Hayvansız ama hayvansal ürünler

Üzerinde büyük tartışmalar dönen hayvansal ürünleri, hayvanlara zarar vermeden üretmek için çalışan pek çok şirket, alışkanlıklarımızı değiştirmek istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pek çok insan farklı sebeplerden dolayı hayvansal ürünleri tüketmiyor. Kimisi hayvanlara acı çektirmenin yanlış olduğunu ifade ederken kimisi de herhangi bir şekilde hayvanları kendi çıkarlarımız için kullanmamızın doğru olmadığını düşünüyor. Hatta bazıları, kendimizden daha az zeki olan hayvanları kendi ihtiyaçlarımız için öldürürsek, gelecekte insanları örnek alarak gelişen yapay zekanın da bize aynı şekilde davranabileceğini düşünüyor. Sebep ne olursa olsun hayvansal ürünleri kullanmak ya da tüketmek tartışmalı bir konu.

Laboratuvarda yapay et, deri, jelatin ve süt ürünleri üretmek bu problemlerin bir kısmına çözüm olabilir. Bunun için çalışan pek çok şirket bulunuyor. O şirketlerden bazıları şu şekilde:

Memphis Meats

Memphis Meats hayvanlar olmadan sığır, domuz ve kanatlı hayvan eti üretebiliyor. Hayvanlardan alınan kök hücre ile başlayan süreç, bu hücrelere oksijen, şeker ve mineral sağlanması ile devam ediyor.Birkaç hafta içinde bu hücreler biyoreaktör içerisinde iskeletsel kas geliştirmeye başlıyor. Bu şekilde üretilen etin hayvan etinden tat olarak hiçbir farkı olması beklenmiyor ancak bu ürünlerin yakın zamanda marketlerde yerini alması biraz zor görünüyor. Bu etler hala çok pahalı ancak teknoloji geliştikçe ve maliyet ucuzladıkça bu ürünlerin fiyatı da ucuzlayacak ve marketlerde yerini almaya başlayacak.

New Wave Foods

New Wave Foods CEO’su Dominique Barnes’a göre “Karides ABD’de en çok tüketilen deniz ürünü ve tüm problemlerin de kaynağı”. Genellikle büyükbaş hayvancılığın çevreye zararlarından bahsediliyor ancak karides üretimi, sığır endüstrisine göre 10 kat daha fazla karbon ayak izi bırakıyor. Üstelik Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da tüketilen karideslerin çoğu Tayland’da köle işçiliği ile üretiliyor.

Bu probleme çözüm üretmek isteyen New Wave Food kurucuları, bitki proteinleri ve algleri kullanarak, karides tadına, dokusuna ve besin değerine sahip alternatifler üretiyor. Bu alternatif ürünler daha ahlaki, daha sürdürülebilir ve aynı lezzete sahip.

Modern Meadow

Modern Meadow biyomühendislik ile ürettiği kollajen üreten hücreleri, deri ürünleri üretmek için kullanıyor. Şirketin moda, spor, otomotiv ve lüks ürün endüstrilerinden pek çok yatırımcısı bulunuyor. Modern Meadow’a göre fabrikada üretilen deri yüzde 80 daha az israf yapıyor çünkü ürünler müşterinin talebine uygun boyut ve şekilde üretiliyor. Böylece daha az alana daha az suya ve daha az enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca geleneksel dericilikte kullanılan bazı güçlü kimyasalların da kullanılmasına gerek kalmıyor.

Gelzen

Pek çok yiyecek, ilaç ve kozmetik ürünü jelatin kullanıyor. Gelzen, tıpkı bira ve insülin üretiminde olduğu gibi, mikropları kullanarak, hayvan olmadan jelatin üretmeyi amaçlıyor. Şirketin kurucusu Alex Lorestani süreci şu şekilde açıklıyor: “Kollajen elde etmek için asit ya da alkalin tanklarına hayvan parçaları atmak yerine, kollajen üretme makinelerini alıp içine mikropları yerleştirdik. Çok büyük ölçeklerde jelatin üretebiliyoruz. Patojen riskini ortadan kaldırıyoruz önemli özellikleri dilediğimiz gibi düzenleyebiliyoruz ve kaynak verimliliğini ciddi anlamda artırıyoruz.”

Willow Cup

Halen prototip aşamasında olan Willow Cup bitki proteinlerini kullanarak, gerçek süt ürünü tadında olan yapay süt ürünleri üretmek için çalışıyor. Çerezler ve diğer laternatif ürünlerden üretilen sütlerin aksine bu ürünün tadı da orijinaline benzeyecek. Özellikle Doğu Asya kökenliler olmak üzere pek çok insanın laktoza duyarlı olduğu biliniyor. Şirketin ürünlerinin bu kişilere yardımcı olabileceği düşünülüyor.

animals-5Hayvansal ürünleri hayvanlara zarar vermeden üretmek isteyen pek çok şirket bulunuyor. Memphis Meats, sığır, domuz ve kanatlı hayvan kök hücrelerini kullanarak yapay et üretiyor. New Wave Food, bitki ve alg kök hücrelerinden karides tadında ve dokusunda yiyecekler üretiyor. Modern Meadow ise benzer bir teknolojiyi kullanarak ürettiği derileri pek çok farklı endüstriye satmak için çalışmalar yürütüyor. Gelzen yiyecek, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılacak jelatinleri hayvanları kullanmadan üretirken, Willow Cup'ın amacı ise hayvan sütü kullanmadan, hayvan sütü tadında süt ürünleri üretmek.

3 Yorum

  • Kesinlikle olması gereken bu, bir düşünün; kesim hayvanlarının %99’u hayatlarını sonuna kadar yaşayamıyor!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği