Anksiyete bağırsak bakterilerinin düzenlenmesiyle hafifletilebilir

Günlük takviye prebiyotiklerle bağırsak sağlığının korunması anksiyete semptomlarının azalmasında etkili olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu yazı, konusunda uzman okurlarımızın yazılarına yer verdiğimiz konuk yazar programı kapsamında yayımlanmıştır. Siz de katkıda bulunmak isterseniz yazı paylaşım sayfamızı kullanabilirsiniz.

Konuk yazar: Beyza Alımcı

Anksiyete belirtileri, zihinsel rahatsızlıklar geçiren veya çeşitli fiziksel rahatsızlıklara (özellikle de stresle alakalı olanlara) sahip hastalarda yaygın olarak görülüyor. Birçok çalışma, her üç kişiden birinin hayatı boyunca anksiyete belirtilerinden bir şekilde etkilendiğini göstermiştir.

Bağırsak-zihinsel sağlık ilişkisi

Beyin-bağırsak ilişkisi son zamanlarda sağlık alanında oldukça dikkat çeken ve üzerine çalışılan bir alan. Bağırsak mikrobiyotasının (bağışıklık sistemi ve metabolizmanın çalışmasında önemli rol oynayan trilyonlarca mikroorganizma) beyin fonksiyonunu “bağırsak-beyin ekseni” ile düzenlediğini gösteren çalışmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Beyin ve bağırsak arasında bulunan ilişki sonucunda bilimciler bağırsak ve zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi araştırmaya başladılar. Birçok bulgu, zihinsel sağlığın bağırsak sağlığıyla doğrudan alakalı olduğunu gösteriyor.

Anksiyete ve bağırsak sağlığı

Shanghai Jiao Tong Tıp Fakültesi, Zihinsel Sağlık Merkezi’nde yapılan bir çalışmada araştırmacılar bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinin anksiyete semptomlarının iyileşmesini destekleyici rolünü inceledi. Toplamda 21 araştırmayı inceleyen bilimciler, araştırmaların yarısından çoğunun, bağırsak mikrobiyotasının düzeltilmesiyle birlikte ankisyete semptomlarının iyileşmesinde olumlu bir etki yaşandığını belirtti.

Daha önceden de bağırsak ve ruh sağlığı alanında birçok çalışma yapıldı ve bu ilişkinin önemi uzmanlar tarafından sürekli olarak anlatıldı. Bu çalışmada spesifik olarak ankisyete semptomları ve bağırsak sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen 21 çalışma gözden geçirildi. Birden fazla çalışmanın incelenmesi ve çoğunluk tarafından da benzer sonuçların bulunması, bu ilişkinin önemini anksiyete açısından da bir kez daha vurgulamış oluyor.

Bağırsağımızın sağlığı zihin sağlığımız üzerinde oldukça etkili. Bu, her zihinsel problemin bağırsaktaki sorunlarla alakalı olduğu anlamına gelmiyor; ancak bağırsak ve zihin sağlığı arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Kaynak: ScienceDaily

General Psychiatry dergisinde yayımlanan bir dizi çalışmada prebiyotik ve/veya probiyotik alımı ya da buna yönelik gıda takviyesinin anksiyete semptomlarının azalmasında yardımcı olabileceği belirlendi. Konu ile alakalı 21 çalışmanın incelendiği bu toplu analizde çalışmaların yüzde ellisinden fazlasında; prebiyotik/probiyotik kullanan katılımcıların anksiyete belirtilerinde azalma gözlemlendi.

3 Yorum

  • Çok uzun yıllardır ikisinden de çok çekiyorum. Aslında anksiyete olduğu zaman bağırsaklarımda da problemler yaşanmaya başlıyor. Bu yazı oldukça faydalı oldu. Prebiyotiklerle güçlendirmeye çalışacağım. Belki de ikisine de çözümü buradan bulurum.

    • Çalışmalar prebiyotiklerin etkili olabildiğini gösteriyor ancak yine de önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olur.

  • Barsak mikrobiyotası modern hayattaki beslenme tarzı ve hareketsizlik yüzünden ciddi anlamda zarar görmektedir. Doğru beslenme düzeni ve doğal ürünlerle beslenme sadece bağırsak değil tüm vücut florasını düzenlediği için bağışıklık sistemimiz güçlenmekte ve genel iyilik halimizde artma olmaktadır. Günen güne bu tür çalışmalar daha yoğun yapılacak ve mikrobiyotanın önemi daha net anlaşılacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği