Çinli polis memurları yüz tanıma gözlüğü kullanıyor

Çin’in Çengçou şehrindeki tren istasyonlarında çalışan polis memurları, istasyondan geçen yolcuları denetlemek için yüz tanıma gözlüğü kullanıyor.

Çengçou Doğu Demiryolu İstasyonu’nda görev yapan güvenlik görevlileri, Çin Yeni Yılı yaklaşırken yaşanan tatil telaşı sırasında yolcu kimliklerini doğrulamak, dolandırıcıları tespit etmek ve hatta şüphelileri yakalamak için yüz tanıma teknolojisinden yardım alıyor.

Çin’in en yoğun tatil dönemlerinden birini oluşturan Bahar Bayramı ülkenin ulaşım ağı açısından zorluk yaratıyor. Yetkililer, bu yıl sadece 1 Şubat-12 Mart tarihleri arasında bile 389 milyondan fazla tren seferi gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Güvenlik görevlilerinin kullandığı Google Glass’a benzeyen gözlükler, şüpheli yolcuları belirleyebilecek bir polis veri tabanına bağlı. Görevliler gözlüğü kullanmaya başladıklarından bu yana, insan kaçakçılığından arabayla çarpıp kaçmaya kadar çeşitli suçlardan aranan yedi kişiyi yakalamayı başardı.

Benzer bir hamleyle, geçtiğimiz yıl Bahar Bayramı esnasında Çin’in bazı büyük şehirlerindeki tren istasyonlarında yüz tanıma teknolojisiyle giriş yapma hizmeti uygulanmıştı. Havaalanlarındaki elektronik pasaport uygulamalarına benzeyen bu sistemde, biniş bölgelerine kurulan küçük kulübelerdeki yüz tanıma teknolojisi sayesinde birkaç saniye içinde yolcu ve biletler taranıyordu.

1,3 milyar vatandaşın bilgileri yüz tanıma veri tabanında saklanacak

Ülkenin farklı yerlerine yayılmış yüz tanıma teknolojisi kullanan polis karakollarıyla birlikte Çin’in yapay zeka sektöründeki hırslı ilerleyişine tanıklık ediyoruz. Örneğin Şanghay’da trafik kurallarını ihlal edenleri tespit edip cezalandırmak, Qingdao’da ise şehrin meşhur bira festivali esnasında tespit edilen suçluları tutuklamak için yüz tanıma teknolojisi kullanıldı.

Teknoloji şirketleri artık hükümet ajanslarıyla yakın iş birlikleri yapıyor. Yakın zamanda ülkenin 1,3 milyar vatandaşına ait bilgilerin bulunduğu ulusal yüz tanıma veri tabanı hizmete girecek. Böylece insanların kimliği üç saniye içinde tespit edilebilecek. Öte yandan, bu kadar fazla kişisel bilginin aynı yerde depolanmasının özel hayatı ihlal edebileceğine ya da birtakım güvenlik tehditleri oluşturabileceğine dair şüpheleri olanlar da var. Birçok insan bu teknoloji şirketlerini ve icraatlarını meşhur televizyon dizisi Black Mirror’da işlenen konulara benzetiyor ancak Çin gerçekten böyle bir geleceğe doğru yol alıyor.

Kaynak: Sixth Tone


Yorumunuz: