Haftanın Özeti: 120

6 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Rezurvit, dünyanın sanal gerçeklik kullanan ilk rezervasyon platformu olarak hizmet vermeye başladı. Rezurvit’i kullanarak online rezervasyon için arama yaparken, karşınıza çıkan mekanların içini, HD sanal tur özelliği sayesinde 360 derecelik açıyla, hiçbir detayı kaçırmadan gezebiliyorsunuz. Restoran, bar ve gece kulüplerini kapsayan platform şu an sadece Londra için hizmet veriyor.

Britanya’nın büyük mağaza zinciri John Lewis’in Oxford Street şubesinin altıncı katı geleceğin apartman dairesi formunda tasarlanarak ziyarete açıldı.

Otellerde başucu lambalarının prize değil de doğrudan duvarın içindeki tesisata bağlanmasından şikayetçi olan Rulof Maker, böyle zamanlarda cep telefonunu başucunda şarj edebilmek için bir çözüm yaratmış. Basitçe anlatmak gerekirse bu adaptör için bir ampulün içine telefonu şarj etmek için USB kablosunun bağlandığı priz başını lehimlemeniz gerekiyor. Bir miktar ekipman, bolca dikkat fazlasıyla yeterli.

Umumi tuvaletlerin en büyük derdi kötü koku. Bu sorunu çözmek isteyen Faltazi, idrarı gübreye dönüştüren bir pisuvar geliştirdi. Üst kısmı bir çiçek saksısı şeklinde olan pisuvarın alt tarafında ise saman bulunuyor. İdrarda bulunan nitrojen ve samanda bulunan karbon bir araya geldiğinde etkili bir gübre oluşuyor. Oluşan bu gübre de üst kısımdaki çiçekleri büyütüyor. Dolayısıyla bu tasarım, idrarın çözünmesiyle kötü kokuları yok ederken, yetiştirdiği çiçeklerle etrafa güzel kokular da yayıyor.

MIT Media Lab’de çalışan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Graviky Labs ekibi hava kirinden mürekkep üretti.[/inlinetweet] AIR-INK adı verilen projenin ekibi hava kirini önce dizel jeneratörleri ve araçların egzos borusuna taktıkları bir alet ile toplayıp çevreye salınmasını önlemiş. İkinci adımdaysa topladıkları maddeden kimyasal işlemler yardımıyla mürekkep üretmiş.

Japon Müzisyen, Yapımcı ve Tasarımcı Hiroshi Fujiwara, Tokyo’nun Ginza bölgesindeki (yakında yıkılacak) Sony Genel Merkezi’nin otoparkındaki ‘the park-ing ginza’ isimli dükkanında Sony temalı gündelik ürünlere yer veriyor. Sony’nin efsaneleşen cihaz tasarımlarından ilham alan ürünlerin arasında Walkman, kasetçalar, disket ve diğer Sony göndermeleri içeren el çantaları, yastıklar ve çeşitli giyim ürünleri yer alıyor.

Aire adlı telefon aksesuarı hangi yiyecekleri sindirmekte zorlandığınızı (dolayısıyla neyi yiyip neyi yememeniz gerektiğini) tespit ediyor. Kullanımı da son derece kolay. Yapmanız gereken her yemekten sonra cihaza üfleyerek nefesinizi analiz etmek. Mide asidinizin nefese yansıyan değerleri vücudunuzun yediğiniz yemeğe karşı tepkisini de ortaya koyuyor. Sizi (midenizi) yeterince tanıyan Aire bir süre sonra kesinlikle rahatsız olmayacağınız ve hoşunuza gidecek yiyeceklerden oluşan diyetler tavsiye etmeye başlıyor.

İsveçli hazır giyim firması H&M‘in tasarım atölyesi Ivyrevel, Google ile yaptığı ortak çalışmayla, müşterilerine veri tabanlı elbiseler sunmaya hazırlanıyor. Google’ın Snapshot API servisi kullanılarak toplanacak veriler, her müşteri için, kendine has özelliklere sahip elbiseler tasarlanmasını sağlayacak. Data_Dress adı verilen ürünün tasarımı için, kullanıcıların Android telefonlarına yükleyecekleri bir uygulamadan alınan veriler kullanılacak. Bu veriler kullanıcının ne kadar sık hareket ettiği, nerelere gittiği, hangi hava şartlarına maruz kaldığı gibi bilgileri içerecek. Daha sonra elbiseler bu şartlar ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak tasarlanacak.

Selfie çekerken yeterince madara olamayanlar için yepyeni bir ürün geliyor: ayağınızı kullanarak selfie çekebilmenizi sağlayan SelfieFeet, Kickstarter’da fon topluyor. Ayağa geçirilen bir aparat ve kumandadan oluşan ürün, tuhaflığı garanti ediyor. Üstelik sadece 10 Paund’a!

Lenovo’nun 2’si 1 arada tablet bilgisayarı Yoga Book, bu tarz cihazlardan beklenebilecek tüm özellikleri sunuyor. Cihaz tasarımının yanında uzun pil ömrü ve ince tasarımıyla da dikkat çekiyor. Yoga Book’a özel Android ya da Windows işletim sistemi ile kullanıma sunulan cihaz; internette gezinmek, video izlemek, not almak ve notları düzenlemek, çizim yapmak, fotoğraf ve video kaydı gibi pek çok özelliğe sahip (449 Dolar).

Clairy, kapalı alanlardaki hava kirliliğini temizlemek için doğayı ve teknolojiyi kullanan bir çeşit akıllı saksı. Hiçbir filtre sistemi içermediği için değiştirme derdi olmayan saksı, gücünü içinde bulunan bitkiden alıyor. Tamamen doğal bir hava temizleyici olan 250 Dolarlık şık saksı Indiegogo‘da hayata geçirilmeyi bekliyor.

Çin’in Nankin şehrinde 2018 yılında inşası tamamlanması planlanan ‘orman binalar’ ülkenin hava kirliliğiyle mimari mücadelesinin ilk adımları olarak nitelendiriliyor. İtalyan Mimar Stefano Boeri tarafından tasarlanan binalar bin 100 ağaç ve 2 bin 500 bitki barındırıyor. Yine Boeri tarafından tasarlanmış Milano’daki benzer bir örneği aşağıda izleyebilirsiniz.

Evinizde, ofisinizde ya da gittiğiniz bir restoranda gürültüden kurtulmak pek kolay değil. Gürültü kirliliği gitgide artıyor ve sinir bozucu bir hale geliyor. Hepimiz arada sırada sessiz bir ortama çekilip kafamızı dinlemek istiyoruz ancak bu çoğu zaman bir hayal olarak kalıyor. Muzo adlı akıllı cihaz, 159 Dolar fiyatıyla arzuladığınız her yerde sessizlik yaratarak hayalinizi gerçeğe dönüştürebiliyor.

Çocukların denge kabiliyetini ve güven duygularını geliştirmeyi hedefleyen Mountain Buggy / Unirider, İngiliz Tasarımcı bir baba olan Simon Langham’ın eseri. Yürümeye başlayan çocuklar için bebek arabası olarak lanse edilen Unirider, havayla doldurulmuş lastiği sayesinde tüm araziler üzerinde sağlıklı bir şekilde hareket edebiliyor. Renk seçenekleri de bulunan ürün 100 Dolar satış fiyatıyla maceracı çocukları bekliyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Amirim malum ilk özetlerde yorum bölümü çok daha zevkli idi, son zamanları sadece tashih-cilerin alnı oldu :)

    – OECD İnternet raporunda yüksek artış gösteren ülker ifadesinde Lüksemburg değil Meksika olmalu idi.

    – 2 yıldır Pazar günlerimi daha faydalı/verimli hale getirdğin için teşekkürler…

  • inovatif ürün ve hizmetler başlığı için konuşuyorum– bu ürün kelimesini hizmet ile birlikte kullanılmasını doğru bulmuyorum. bunu bankalar da yapıyor. hizmet bir üründür. yani ürün= mal veya hizmettir. bu konuya dikkat. akademik yazında da çok yapılıyor bu yanlış.

    • Burada ürün ‘product’ (mamul), hizmet ise ‘service’ anlamında kullanılıyor. Hizmet her zaman ürünün kendisi olmayabilir. Hatta kimi durumda ürünü oluşturan bir bileşen de olabilir. Her hizmet de ürün değildir. Örneğin yemek yediğiniz büfedeki tuvalet mekanın ürünü değil hizmetidir. Fakat bankanın para aktarımı yaptıran havale hizmeti elbette bir üründür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği