Haftanın Özeti: 77

11 – 17 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Facebook yılın -kendi adına- en önemli etkinliği geliştirici konferansı F8’i bu hafta gerçekleştirdi. CEO Mark Zuckerberg’in önümüzdeki 10 yıla dair planlarını açıkladığı etkinlikte öncelikli konu başlıkları arasında Facebook Messenger, videolar ve sanal ve arttırılmış gerçeklik konuları başı çekti.

  • Microsoft, ABD Adalet Bakanlığı’nı mahkemeye veriyor. Davanın sebebi gizli mahkeme kararlarıyla kullanıcılarının bilgilerini paylaşmaya zorlanması ve bunu kullanıcılarına haber verememesi. Sadece geçtiğimiz 18 ayda 2 bin 576 başvuru alan firma bu gizlilik kararlarının anayasal hak ihlali olduğu savunuyor.
  • Uçtan uca kriptolama desteğiyle hızlı mesajlaşma uygulaması Whatsapp gözetim ve fişleme davalarının yoğunlukla görüldüğü bir dönemde kullanıcılarına gizlilik vaat etmeye başlamıştı. Peki, uygulama gerçekten de kullanıcılarına bahsettiği gizliliği gerçekten sağlıyor mu? Gürkan Özturan incelemiş.
  • Kanada polisinin 2010’dan bu yana dünyadaki tüm Blackberry telefonlarının içeriğine ulaşabilen bir anahtar kodu elinde bulundurduğu ortaya çıktı. Polisin kodu nasıl edindiği bilinmiyor ancak Blackberry’nin CEO’su geçtiğimiz dönemde şirketlerin polisle işbirliği yapması gerektiğini savunmuştu.
  • ABD’nin istihbarat kurumu CIA’in paravan şirketi In-Q-Tel’in kamuoyuna açıklamadığı 38 şirkete yatırım yaptığı ortaya çıktı. Bu şirketler arasında sosyal medya paylaşımlarından yola çıkarak kullanıcıları fişleyebilen girişimler de bulunuyor.

IQTel-article-header

  • Bu hafta düzenlediği bir basın toplantısında Apple, dünyanın en ‘verimli’ güvenlik teşkilatının kendilerinde olduğunu iddia etti. Şirketin yazılım mühendisleri tarafından verilen bilgilerde iPhone kullanıcılarının yüzde 90’ının parmakizi okuyucu Touch ID sayesinde güvende olduğu belirtildi.
  • Mahremiyet konusunda endişelere sahip ancak bulut bilişim nimetlerinden de kopmamak isteyenler için yeni nesil çözümlerden biri de SecuredBOX. Router’ınıza taktığınız anda çalışmaya başlayan depolama çözümü kriptolu veri depolama, güvenli video iletişimi ve dosya paylaşımı sunuyor. 2 terabayt alan ile 250 dolar.

  • Bilgisayarlara bulaştıktan sonra ödeme talep eden ve ödemeyi almadığı sürece dosyaları birer birer silmekle tehdit eden bir fidye virüsü ortaya çıktı. Virüs bu şekilde dosyaları kontrol edebilen ilk örnek olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar zararlı uygulamayı etkisiz hale getirmeyi başardı.

jigsaw_ransom_note-100655593-orig

  • Piper Jaffray tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre Snapchat gençler arasındaki tercih listesinde Instagramı’ı dahi geride bıraktı.
  • Web tarayıcılar alanındaki rekabet üstlerde kıran kırana sürerken altlardaki niş rekabet de kendi seyrinde ilerliyor. Sadece Apple bilgisayarlarında çalışan Fluid Browser da bunlardan biri. 3 dolar fiyata sahip tarayıcı temelde diğer pencerelerinizin üstüne yerleşerek farklı bir kullanım sunuyor. Basit bir fikir ancak kimi senaryolarda epey işe yaradığı da gerçek.

https://www.youtube.com/watch?v=aax4VN3ZHkA

  • Min ise aynen isminde olduğu gibi minimalist ve akıllı bir yeni web tarayıcı. Her şeyi kolay ve hızlıca bulabilmenizi, sekmeleri daha rahat kontrol edebilmenizi sağlayan; standart reklam engelleyiciyle gelen açık kaynaklı bir ücretsiz alternatif daha.
  • Web tarayıcısı Firefox’un geliştiricisi Mozilla Vakfı ilk kez kendi platformu Gecko dışında bir tarayıcı teknolojisi kullanacak. Tofino adlı bu projenin Mozilla’nın en büyük rakibi Google tarafından geliştirilen Chromium yapısını kullanması bazı Mozilla çalışanlarının dahi tepkisini çekti.
  • Web’in hakim tarayıcısı Google Chrome ise bu haftadan itibaren 50. sürümüyle birlikte Windows ve Mac OS X’in eski sürümlerine sunduğu desteği keseceğini açıkladı. Windows XP ve Vista’yı da kapsayan bu karar internette ciddi bir güvenlik açığı da yaratabilir zira hala dünya çapında 181 milyon kullanıcı Windows XP ile yaşamını sürdürüyor.
  • GoldenHour.One adlı uygulama bulunduğunuz bölgedeki güncel lokasyon verileriniz ışığında fotoğraf çekmeniz için en uygun yeri ve zamanı söylüyor. Profesyonel (ve like’sever) fotoğrafçılar için nimet.
  • Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı Darvinder, yeni bir hobi edinip onunla ilgili bilgi edinmenin, kendini güncellemenin zorluğundan dert yanarak hayali bir proje başlatmış. Google Hobbies adını verdiği çalışmada bu alana Google’ın el atması durumunda ortaya çıkacak detayları ve nasıl bir şekilde kullanıcıya yansıyacağını A’dan Z’ye çalışmış. Hiç de fena olmamış.
  • Web sayfalarının ziyaretçi raporlarını çıkartma konusunda Google Analytics küresel bir standarda dönüşmüş durumda. Ancak içerdiği terimler bazen uzman kişilerin dahi kafasını karıştırıyor. ClickZ sitesi açıklamalarını derlemiş. Aklınızad bulunsun.
  • Yazılım botlarının uygulama dükkanı: botlist.
  • Fast Company faydalı ve ücretsiz 25 site ve hizmeti derlemiş. 29’luk bir diğer set ise aşağıda.

  • Web tabanlı online radyolara yönelik ilginç bir arayüz. Dünya haritası üstünden herhangi bir ülkeyi ve müziklerini dinlemek istediğiniz dönemi seçip ilerleyebilirsiniz. Çok keyifli: Radiooooo!
  • Hava durumunu ASCII-art formunda takip etmek de mümkün.
  • Faydalı Google Chrome eklentilerinden biri de ‘Save to Google‘. Adından da anlaşılacağı gibi web sayfalarının içeriğini sonradan tekrar okumak için kaydedebilmenizi sağlıyor. Pocket‘ın Google sürümü de denebilir.
  • Türkiye’nin sektör bağımsız sorusu ‘bize kaça olur?‘ konusunu web sitelerine uyarlayan bir site. Tarife bedelleri Türk yazılım ve tasarım evlerini üzebilir; baştan uyarmış olalım.
  • Her internet girişimine 75 bin lira maddi desteğin yanısıra 100 bin dolar karşılığı bulut hizmet paketi, İstanbul’da ofis ve işbirliği fırsatları sunan Türk Telekom Pilot programı 22 Nisan’a kadar yeni başvuruları bekliyor.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

8 Yorum

  • Kobe haberindeki 60 puan ifadesi Ingilizce’den çeviriden kaynaklı galiba.
    İngilizce “points”e karşılık Türkçede “puan” değil “sayı” ifadesi kullanılıyor basketbolda.

  • Amirim, Paul Mason un son yazisi olarak verdiginiz link Temmuz 2015 I gosteriyor. Bahsetmek istediginiz bu yazisi mi? Yoksa baska bir yazisini kastediyordunuz?
    Selamlar… Sevgiler…

  • Ellerinize saglik, 77 haftadir her pazar rituelim haline geldi bu ozetler. Hatta ilham alip ben de daha cok yazilim ile ilgili olacak sekilde benzer bir ise giristim (http://bit.ly/1SmIvIb). Umarim Haftanin ozeti gibi uzun soluklu olur. Amirim bu arada, Switch’in linkinde bir sikinti var. Ya web site cevap vermiyor, ya da link hatali.

  • severek takip ediyoruz ozetlerinizi

    Devridaim makinasina cok daha guzel ornekler perpetual motion olarak arandiginda bulunabiliyor. yukaridaki videoda kirtasiye malzemelerinden yapimi ilginc olsa da, ortadaki kiskacin solunda capraz duran paket lastigi turevi cismin uzerinde azalan burgulari gordukce enerjinin nereden geldigi besbelli :)

  • Gürkan Özturan’ın yazısında whatsapp şifreli konuşmayı aktif etmek için fiziksel olarak yanyana gelip QR kodu okutmak gerektiğini yazılmış ama whatsapp bunu sadece doğrulamak istiyorsanız yapın diyor. ayar hep açık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği