Haftanın Özeti: 53

26 Ekim – 1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Uluslararası para transferi konusundaki en önemli oyunculardan (164 yıllık) Western Union, mobil cihazları ve sosyal medyayı kullanan ödeme sistemini tanıttı. Western Union’ın Connect adlı hizmeti kendi altyapısını dileyen tüm şirket ve hizmetlere açacak. EK BİLGİ: Mobil cihazlarla yapılan ödemeler bu yıl sadece ABD’de 8,7 milyar doları geride bıraktı. Önümüzdeki yıl 27 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • TransferWise, Londra’da çalışırken Estonya’daki evinin taksitlerini ödemeye çalışan Taavet Hinrikus ve Kristo Käärmann’ın (Western Union ve bankaların) yüzde 8’e varan havale masraflarına bir isyan olarak 2011 yılında kuruldu. Şirket bu yılın başında ABD’nin ünlü risk yatırım şirketi Andreessen Horowitz‘ten 1 milyar dolar değerleme ile 58 milyon dolar yatırım almıştı. Komisyon oranları yüzde 0,5 ile 3 arasında değişen sistem üstünden şu ana kadar 4,5 milyar dolar transfer gerçekleştirilmiş. Business Insider sitesinin kendileriyle yaptığı röportaj bu sektör hakkında altın değerinde bilgiler içeriyor.

  • Google, Samsung ve Apple’ın hararetini yükselttiği mobil cüzdan yarışına bu hafta -94 milyon müşteriye sahip- JPMorgan Chase de kendi çözümüyle katıldı. Chase Pay adlı mobil cüzdan cep telefonlarına yüklenen bir uygulama üstünden hizmet verecek. QR kod tabanlı Chase Pay’in benzerlerinden farkı kullanıcılarının ödeme yapabilmek için telefonunda NFC desteğine ihtiyaç duymaması. Uygulamanın önümüzdeki yılın ortasında kullanıma sunulması hedefleniyor. EK BİLGİ: JPMorgan’ın QuickPay adlı bir elektronik ödeme sistemi daha bulunuyor.

_O9A0163_CP-QRcode_A

  • Ödeme konusundaki çözüm enflasyonunda bir diğer duyuru MasterCard’dan geldi. Bu hafta yapılan açıklamada özel bir cihaza ihtiyaç duymadan gündelik eşya, aksesuar ve hatta giysilerimizi bir ödeme aracına çeviren sistem tanıtıldı. Bu yapıda istenen her şey -tahmin edileceği gibi- MasterCard altyapılı bir kredi kartına bağlanıyor. Dolayısıyla ödeme ‘şeyi’ çalınma ya da kaybolma durumunda kolayca iptal edilip (ana kart korunarak) yeni bir cihaza tanımlanabiliyor.

mastercard-pay

  • Kredi kartı olmadan kredili alışveriş çözümü de PayPal’ın kurucularından Max Levchin tarafından tanıtıldı. Affirm adlı çözüm hem e-ticaret sitelerinde hem de geleneksel satış noktalarında kullanılabilecek. Sistemin işleyişi şöyle: Affirm destekli bir mağazadan alışverişini tamamlayan müşteri kasiyere telefon numarasını veriyor. Kasa ya da POS cihazına bu bilgi girilince müşteri kendi telefonunda onay vererek işlemi doğruluyor. Ardından Affirm farklı veri kaynaklarından müşterinin kredi geçmişini, ödeme gücünü; diğer bir deyişle kredibilitesini öğrenip alışverişe onay (provizyon) veriyor (ya da vermiyor). Onaylanması durumunda müşteri alışveriş tutarını 3, 6 ve 12 ay arasında yapacağı tercih aralığından ödemeyi kabul ediyor. Türkiye’de farklı başlıklar altında alışkın olduğumuz bir yapı.

https://www.youtube.com/watch?v=RiWBAcalSik

  • Yeni Zelanda’da hizmete giren Banquer, ilköğretim çağındaki çocukları modern bankacılığın çalışma prensipleri konusunda eğitiyor. Biglilerini simülasyonlar eşliğinde uygulama fırsatı bulan öğrenciler sanal hesaplarında farklı enstümanlar üstünden yatırım yapmanın inceliklerini de öğreniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=NIVCIRZJnRI

  • Sadakat kartı olarak anılan marka ve zincirlere yönelik fırsat /  indirim kartları cüzdanımızda neredeyse kredi kartları kadar yer kaplıyor. Slimcard, şimdiye dek hep kredi kartları için geliştirilen birleştirme çözümüni sadakat kartlarına uyarlıyor (cep telefonu çağında hala kartlara ihtiyaç duyuyor oluşumuz açıklanabilir olmaktan çıkıyor).

  • Garanti Bankası tarafından 20-22 Kasım tarihinde düzenlenecek ve en iyi fikrin ABD Silikon Vadisi’ni ziyaret etme hakkı kazanacağı hackathon için geri sayım sürüyor. Yarışma herkese ve bankacılık ile bir şekilde kesişen her proje fikrine açık.

13 Yorum

  • ufak bir duzeltme; e-ink ile ilk not alma cihazi Sharp Memo Pad WG-S20 sonrasinda Sony DPT-S1’i (hayalim olan) gelistirdi.

  • Merhabalar,

    Paylaşımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Uzun soluklu olmasını dilerim.
    Merek ettiğim bir konu var Kickstarter ve İndiegogo’da ki girişimlere Türkiye’den destek verdiğimiz de ürünler bize ulaşıyor mu? Malesef bir çok ülkeye göre gümrük anlayışımız farklı, takılma durumu çok yüksek olduğu için henüz cesaret edip istediğim ürünleri alabilmiş değilim. Kısaca hiç böyle bir deneyim sahibi oldunuz mu?

    Teşekkür ederim.

    Cem

  • kıymetli amirim, sayfanızı keyifle okuyup takip ediyorum. ancak son zamanlarda dikkatimi çeken bir husus bulunmakta: çok popüler ya da dikkat çekici bir konuyu mesela facebookta taglayıp bizi sayfaya çekiyorsunuz… sayfaya geldikten sonra konu ile ilgili aynı cümlenin tekrarından başka hiç bir şey yok! bugünkü “kanseri yok eden virüs keşfedildi” haberinde de durum aynı… noluyo yahu, hakikat mi diye açıp sayfaya bakıyorum; bir satır bile virüsle ilgili haber yok? kim bulmuş, nerde bulmuş, virüs kimlerdenmiş, hiç biri yazmıyor. nasıl olacak bu işler? böyle devam ederse gelmeyiz ki sayfaya…

    • Metin Bey,

      Tıklayıp geldiğiniz linkte açılan sayfada sizi gri renkle vurgulanmış ve daha da dikkat çeksin diye kırmızıyla yazılmış bir cümle karşılıyor. Aynen aktarıyorum: “Diğer kategori başlıklarına özetlerin alt ve üstünde yer alan menüden ulaşabilirsiniz”. Yani aradığınız içerik Genel Gündem değil; Bilim / Teknoloji kategorisinde. Başka bir deyişle 3. sayfada. Tam linki de şöyle: https://www.dunyahalleri.com/haftanin-ozeti-53/3/

      Umarım bundan sonra sadece ilk kategoriye değil alt başlıklara da göz atarsınız. Bu konuda okuyucuyu bilgilendirme adına aklınıza başka bir yöntem gelirse paylaşın, onu da değerlendirmeye çalışırım.

  • Julian Assange in bulundugu baskonsolosluk Dominik Cumhuriyeti degil Ekvator un

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği