Dünyanın en büyük akıl sağlığı problemi anksiyete

Günümüzde 275 milyon insan anksiyete hastası. Bu da genel kanının aksine en yaygın akıl sağlığı sorununun depresyon değil anksiyete olduğunu gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

21. yüzyılın ilk yıllarında dünya genelinde akıl sağlığının kötüye gittiğine ve buna bağlı gelişen hastalıklara tanıklık ettik. Depresyon akıl sağlığıyla ilgili konularla en çok ilişkilendirilen durum olmasına rağmen insanların karşı karşıya olduğu bir numaralı sağlık sorunu depresyon değil.

Yüz yüze olduğumuz en büyük sorun anksiyete (kaygı bozukluğu). Günümüzde yaklaşık 275 milyon insan anksiyete bozukluklarından muzdarip. Bu da dünya nüfusunun yüzde 4’ü kadarına tekabül ediyor. Anksiyeteden muzdarip kişilerin yüzde 62’si (170 milyon) kadınken 105 milyon erkek anksiyeteye sahip.

Anksiyete hastalıkları farklı yönlerde ilerleyebiliyor ancak en çok tecrübe edilen belirtiler arasında;

  • Kaygı (gelecekte yaşanabilecek talihsizlikler yüzünden endişe duyma, konsantre olma konusunda güçlük çekme
  • Huzursuzluk ve kıpırdanma, stres kaynaklı baş ağrısı, titreme, rahatlayamama
  • Dengeyi kaybetme, terleme, anormal derecede yüksek kalp hızı (taşikardi), anormal derecede hızlı nefes alma (taşipne), karnın üst kısmında ağrı (epigastrik rahatsızlık), sersemlik, ağız kuruluğu yer alıyor.

Günümüz sağlık sistemleri anksiyeteye cevap veremiyor

2030 yılına geldiğimizde akıl sağlığı sorunlarının küresel ekonomiye maliyetinin 16 trilyon Dolar olacağı düşünülüyor. Günümüzün sağlık sistemleri akıl hastalıklarının yüküne tam olarak karşılık veremiyor. Sonuç olarak da anksiyetesi olan bireylere düzgün ve yeterli tedavi sağlanamıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, akıl hastalığı olan kişilerin yüzde 76’sı ila 85’i hiç tedavi olmuyor. Yüksek gelirli ülkelerde ise bu oran yüzde 35-50 arasında.

Kaynak: World Economic Forum

İnsanlık olarak karşı karşıya olduğumuz en büyük akıl sağlığı sorunu anksiyete (kaygı bozukluğu). Şu anda yeryüzünde 275 milyon insanın anksiyetesi olduğu düşünülüyor. 170 milyon kadın, 105 milyon erkek anksiyeteden muzdarip. 2030 yılı itibariyle akıl sağlığı problemlerinin küresel ekonomiye olan maliyetinin 16 trilyon Dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Günümüzün sağlık sistemleri anksiyete konusunda yeterli olmadığı için anksiyetesi olan pek çok insan hiç tedavi görmüyor

4 Yorum

  • Ne zaman teknoloji insan ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kullanılmaya başlanmadı, fiziksel ve ruhsal problemler de artış başladı.

    Bizleri ekranlarına ve cezbedici yanlarına bağlayan TV, akıllı telefonlar, tabletler ve bir çok dijitalleşmiş cihazı kullandığımızda biz mi onlara sahip oluyoruz yoksa onlar mı bize sahip oluyor.

    Teknolojiye bağımlı, duygularından arındırılmış, vicdan yoksunu insan da gelecekte vücudunun ve duygularının işlevselliğini makineleşmeye seve seve kurban da edecektir.

  • bu makaleyi okudugumda anksiyete belirtilerini gösterdiğimi farkettim simdi neyabacauk

  • Nasıl olurda bu hastalığın dünyada tedavisi olmaz olamaz günümüz dünyasında herşeye çaresi olan bi devir bu hastalığa çare bulamıyor çok garip doğrusu hatta saçmalık, bilerek insanları bu hastalığa maruz bırakıyorlar sanki. insanlar acı çekiyor can çekişiyor ve bunu sadece izliyorlar ilaç sanayi para kazanacak diye ilaç satacak diye insanlara bunu cep telefonu akıllı telefon tablet TV aracılığı üzerinde enjekte ettiler bu bir insanlık suçudur acilen bunun tez zamanda önlemi alınması gerekiyor bunun önlemi alınmazsa insanlık daha kötü bir hâl almaya devam edecek insanları bu dertten kurtarmak insanlık onurudur

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği