Depresyon insanlığın sağlığını bozuyor

Dünyada 300 milyondan fazla kişi depresyon hastası. Zihinsel sağlık sorunları küresel ekonomiye her yıl 1 trilyon Dolar değerinde verimlilik kaybettiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya gitgide daha stresli bir yer haline geliyor ve bunun sonucu olarak zihinsel sağlık sorunlarının arttığı görülüyor. Okuldaki endişeler ergenlerin sağlığında olumsuz etkilere sebep olurken, iş yerindeki baskılar da yetişkinleri zorluyor.

Zihinsel sağlık sorunları küresel ekonomiye her yıl 1 trilyon Dolar değerinde verimlilik kaybettiriyor. Sağlığın bozulması ve engelliliğin başlıca nedeni olarak depresyon gösteriliyor. Dünyada 300 milyondan fazla kişi depresyon hastası. 2005’ten 2015’e kadar bu sayıda yüzde 18 artış görüldü. Ayrıca 260 milyon kişi anksiyete bozukluğuna sahip. Bir çok kişide bu iki rahatsızlık bir arada görülüyor.

Gençler ve kadınlar daha fazla risk altında

Majör depresyon tanıları ABD’de 2013’ten bu yana yüzde 33 arttı. Bu oran milenyum neslinde yüzde 47’ye çıkıyor. Ergenler arasında ise erkeklerde yüzde 47, kızlarda yüzde 65 artış görülüyor. Sigorta şirketi Blue Cross Blue Shield‘in (BCBS) verilerine göre majör depresyon tanı oranı yüzde 4,4. Bu hastalık 9 milyon ABD vatandaşını etkiliyor. Kadınların zihinsel hastalığa yakalanma oranı erkeklerden iki kat daha fazla (yüzde 3’e yüzde 6).

Majör depresyon hastası insanlar sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanıyor. Ortalama sağlık masraflarına (4 bin 283 Dolar) göre ise iki kattan fazla harcama yapıyorlar (10 bin 673 Dolar).

İş yerindeki stres sebep oluyor

Depresyonun ve zayıf zihinsel sağlığın en önemli sebeplerinden biri çalışanların ABD’deki iş yerlerinde yaşadığı deneyimler. 2017’de Mental Health America (MHA) tarafından 17 bin çalışan ve 19 endüstride yapılan çalışmaya göre işçilere destek sağlanmaması iş yerinde daha yüksek seviyede stres ve yalnızlığa sebep oluyor. Bu faktörler iş memnuniyetsizliğiyle de yüksek bir korelasyona sahip. Katılımcıların yüzde 33’ü yüksek devamsızlık oranlarına sahip.

Ayrıca katılımcıların yüzde 81’i iş-aile çatışmaları yaşadığını ve yüzde 63’ü de zihinsel sağlık ve davranış sorunlarında artış yaşadıklarını belirtiyor.

Zihinsel sağlık hala yeterince ciddiye alınmıyor

Aslında dünyada çok yaygın olmasına rağmen halen iş yerinde zihinsel sağlığın tartışılması utanç verici bir durum olarak görülüyor. ABD’de 1990 Amerikan Engellilik Yasası, engellilere ve zihinsel sağlık sorunları olanlara, iş ve eğitim de dahil olmak üzere kamusal yaşamda ayrım yapılamayacağını söylüyor. Birleşik Krallık’ta 2010’da kabul edilen Eşitlik Yasası benzer bir işleve sahip ancak bu yasaların günlük hayatta ne derece uygulandığı tartışmalı.

Örneğin 2017’de yapılan bir çalışmada her yıl 300 bin Britanyalının zihinsel sağlık sorunları sebebiyle işini kaybettiği, çalışanların yüzde 15’inin de mevcut zihinsel sağlık sorunu belirtileri gösterdiği ortaya çıktı. Bu durumun ekonomiye yaşattığı kaybın yılda 74 milyar ila 99 milyar Sterlin olduğu sanılıyor.

Kaynak: World Economic Forum

Zihinsel sağlık sorunları küresel ekonomiye her yıl 1 trilyon Dolar değerinde verimlilik kaybettiriyor. Sağlığın bozulması ve engelliliğin başlıca nedeni olarak depresyon gösteriliyor. Dünyada 300 milyondan fazla kişi depresyon hastası. 2005'ten 2015'e kadar bu sayıda yüzde 18 artış görüldü. Ayrıca 260 milyon kişi anksiyete bozukluğuna sahip. Bir çok kişide bu iki rahatsızlık bir arada görülüyor. Yapılan araştırmalar bu sorunlara yeterince ilgi gösterilmediğini ve zihinsel sağlık problemlerinin zaman içinde artış gösterdiğini söylüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği