BMW, Mobileye ve Intel’le çalışıyor

BMW sürücüsüz otomobil üretimi çalışmalarında teknoloji desteği için Mobileye ve Intel şirketleriyle iş birliği yapma kararı aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

BMW, hem şehir içi hem de şehirler arası kullanım için uygun, tamamen otonom aracı iNEXT’i 2021’e kadar üretmeyi planlıyor. Bu planı gerçekleştirmek için Alman otomobil üreticisi Intel ve Mobileye şirketleriyle anlaştı.

BMW sürücüsüz araçların, taksi ve araç paylaşım servisi olarak yaygın bir şekilde kullanılacağına inanıyor. Uber de bu ihtimalin farkında ve şimdiden Pittsburgh şehrinde otonom araçları kullanıma soktu.

BMW, Intel ve Mobileye ayrıca çok az insan müdahalesine gereksinim duyan ‘yüksek derecede otonom araçlar’ üzerine çalışıyor. Şirketlerin bu tarz araçları çok yakında test edeceği ifade edildi ancak net tarihler verilmedi.

Pek çok araçta otomatik fren gibi güvenli sürüş özellikleri bulunuyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü kameralar, radar, lidar ve optik ve termal sensörler de araçlara ekleniyor. Bu özellikler sürücüsüz araç teknolojisine öncülük ediyor.

Otomobil üreticilerinin yanı sıra Google gibi teknoloji şirketleri de otonom araç üretimi konusunda çalışmalar yürütüyor. Google’ın otonom aracı bir süredir caddelerde geziyor ancak henüz mükemmel değil ve bazı kazalara karıştı.

Mobileye ve Intel doğru tercih

Çip üreticileri sürücüsüz araçlar için gerekli altyapıyı sağlıyor. BMW’nin partneri Mobileye, kameralar ve sensörlerden gelen verileri anında toplayan, işleyen ve analiz eden EyeQ5 adlı çipi sayesinde otonom sürüşü daha güvenli hale getiriyor. Mobileye’ın teknolojisi halihazırda Tesla araçlarında kullanılıyor.

Intel de işlemcileri, FPGA‘lar (Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri), bağlantı çipleri ve güvenlik araçları sağlayabilir. Intel ayrıca derin öğrenme sistemlerinin büyümesiyle daha fazla sunucu çipi satma imkanı buluyor. Sürücüsüz araçların bulut üzerinden erişilen ve araçlara nesneleri ve işaretleri algılamayı öğreten bir derin öğrenme sistemine bağlı çalışması bekleniyor.

Intel CEO’su Brian Krzanich şirketin blogunda yayınlanan yazıda “Otomobiller ve onların bağlı olduğu her şey, kendilerini insan sürücüler gibi davranabilecek kadar akıllı yapacak çok güçlü, güvenli ve güvenilir elektronik beyinlere ihtiyaç duyacak.” şeklinde konuştu.

Intel bu yıl Yogitech ve Itseez gibi otomobillere bilgisayar görüşü ve güvenliği sağlayan bazı şirketleri satın aldı.

Volvo-Nvidia ortaklığı

BMW’nin rakibi Volvo da sinyalleri, nesneleri, yayaları, şeritleri ve işaretleri algılayabilen çipler ve bilgisayarlar üreten Nvidia şirketiyle otonom araç üretme konusunda iş birliği yapıyor. Nvidia, aracın bagajına yerleştirilen, su soğutmalı güçlü bir bilgisayar olan Drive PX2’yi üretiyor.

Sürücüsüz araçlarla ilgili halen yasal ve standart oluşturma soruları mevcut. Harita şirketleri ve otomotiv endüstrisi, yolların durumu gibi sensör verilerinin bulut üzerinden alışverişi konusunda standartlar oluşturuyor.

2035’te yaklaşık 21 milyon sürücüsüz aracın yollarda olması bekleniyor.

bmw

Alman otomobil üreticisi BMW, 2021 yılında piyasaya sürmeyi amaçladığı iNEXT adlı otonom aracının teknolojisi için Intel ve Mobileye şirketleriyle anlaştı. Mobileye halihazırda Tesla'nın otomatik pilotu bulunan araçlarında kullanılıyor. Intel de otonom araçların kullanacağı derin öğrenme sistemleri için gerekli çipleri tedarik edebilir.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği