Haftanın Özeti: 85

6 – 12 Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Bitcoin enflasyonunun önüne geçmek ve arzı kontrol etmek için ortalama 4 yılda bir (Bitcoin ağının sunucularına barındırma hizmeti veren) ‘miner’ paylarından yapılan kesintilerin yenisi 10 Temmuz civarında gerçekleşecek. Bir birim bilgisayar işi için ödenen 25 bitcoin yeni dönemde yarı yarıya azalarak 12,5 coin olacak. Bunun doğuracağı sonuçların belirsizliği ise tartışma konusu. Kesintiler enflasyonu kontrol etmek yerine panik havası yaratarak dengeleri bozacak mı? İşte bütün mesele bu.

bitcoin borsa

  • Bir grup girişimcinin bir araya gelerek oluşturduğu DAO adlı sistemde, kitle fonlaması yapmak isteyen üyeler önce sisteme para yatırıyor, daha sonra bu parayı yatırım olarak almak isteyen projeler, üyeler tarafından oylanıyor. Her üye yaptığı yatırım kadar oy hakkına sahip oluyor. Bu sistem sayesinde herkesin bir yatırımcı olabilmesi sağlanıyor. Şimdiye kadar bir kitle fonunda toplanan en yüksek miktar olan 168 milyon doları toplayan DAO, bu parayı yatırabileceği yeni projelerin sunumlarını ve tekliflerini bekliyor. Sistemin üyelerinin üzerinde anlaşamadığı bazı konuların çözülmesinin ardından DAO yatırım yapmaya başlayacak.

Web

  • 2016 Rio Olimpiyatları’nda atletlerin taşıyacağı tek etkileyici şey madalyaları olmayacak. Visa’nın kredi ve banka kartı yerine geçen yüzüğünü de sporcuların ellerinde bol bol göreceğiz. Sportif aktivite anında cüzdan taşımanın hepten zorlaşması sorunundan da ilham alan teknolojinin Rio’da beklenilen performansı göstermesi ve ilgi görmesi durumunda daha geniş kullanıma açılması bekleniyor. Çalıntı ya da kayıp durumunda sahibinin telefonundaki bir uygulama ile kullanımdışı bırakılabilen, şarj edilmesi gerekmeyen ve Adroid Wallet ile Apple Pay’den çok daha az kişisel bilgiye ihtiyaç duyan akıllı yüzüklerin Visa’nın sponsor olduğu 45 atlet tarafından tanıtılması bekleniyor.

visa ring (960x515)

  • Wall Street’te iş kapmak için mülakatta kafalanması gereken tarafın bir algoritma olduğu günler yakında. Aralarında Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup ve UBS Group gibi finans devlerinin bulunduğu önemli aktörler, işe başvuranların ekip çalışmasına olan yatkınlık, merak, azim gibi – CV ya da mülakat ile kolay kolay anlaşılamayan – özelliklerinin tespiti için yapay zeka yazılımlarından faydalanmaya hazırlanıyor. Bunda maliyeti düşürmek kadar en iyi yeteneği tespit edip ‘kapma’ isteğinin de payı büyük.

mulakat (960x480)

  • Britanya’nın çokuluslu banka ve finansal hizmetler kuruluşu Barclays’te CEO iken imza attığı yenilikçi projelerle tanınan Antony Jenkins, 10X Future Technologies isminde bir işe girişiyor. Yenilikçi rakiplerin ‘Ubervari bir an’ etkisi ile sektörü titretip kendine getireceğine dair yürüttüğü tahmini takiben yaptığı bu hamle fintek dünyasına teşrifinin müjdecisi olarak görülüyor. Fintek sektörüne geçiş yapan eski banka yöneticilerinin sayısı artmaya devam ediyor.

AnthonyJenkins (960x640)

  • Bankacılığın şubelerden dijital platformlara kayması ile birlikte ortaya çıkan dijital bankacılık girişimleri, küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi ve yatırım sağlanması için yeni çözümler üretiyor. Bu şirketlerden Kreditech, kredi güvenilirliği için kişinin sosyal ağlarını ve e-ticaret geçmişini incelerken Lendingfront yatırımcılara şirket hakkında detaylı veriler sunarak karar alma ve risk yönetimi konularında rehberlik ediyor. Billfront ise girişimlerin alacaklarını önceden karşılayarak nakit akışının devamını sağlıyor.

startup-bank-account

  • Robotlardan akıl alma fikrine epey ısınmış olmalıyız ki yapay zekalı asistan furyası şiddetlenerek esmeye devam ediyor. Dyme da uzun süredir dillerde olan fakat kimsenin kalkışmadığı bir işe kalkışarak ilk Facebook finansal chat bot’unu tanıttı. Prototip epey kısıtlı bir fonksiyonellik gösterse de Facebook gibi dünya nüfusunun hatrı sayılır kısmını elinde tutan bir platformda yer alıyor oluşunun önündeki pek çok engeli zayıflatabileceği iddia ediliyor.

chatbot (960x720)

  • Beyaz Saray’ın eski mobil & data danışmanlarından ve MIT Medya Lab Dijital Para Birimi İnisiyatifi direktörlerinden Brian Forde, blok zincirinin ve dijital para birimlerinin toplum üzerinde internet kadar dönüştürücü bir etkiye sahip olacağına inanıyor. ‘İnternet iletişim sıklığımızı nasıl katlayarak artırdıysa dijital akçe de para transferlerimizin sıklığını öyle artıracak.’ diyen Forde, dijital para biriminin, üçüncü partiler, kredi notu ya da kredi kartı altyapısının yetersizliği gibi sebeplerin çoğu kişiyi temel finansal işlemleri yapmaktan alıkoyduğu gelişmekte olan ülkelerdeki etkileriyle yakından ilgileniyor.

bitcoin-face-black-S

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

10 Yorum

  • Ted konuşmasının eksikliğini yaşadım. Son özet biterken bir ted konuşması ve medium yazısı çok güzel olurdu.

  • zenginlik ve afrika ilişkisini daha iyi anlayabilmek açısından Daron Acemoğlu’nun “Ulusların Düşüşü” kitabı okunabilir. Şeylerin (nesnelerin) inteneti konusu da bana şişirilmeye çalışılan bir balon gibi geliyor. Sanıldığının aksine normal insanlardan çok şirketlerin işine yarayabilecek bir teknoloji. Normal insanların(toplumların) bu gibi teknolojileri verimli bir şekilde kullanabilmesi için baya uzun bir zaman geçmesi gerekiyor zannımca. Bir de apple, (eğer haber doğruysa) renk değiştireceğine renk değiştiren telefon yapsa daha hoş olmaz mı? gerçi onlar yapmasada böyle bir şey hoş olmaz mı? :)

  • amirim her şey süper…garanti biraz keseyi açsında, artık video olarak hazırla şu haftanın özetini

  • M.Serdar Kuzuloğlu’nu seviyorum çünkü:
    -Çalışkan (Yazıları ile topluma bana faydası oluyor)
    -Samimi ( Urunleri ve yeni bir bulusu sunarke
    n reklam kokmuyor)
    -Gercekci ( Projelerinin parasal olarak desteklemenin yontemini buluyor)
    -Bilgili (Konulari onceki bilgileriyle sentez yaparak cok yonlu sunuyor)
    -Akici anlatici (Cumlelerinde mizahi bir uslup kullaniyor)
    -Arkadasca (Bulundugu bolgeden kopuk degil ama iyi seylerinde kotu seylerinde gayet farkinda) … Ozet gecmeye calistim dusunceleremi.. Iyi ki varsin :)

  • Merhaba, Havaalanı robotu Leo’nun İtalya’nın Cenova havaalanında kullanıldığı belirtilmiş ama hem fotoğrafa baktığımızda hem de haberin linkini kontrol ettiğimizde havaalanı Genevé yani Cenevre / İsviçre olarak gözüküyor.

    Sevgiler,

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği