Haftanın Özeti: 120

6 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

2016’da harika bir yıl geçiren Tesla’nın, 2017 için büyük planları var. Liste şöyle:

  1. CEO Elon Musk’ın geçtiğimiz Temmuz ayında duyurduğu araç paylaşım ağı. Tesla araçlar tam olarak otonom seviyeye geldikten sonra oluşacak bu ağ, araba sahiplerinin kullanmadıkları zamanlarda araçlarını başkalarına kiralamasını sağlayacak.
  2. Otonom Tesla araçların Amerika’yı bir uçtan diğer uca geçecek yetkinliğe ulaşması. Bu konuda oldukça ümitli olan Musk, Los Angeles’tan New York’a uzanacak bir rota için tanıtım kılavuzu bile yapacaklarını söylüyor.
  3. Tesla ve pil hücreleri için partneri Panasonic geçen ay Gigafactory’de üretime başladı. Ancak şirket genel kullanıma yönelik ilk aracı Model 3’nin çıkışından önce üretime hız vermek istiyor.
  4. Kasım ayında Tesla bünyesine eklenen SolarCity, güneş paneli üretimine bu yaz başlayacak.
  5. Model 3’yi Mart ayında tanıtan şirket araçla ilgili önemli detayları henüz açıklığa kavuşturmadı. Henüz tek bildiğimiz aracın tam şarj ile 350 km gidebileceği söylendi.
  6. Şirket Model 3’yi yıl ortasında üretmeye başlamayı, yıl sonunda da teslimleri gerçekleştirmeyi planlıyor. (Tesla’nın internet sitesi ise yeni siparişlerin 2018 ya da sonrasında teslim edileceğini söylüyor).
  7. Musk, fabrika anlayışını yeniden şekillendirerek 2018’e kadar yılda 500 bin araba üretme hedefine ulaşmak istiyor.
  8.  Tesla güneş panellerini Ekim ayında tanıtmıştı. Evlerin estetik yapısına uygun olması için dört farklı panel modeli sunacaklarını duyuran şirket, panellerin üretimine bu yılın ortalarında başlayacak.
  9. Musk, Avrupa’da en az bir tesis kurmak istediğini açıkladı. Gigafactory ve araba fabrikası kompleksinden oluşacak tesiste hem araçlar hem de pilleri üretilebilecek.
Tesla Model 3.

Microsoft’un (Google imzalı) Chromebook ile baş etme tekniği şimdiye kadar Windows yüklü düşük fiyatlı dizüstü bilgisayarlardan ibaretti. Şirket bundan sonra stratejisini işletim sistemlerini dahil edecek şekilde geliştirmeye karar verdi. Windows Cloud (ya da Windows 10 Cloud) bu alandaki en büyük kozu olacak. Windows 10 temel alınarak tasarlanan yeni sistem tamamen internet (bulut) merkezli çalışacak.

Google Brain ekibi düşük çözünürlüklü görüntülerin kalitesini yükselten bir algoritma geliştirdi. Sistem henüz mükemmel olmasa da kullanılamaz ve anlaşılamaz haldeki görüntüler için şaşırtıcı derecede başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor.

IDC verilerine göre 2016’nın son üç ayındaki 428,5 milyon cep telefonu satışıyla bir önceki yıla kıyasla sektörde yüzde 6,9’luk büyüme yaşandı. Önemli bir diğer gelişme olarak bu yıl ilk defa iPhone satışları gerilemiş olsa da Apple son çeyrekte Samsung’u geçti. IDC’nin öngörülerine göre Apple, henüz duyurulmamış olan 10. yıl iPhone’u ile büyük bir sıçrayış gerçekleştirecek.

Apple’ın bu sene piyasaya süreceği iddia edilen üç yeni iPhone modelinin tamamının kablosuz şarj özelliğine sahip olması bekleniyor. Kablosuz şarj tekniğinin cihazların iç ısısını artırdığı için iPhone 8’in OLED ekran, cam gövde ve yeni bir 3D Touch modülü ile tasarlanarak ısınmanın önüne geçeceği tahmin ediliyor.

LG, bu ayın sonunda tanıtmayı planladığı yeni akıllı telefonu G6 için bir görsel yayınladı. Telefonun eskizini ve tamamlanmış versiyonunu yan yana gösteren poster, LG’nin bugüne kadar akıllı telefonlarda görmeye alışkın olmadığımız bir özelliği de ortaya koyuyor: çerçevesiz tasarım.

Dünyanın en başarılı yapay zeka uzmanları bilim-kurgu edebiyatının en klasik felaket senaryosunun (robotların dünyayı ele geçirmesi) gerçeğe dönüşmemesi için bir araya geldi. Daha önce Stephen Hawking ve Elon Musk gibi tanıdık kişilerin de dikkat çektiği bu konuyu tartışmak üzere bir araya gelen uzmanlar, gelecekteki yapay zeka araştırmalarını yönlendirmek üzere 23 prensip üzerinde anlaşma sağladı. Maddeler; araştırma konuları, etik ve değerler, uzun vadeli konular gibi çeşitli başlıklara ayrıldı.

MIT tarafından geliştirilen şeffaf hidrojel robot su altında görülmeden hareket edebiliyor. Yumuşak yapısı sayesinde nesneleri zarar vermeden tutabilen aygıt, yüzen bir balığı fark edilmeden yakalayacak kadar sinsi ve hızlı. Araştırmacılar robotun biyotıp, yumuşak robotik, ayarlanabilir optikler, yumuşak elektronik ve makineler gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceğini düşünüyor.

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, GPS uyduları ile kaydedilmiş 16 yıllık radyasyon ölçüm verilerini halka açtı. Milyarlarca insan tarafından kullanılmalarına rağmen GPS uyduları aslen ABD ordusunun mülkiyetinde. Bilimciler uzun zamandır bu uyduları takip etmek için kullanılan sensörlerin ürettiği verilere ulaşmak istiyordu.

Kullandığımız kağıtların çoğunu geri dönüşüme göndersek bile, her yıl karbon salınımının yüzde 1’e yakını kağıt üretiminden kaynaklanıyor. Riverside Kaliforniya Üniversitesi‘nden Yadong Yin, bu soruna bir çözüm üretti. Yin ve ekip arkadaşları, sadece ışık kullanılarak üzerine yazı yazılabilen ve ısıtılınca silinebilen bir kağıt icat etti. Üstelik bu kağıt 80 kez yeniden kullanılabiliyor. Prusya mavisi ve titanyum oksit kullanılarak oluşturulan karışımın normal kağıtlara uygulanmasıyla hazırlanan ürünün üzerine morötesi ışıkla çizim yapılabiliyor.

Dünyanın en hızlı kara aracı olacak Hyperloop‘u artık sanal gerçeklikte tecrübe etmemiz mümkün. SpaceX’in üniversiteler arasında düzenlediği Hyperloop Yarışması için hızyuvar test aracına yerleştirilen kamera ile çekilen 360 derece sanal gerçeklik videosu, gelecekte bu taşıtları kullanabilmemiz için midemizin de evrim geçirmesi gerektiğinin kanıtı.

Çin’in yerleştirdiği güneş paneli miktarı 2016’da ikiye katlandı. Ülke böylece dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi haline getirdi. Ulusal Enerji Yönetiminin (NEA) verdiği bilgiye göre yerleştirilen güneş panellerinin kapasitesi 2016’nın sonunda 77,42 GigaWatt’a (bir Watt’ın bir milyar katı) ulaştı.

Çin hükümeti 2020’ye kadar şehir merkezinde yaşayan vatandaşlar için 50 milyonun üzerinde yeni iş imkanı yaratmak istiyor. Böylece önümüzdeki beş yıllık dönemde şehir merkezindeki işsizlik oranı yüzde 5‘in altında tutulacak. Hükümet 2016’da kentsel bölgelerde 13 milyon yeni iş imkanı oluşturulduğunu ve daha önceden belirlenen 10 milyon yeni iş hedefinin çok üstüne çıkıldığının da altını çizdi.

Gökyüzünde radyasyon seviyesinin yükseldiği alanlar sık uçanlar için henüz farkında olunmayan bir sağlık tehlikesi yaratıyor olabilir. Yüksek irtifa uçuşlarında kozmik ışınlara maruz kaldığımız bilinen bir durum. Örneğin Londra-Tokyo arası bir uçuşta alınan radyasyon miktarı göğüs röntgeni çektirdiğinizde maruz kaldığınız miktara eşit. Tek seferde hayati tehlike oluşturmayan bu miktar, uçuş sıklığına bağlı olarak olumsuz etkilere yol açabilir.

Ağız şapırtısı, nefes alma ya da tırnağın tahtaya sürtmesi gibi seslerden rahatsız olmamızın ardında mizofoni adlı bir rahatsızlık olduğu ortaya çıktı. Kelime anlamı ‘sesten nefret etme’ olan bu rahatsızlık, bazı kişilerin belirli seslere dayanamamasına ve bir an önce o sesten uzaklaşma ya da o sesin kaynağını ortadan kaldırma ihtiyacı duymasına sebep oluyor.

Erkekler için üretilen doğum kontrol jeli Vasagel, primatlar üzerinde yapılan denemelerde gebeliği önlemede yüzde 100 başarı gösterdi. Vasagel kullanılarak uygulanan yöntem, tersine çevrilebilir bir tür vasektomiye benziyor. Jel sperm taşıyan tüplere enjekte edilerek uzun süreli bariyer görevi görüyor. Vasagel sperm üretimini engellemiyor, hormon seviyelerinde de herhangi bir değişikliğe sebep olmuyor. Daha küçük hayvanlar üzerinde yapılan testlerde jel, basit bir sodyum bikarbonat çözeltisi kullanılarak vücuttan tamamen temizlenebildi. Araştırmacılar şimdi de bu geri çevirme işlemini primatlar üzerinde deneyecek.

 

Bob Berry, 3 yıl önce hastaneye gittiğinde akciğer kanseri olduğunu öğrenmişti. Bir ameliyatla Berry’nin akciğerindeki tümör alındı ancak kanser lenf düğümlerine sıçradığı için ameliyat yetersiz kaldı. Durumu kötüye giden hastaya doktorlar 12 ila 18 ay ömrü kaldığını söyledi. Bu dönemde hastaneden kendisine önerilen deneysel bir öneriyi kabul eden Berry, tedaviye mucizevi bir şekilde yanıt verdi. 60 yaşındaki Bob Berry bugün kanserden tamamen arınmış durumda.

MIT’den bir ekip, çok ufak boyutlu sağlık takibi aletlerini çalıştırmak için mide asidinden elektrik üretebilen yutulabilir bir sistem geliştirdi. Yutulabilir aletler ilaç kullanımı ya da kolonoskopi gibi yöntemlere iyi bir alternatif oluşturuyor. Bağırsaklardaki ortam mideden daha az asidik olduğu için pil vücudun bu bölümüne geçince veri aktarımı yavaşlıyor ama devam ediyor. Pilin çalışma prensibi okul deneylerindeki limondan mamul pillere benziyor. Araştırma ekibi 40 mm uzunluğunda ve 12 mm genişliğindeki aygıtın üçte iki oranında küçülmesi için çalışıyor.

Wake Forest Yenileyici Tıp Enstitüsü‘nden Dr. Anthony Atala tarafından geliştirilen ITOP, alışılmış 3D yazıcı malzemelerinin aksine insan hücreleriyle baskı yapıyor. Cihaz, laboratuvarda geliştirilen organları, vücuda yerleştirmeye uygun hale getiriyor. Bu sistem sayesinde gelecekte internet üzerinden organ sipariş etmenin mümkün olacağı ve organ bağışçısına gerek kalmayacağı belirtiliyor.

iPhone’un şifresinin kırılması için Apple’dan yardım isteyen FBI, Tim Cook’tan “Böyle bir şey üretmek, yazılım için kanser üretmekten farksız olur” yanıtı almıştı. FBI bu uyarıyı dinlemedi ve İsrailli Cellebrite şirketiyle anlaşarak iPhone’un şifresini kırmayı başardı. Apple, bu teknolojinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinden korkuyordu ve sonunda korkulan oldu. Cellebrite’ın sunucularına gerçekleştirilen saldırıda 900 GB’lık veri ele geçirildi. Aralarında iPhone’un şifresini kırmak için kullanılan yazılımın da bulunduğu veriler internet üzerinden kullanıma sunuldu.

Uluslararası bilimciler tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, içinde yaşadığımız evrenin aslında bir hologram olduğuna dair ilk kanıtları bulduğunu iddia ediyor. 1990’larda Leonard Susskind ve Gerardus’t Hooft tarafından ortaya atılan bu düşünce, içinde yaşadığımız üç boyutlu evrenin bilgilerinin aslında bu evrenin iki boyutlu yüzeyinde yer aldığını ifade ediyor. Bu evren, iki boyutlu televizyon ekranından üç boyutlu görüntüler izlemek ya da kredi kartına iki boyutlu olarak basılmış olan hologramı üç boyutlu algılamak gibi düşünülebilir.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Amirim malum ilk özetlerde yorum bölümü çok daha zevkli idi, son zamanları sadece tashih-cilerin alnı oldu :)

    – OECD İnternet raporunda yüksek artış gösteren ülker ifadesinde Lüksemburg değil Meksika olmalu idi.

    – 2 yıldır Pazar günlerimi daha faydalı/verimli hale getirdğin için teşekkürler…

  • inovatif ürün ve hizmetler başlığı için konuşuyorum– bu ürün kelimesini hizmet ile birlikte kullanılmasını doğru bulmuyorum. bunu bankalar da yapıyor. hizmet bir üründür. yani ürün= mal veya hizmettir. bu konuya dikkat. akademik yazında da çok yapılıyor bu yanlış.

    • Burada ürün ‘product’ (mamul), hizmet ise ‘service’ anlamında kullanılıyor. Hizmet her zaman ürünün kendisi olmayabilir. Hatta kimi durumda ürünü oluşturan bir bileşen de olabilir. Her hizmet de ürün değildir. Örneğin yemek yediğiniz büfedeki tuvalet mekanın ürünü değil hizmetidir. Fakat bankanın para aktarımı yaptıran havale hizmeti elbette bir üründür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği