflenen otonom sürüş sisteminin, piyasaya sürülen araçlarda tam olarak ne zaman kullanılacağına dair net bir bilgi paylaşılmadı.
Otonom araç alanında son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler ve kızışan rekabet ortamı, otomobil üreticilerini evrimsel gelişmeden, devrimci yöntemler denemeye doğru itiyor. Genel olarak 5 aşamaya ayrılan otonom sürüş şu anda ikinci ve üçüncü aşamalarda, sürücü kontrolünde kullanılabiliyor. Beşinci aşama ise otomobilin tam otonom şekilde hareket edebildiği, direksiyonsuz araçların üretimini ifade ediyor. Şu anda ikinci ya da üçüncü aşamada olan şirketler bir an önce beşinci aşamaya geçebilmek için yenilikçi yöntemlere başvuruyor.
İki farklı ekip
Mercedes bu alanda çalışmalarını hızlandırmak için otonom sürüş ekibini ikiye böldü. Bir yanda mevcut sistemin üzerinde değişiklikler yaparak yeni özellikler ekleyen ve sistemi geliştiren bir ekip bulunurken diğer yanda devrimci yöntemlerle, ara aşamaları atlayıp direkt tam otonom sürüşe geçmeyi amaçlayan bir ekip bulunuyor. Bosch ile gerçekleştirilecek iş birliği, her iki ekibin de daha hızlı çalışmasını sağlayacak.
Mercedes’in en büyük rakiplerinden BMW, geçtiğimiz dönemde İsrailli girişim Mobileye ve Intel ile iş birliği yapmıştı. Daha sonra Intel Mobileye’ı satın alırken bir diğer çip üreticisi Qualcomm da Hollandalı otomotiv çipleri üreticisi NXP’yi satın almıştı. Her yıl yeni iş birlikleriyle kızışan ve hızlanan otonom araç üretme yarışı, bu araçların piyasaya çıkacağı tarihi de günümüze yakınlaştırıyor.
Yorumunuz: