Çin, bu hafta büyük şehirlerinden birinde yapay zekayla çalışan insansız bir polis karakolu açacağını açıkladı. Bu hamle, Çin’in yapay zekayı diğer ülkeler nazaran çok daha fazla benimsediğinin bir başka kanıtı olarak görülebilir.
Karakolun genel olarak araç sürücüleri ve trafiğe çıkan araçlarla ilgilenecek şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Yani bu merkez, bir polis istasyonundan ziyade Motorlu Taşıtlar Dairesi gibi bir görev üstlenecek. Sürücü testleri bu merkezlerde bulunan simülasyonlar aracılığıyla yapılabilecek. Kayıt işlemleri de merkezde bulunan ve Tencent tarafından geliştirilen bir yüz tanıma teknolojisiyle gerçekleştirilebilecek.
Kolluk kuvvetlerinin yanı sıra insansız devlet daireleri kavramının ardında keşfedilmeyi bekleyen pek çok yeni fikir var. Bu istasyon 7/24 açık olacak. Vatandaşlar her iş için özel olarak geliştirilmiş donanımlarla muhatap olacağı için hata oranının internet tabanlı çözümlerden çok daha düşük olması bekleniyor. Bir vatandaş olarak devlet dairelerine gidip işlerinizi hızlıca halledebilmenin ne kadar kolay olacağını düşünebiliyor musunuz?
Etkili bir çözüm olabilir
Vatandaşlar kendi yüzlerini kimlik kartı gibi kullanabilecek. Raporda net bir şekilde açıklanmasa da vatandaşlar bu merkezi kullanmak için sıra beklemek zorunda kalmayacak gibi duruyor. Hizmetlerden yararlanmak için form doldurmaya ya da akıllı telefona uygulama indirmeye de gerek olmayacak. Görüntü algılama teknolojisine sahip yapay zeka, kişiyle ilgili gerekli tüm bilgilere sistem üzerinden erişebilecek. Her şey oldukça şık ve pürüzsüz görünüyor.
Devlet dairelerindeki sıraları ve yaşanan sıkıntıları düşününce Çinlileri kıskanmamak mümkün değil. Bugün herhangi bir çalışanın devlet dairesinde bir işini halledebilmesi için hafta içi en az yarım gün izin alması gerekiyor. Yapay zekalı merkezde ise hafta sonu uygun bir saatte işlerinizi kolayca halletmeniz mümkün. Tabii ki robotların insanların işini elinden almasına yönelik korkular mevcut ama söz konusu bürokrasi olunca bazı işlerde insanların robotlar kadar iyi olmadığını da kabul etmek gerekiyor. Bazı devlet dairelerinde işler o kadar yavaş ilerliyor ki yapay zekanın durumu daha kötü bir hale getirmesi neredeyse imkansız. Belki biz de Çin gibi bu teknolojiyi deneyip sonuçlarını kendimiz görmeliyiz.
Yorumunuz: