İsviçre de ABD ile veri paylaşacak

AB'nin ABD ile imzaladığı Güvenli Liman anlaşmasının geçersiz sayılmasının ardından, İsviçre de ABD ile yeni bir veri paylaşım anlaşması imzaladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsviçre, ABD ile yeni bir veri paylaşım anlaşması imzaladı. Anlaşma, Avrupa Birliği’nin ABD ile daha önceden imzaladığı Güvenli Liman (Safe Harbour) anlaşmasının geçersiz sayılmasının ardından gerçekleşti. Bu anlaşmanın geçersiz sayılmasının sebebi, ABD’de yaşanan geniş çaplı gözetleme çalışmalarıydı.

İsviçre, yeni Mahremiyet Kalkanı (Privacy Shield) anlaşmasının İsviçreli şirketlerin ek garantiye ihtiyaç duymadan müşteri verilerini transfer edebilmesine imkan sağladığını belirtti. Bu anlaşma, özellikle anlaşma öncesi İsviçre’de hizmete geçen ve veri paylaşılmayacağı garantisiyle popülerleşen VPN şirketleri için kötü haber olabilir.

İsviçre’de hükumetin yöneticileri konumunda bulunan yedi üyeli yönetici konseyi Federal Konsey vatandaşların ek korumalardan fayda göreceğini ve veri konularında danışabilecekleri bir ombudsman bulunacağını belirtti.

İsviçre-ABD Mahremiyet Kalkanı

Konseyden yapılan açıklamada “İsviçre-ABD Mahremiyet Kalkanı, güvenli, etkili ve hızlı veri transferi için gereklidir. ABD veri koruması konusunda, İsviçre yasalarına uygun seviyede bir koruma sağlayan bir yasaya sahip değil” denildi.

Anlaşma gelecekte Brexit’in (Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması) gerçeklemesi durumunda benzer bir anlaşmanın Birleşik Krallık ile de imzalanabileceği anlamına geliyor.

Aslında bir AB üyesi olmasa da İsviçre Avrupa Serbest Ticaret Birliği’nin bir üyesi olarak AB ile pek çok konuda benzer politikalar güden anlaşmalar imzaladı. Federal Konsey AB ile İsviçre’nin transatlantik veri paylaşımı ortaklıkları konusunda bir paralellik bulunmasının, çok uluslu şirketler için iyi haber olduğunu belirtiyor.

Konsey “İki yasa çerçevesinin de benzer olması oldukça önemli. Bu durum, transatlantik veri akışı konusunda, İsviçre’deki kişi ve kurumlar için AB ve Avrupa Ekonomik Alanı‘ndaki ülkelerle benzer şartların geçerli olması anlamına geliyor.” dedi.

Güvenli Liman anlaşmasının iptali, bulut bilişim ve teknoloji şirketleri için ciddi bir darbe oldu. Ancak üye ülkelerden gelen şikayetler üzerine Mahremiyet Kalkanı’nın Temmuz ayında yürürlüğe konması bu şirketlerin tekrar etkili bir şekilde çalışabilmesi için olanak sağladı.

NSA verileri diğer kurumlara dağıtacak

Öte yandan ABD’de alınan yeni kararla birlikte, Ulusal Güvenlik Ajansı‘nın (NSA) gözetleme çalışmalarından elde ettiği verileri ülkedeki diğer güvenlik ajansları ile paylaşmasının önü açıldı. Eskiden sıkı bir şekilde kontrol altında tutulan bu veriler artık ABD’nin diğer 16 ajansına da servis edilebilecek. Bu düzenleme, NSA’in işine yaramayan ancak diğer ajanslar için değerli olabilecek verilerin gözden kaçmasını engellemeye yardımcı olacak ancak aynı zamanda pek çok masum kişinin verilerinin, daha fazla insanın eline ulaşmasına da neden olacak.

Kaynak: Silicon.co.uk, Schneier on Security

 

İsviçre, ABD ile yeni bir veri paylaşım anlaşması imzaladı. Anlaşma, Avrupa Birliği'nin ABD ile daha önceden imzaladığı Güvenli Liman (Safe Harbour) anlaşmasının geçersiz sayılmasının ardından gerçekleşti. Bu anlaşmanın geçersiz sayılmasının sebebi, ABD'de yaşanan geniş çaplı gözetleme çalışmalarıydı. Ancak İsviçre, yeni Mahremiyet Kalkanı (Privacy Shield) anlaşmasının İsviçreli şirketlerin ek garantiye ihtiyaç duymadan müşteri verilerini transfer edebilmesine imkan sağladığını belirtti. İsviçre Federal Konseyi, vatandaşların ek korumalardan fayda göreceğini ve veri konularında danışabilecekleri bir ombudsman bulunacağını belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği