Haftanın Özeti: 120

6 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Warren Buffet’a başarısının sırrı sorulduğunda kitapları göstererek “Günde beş yüz sayfa kadar okumaya çalışın. Bilgi bu şekilde birikmeye başlar” demişti. Küçük bir hesap yaptığımızda sosyal medyada ve televizyon izleyerek geçirdiğimiz sürenin yıllık olarak 2250 saat olduğunu bulabiliriz. Bu da demek oluyor ki sosyal medya ve televizyon bağımlılıklarımızın üstesinden gelebilirsek yılda iki yüz kadar kitap okumak kesinlikle hayal değil.

Karikatürist Robert Sikoryak, yüz milyonlarca kişinin tıklayıp geçtiği, içinde ne yazdığını bile bilmediği iTunes’un Kullanım Koşulları’nı Terms and Conditions: The Graphic Novel adıyla  çizgi roman formatına çevirdi. iTunesTandC Tumblr hesabında yayınlanan eser 7 Mart’ta kitap halinde de piyasaya çıkacak. Kullanım koşullarını noktasından virgülüne çizgi romana taşıyan Sikoryak, her sayfayı farklı bir çizgi film ya da çizgi romanı kullanarak tasarlamış, Snoopy, Dilbert, Homer Simpson ve daha birçok ünlü karakter sayfaların arasında yerini alıyor. Ayrıca birçok karakter Steve Jobs’ın ünlü sakalı ve siyah boğazlı kazağı ile çizilmiş.


British Council’in, teknoloji ve kültür topluluklarını oyun oynama ve prototip yaratmaya teşvik eden küresel hackathon‘u Tech4Culture; tüm hacker’ları, yazılım geliştiricileri, tasarımcıları ve dijital üreticileri kültür için düşünmeye çağırıyor. Hackathon, British Council, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Tech4Culture’ın İzleyici Geliştirme için Dijital İşbirliği etkinlikleri kapsamında 24 saat sürecek.

New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi, 441 binden fazla sanat eserine ait görseli, hem akademik hem de ticari amaçlarla kullanılabilecek şekilde halka açtı. Müze, Creative Commons, Wikimedia, Artstor, Digital Public Library of America, Art Resource ve Pinterest ile birlikte çalışarak görsel koleksiyonunun daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. Ayrıca GitHub’da da görsellere ait halka açık bir havuz mevcut. Koleksiyon dahilinde fotoğraf ve tablolar, heykeller ve daha bir çok farklı türden çalışma yer alıyor.

Georges de La Tour’un yağlı boya tablosu aynı hissi vermese de bu olay heyecan verici.

Cathay Pacific Havayolları, reklam ajansı McCann Worldgroup ve Sanatçı Henry Chu ile güçlerini birleştirerek yolcularının seyahat verilerini sanata dönüştürüyor. Algoritmalar kullanılarak elde edilen desenler, geleneksel Çin fırça darbelerini andırıyor ve üye yolcuların yıl boyunca gerçekleştirdikleri seyahatlerin uçuş haritaları kullanılarak kişiye özel tasarlanıyor. Pazarlama 101 tadında, sizlerle.

Rise Art, İngiltere’de bulunan prestijli müze ve galerilerin bazılarıyla çalışan, çağdaş sanat eserlerinin çevrimiçi olarak satın alınabildiği bir platform. İşin uzmanları tarafından belirlenmiş seçkisinde yüzlerce sanatçının binlerce eseri bulunan portalda satın almanın dışında kiralamak ve istediğiniz bir sanatçının eserini de stoklara ekletmeniz mümkün.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amerikalı Pop Yıldızı Lady Gaga’nın performansı Super Bowl 2017’ye damgasını vurdu.[/inlinetweet] Geçen seneki organizasyonda Amerikan Milli Marşı’nı seslendiren Gaga bu kez Houston’da yapılan finalin devre arasında sahneye arkasında 300 drone ile çıktı. Drone’ların gökyüzünde yaptığı Amerikan bayrağı ve ışık oyunlarıyla dinleyicilerinden tam not alan Lady Gaga, bu sahne şovuyla uzun süre daha adından bolca söz ettirdi.

ABD’de her yıl düzenlenen Amerikan Futbol Ligi NFL’in şampiyonluk maçı olan Super Bowl, Amerika’nın en çok izlenen reklam kuşağına sahip. Bu sebeple Super Bowl bir spor müsabakası olmaktan çok en prestijli firmaların reklamlarını vermek için yarıştığı bir etkinlik haline geliyor (öyle ki Morgan Freeman’lı THY reklamının yayınlanması için 8 milyon 250 bin Dolar ücret ödenmiş) Biz de bu yılki reklamları sizin için tek bir listede topladık. Keyifli seyirler!

https://www.youtube.com/watch?v=nTw7eten1no&list=PL51MEEpOmXVYxLk-IgL7E4KAgkmITjFdc

‘Pazar Sineması’ olarak yerli ve milli bir damar tercih ederseniz ise (en iyi Türk çizgi-roman uyarlamalarından) Sezgin Burak‘ın Tarkan serisine buyrun.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Amirim malum ilk özetlerde yorum bölümü çok daha zevkli idi, son zamanları sadece tashih-cilerin alnı oldu :)

    – OECD İnternet raporunda yüksek artış gösteren ülker ifadesinde Lüksemburg değil Meksika olmalu idi.

    – 2 yıldır Pazar günlerimi daha faydalı/verimli hale getirdğin için teşekkürler…

  • inovatif ürün ve hizmetler başlığı için konuşuyorum– bu ürün kelimesini hizmet ile birlikte kullanılmasını doğru bulmuyorum. bunu bankalar da yapıyor. hizmet bir üründür. yani ürün= mal veya hizmettir. bu konuya dikkat. akademik yazında da çok yapılıyor bu yanlış.

    • Burada ürün ‘product’ (mamul), hizmet ise ‘service’ anlamında kullanılıyor. Hizmet her zaman ürünün kendisi olmayabilir. Hatta kimi durumda ürünü oluşturan bir bileşen de olabilir. Her hizmet de ürün değildir. Örneğin yemek yediğiniz büfedeki tuvalet mekanın ürünü değil hizmetidir. Fakat bankanın para aktarımı yaptıran havale hizmeti elbette bir üründür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği