Haftanın Özeti: 120

6 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Avustralya bankalarıyla Apple’ın arasındaki süreç, ‘aşk-nefret’ düzleminde devam ediyor.[/inlinetweet] Apple Pay ile ödeme imkanı sunmak istemeyen bankalar bir süre önce ülkenin rekabet ve müşteri komisyonu ACCC’ye başvurmuş ancak olumlu bir sonuç elde edememişti. Şubat 2017 itibariyle Macquarie Bank, ING Direct ve Central Murray Credit Union Apple’ın dijital cüzdanıyla ödeme imkanı sunmaya başlıyor.

Geçtiğimiz sene 2,3 milyar Dolar net kar eden Nasdaq, kendi gelişimine katkıda bulunabilecek fintek (finans teknolojileri) girişimlerine daha fazla destek olmak için yeni bir iş kolu kurmayı planlıyor. Nasdaq’ın halen desteklediği firmalar arasında blok zinciri girişimi chain.com ve yapay zeka şirketi Digital Reasoning yer alıyor.

Eu-Startups.com Avrupa’nın en büyük startup sahnelerinden Almanya’yı mercek altına aldı. Berlin ve çevresinde bu yıl içinde doğan umut verici 10 girişim içinde finans merkezli olanlar dikkat çekiyor. KOBİ’ler için mali yönetimi mümkün olduğunca basit ve kesintisiz kılmayı hedefleyen SMACC, teknolojik ürünleri belli süreler için kiralayarak deneyimlemenizi sağlayan Grover, dağınık sigorta hizmetlerini toparlayan Clark, finansal işlerinizi yapay zeka ile çözen Candis, çevrimiçi platformda sigorta hizmeti sağlayan Kasko, küçük yatırımları kağıt işlerinden kurtaran Zeitgold ve serbest çalışanların hesaplarını düzenleyen Kontist en dikkat çekicilerden birkaçı.

https://twitter.com/alexnnd/status/801016365867888640

Bir süre önce Türkiye’de faaliyetlerini durduran Paypal çevrimiçi bir ödeme sistemi. Şirket bu hafta 5 milyon aktif kullanıcı ve 1,5 milyon aboneye sahip bulut tabanlı proje yönetim, iletişim ve bilgi paylaşımı uygulaması Slack üzerinden bireylerarası (P2P) ödeme botunu duyurdu. Hizmet şimdilik sadece ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada’daki Slack kullanıcılarının kullanımına açıldı. Paypal daha önce Siri üzerinden bireylerarası ödeme yapılabilmesi için kolları sıvamıştı.

Bankalarla aynı güvenlik teknolojisini kullanan Clerkie isimli mobil uygulama, paraya ilişkin tüm işleriniz için kişisel asistanınız olmayı hedefliyor. Faturalarınızı ödüyor, size finansal konularda tavsiye veriyor, sorularınızı 7/24 cevaplıyor, birikim yapmanız ve varsa borçlarınızdan kurtulmanız için de yol gösteriyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çok uluslu finans şirketi Goldman Sachs’ın yatırımları otomasyon sistemine emanet[/inlinetweet]. Gelgelelim durum sadece bu şirkete özgü değil. Birçok Wall Street firması artık süreçleri akıllı yazılımlara devretmiş durumda. Mevcut işlemlerin yüzde 45’i elektronik olarak yapılıyor. Son beş yıldır artış gösteren otomasyon yazılımları yüksek rütbeliler için de tehdit oluşturuyor (ve bu durum geride kalan az sayıdaki üst düzey çalışan için daha yüksek bir maaş anlamına geliyor).

Avusturyalı Erste Bank, müşterilerine video chat ile hesap açabiliyor. Bunun için IDnow adlı kimlik tanımlaması uzmanı bir şirketle ortaklık kuran banka, müşterilerin şubeye gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bank of America sadece 3 ‘insan’ memur ile çalışabilen tam otomatik şubelerini müşterilerinin hizmetine sundu. Maliyeti düşürmek adına şube sayılarında azaltma yapan banka yeni açtığı bu küçük teknolojik şubelerinde çekleri nakde çevirmek gibi işlemler yerine kredi kartı ödemeleri ve taşıt kredisi gibi işlemleri sunmayı hedefliyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Amirim malum ilk özetlerde yorum bölümü çok daha zevkli idi, son zamanları sadece tashih-cilerin alnı oldu :)

    – OECD İnternet raporunda yüksek artış gösteren ülker ifadesinde Lüksemburg değil Meksika olmalu idi.

    – 2 yıldır Pazar günlerimi daha faydalı/verimli hale getirdğin için teşekkürler…

  • inovatif ürün ve hizmetler başlığı için konuşuyorum– bu ürün kelimesini hizmet ile birlikte kullanılmasını doğru bulmuyorum. bunu bankalar da yapıyor. hizmet bir üründür. yani ürün= mal veya hizmettir. bu konuya dikkat. akademik yazında da çok yapılıyor bu yanlış.

    • Burada ürün ‘product’ (mamul), hizmet ise ‘service’ anlamında kullanılıyor. Hizmet her zaman ürünün kendisi olmayabilir. Hatta kimi durumda ürünü oluşturan bir bileşen de olabilir. Her hizmet de ürün değildir. Örneğin yemek yediğiniz büfedeki tuvalet mekanın ürünü değil hizmetidir. Fakat bankanın para aktarımı yaptıran havale hizmeti elbette bir üründür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği