Çin, akıllı ekonomiye dönüşüyor

Çin yapay zeka alanında yaptığı çalışmalarla hem teknolojik hem de ekonomik anlamda dünya liderliğini ABD'den alma yolunda ilerliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en başarılı yapay zeka geliştiricileri genellikle ABD ya da Birleşik Krallık tarafından yetiştiriliyor. Ancak rekabete Çin de dahil olunca işler değişiyor. 1,4 milyarı zorlayan nüfusuyla Çin, yapay zeka uzmanı yetiştirme ve bu alanda araştırma yapma konusunda da sıkıntı çekmiyor. Goldman Sachs tarafından hazırlanan araştırma raporunda paylaşılan rakamlara bakıldığında, Çin’in yapay zeka alanındaki üstünlüğü bariz şekilde ortaya çıkıyor.

2014 yılında Çin yapay zeka araştırmalarında liderliği ABD’den aldı. Yakın zamanda liderliği elinden bırakacak gibi de görünmüyor. Google Çin’den çekilmeden önce Google Çin Eş Başkanı olan Lee Kai-Fu, 2017 Dünya Ekonomik Forumu’nda, 2015 yılında yayımlanan yapay zeka makalelerinin yüzde 43’ünde en az bir Çinli akademisyenin yer aldığını belirtti.

Çin’de yapay zeka çalışmaları sadece akademik amaçlarla değil, ticari olarak da yürütülüyor. Çin’in en büyük arama motoru Baidu 2013 yılında Silikon Vadisi’nde bir yapay zeka laboratuvarı kurdu. Tencent, 2016’da yapay zeka çalışmaları için uzmanları kendi bünyesinde istihdam etmeye başladı. Araç çağırma şirketi Didi Chuxing de otonom sürüş araştırmaları için bir laboratuvar kurdu.

En büyük ikinci yapay zeka pazarı

2016 Ekim rakamlarına göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin’de yapay zeka alanında çalışan 700’ün üzerinde şirket toplamda 16 binin üzerinde patent aldı.[/inlinetweet] 2012-2016 yılları arasında Çin’de yapay zeka çalışmaları için 2,6 milyar Dolar yatırım yapıldı. Bu rakam ABD’nin yatırımlarının yedide birine, Birleşik Krallık yatırımlarının ise üç katına tekabül ediyor.

Büyüklük olarak Çin, dünyanın en büyük ikinci yapay zeka pazarı konumunda. Ülkede çoğu yapay zeka çalışması görüntü ve ses teknolojilerine yoğunlaşmış durumda. Çinli yapay zeka şirketlerinin yüzde 55’i bilgisayar görüşü, yüzde 13’ü doğal dil algılama ve yüzde 9’u temel makine öğrenimi üzerine yoğunlaşmış.

Şirketlerin yapay zeka uygulamaları

Üç Çin internet devi Baidu, Alibaba ve Tencent (BAT), yapay zeka teknolojilerini, müşterilerine ürün ve hizmet önermek için bir süredir kullanıyor. Otonom sürüş ve tüketici ekonomisi gibi alanlarda da yapay zekadan faydalanılıyor.

Baidu CEO’su Robin Li önümüzdeki 30 ila 50 yılın yapay zeka ile şekillendirileceğini düşündüğünü dile getirmişti. Yapay zeka gelişiminde donanım üreticileri ve yazılımcıların uyum içinde çalışmasının önemine dikkat çeken Li, Çin’in mevcut kaynakları ve aynı dili konuşan milyonlarca vatandaşı ile bu teknolojileri geliştirmeye uygun bir ülke olduğunun altını çizmişti. Aynı konferansta söz alan Alibaba Kurucusu Jack Ma, makinelerin zekileşmesinde verinin önemine vurgu yapmış, makineler insanlar kadar zeki olmasa bile bir devrime yol açacak kadar akıllanacaklarını düşündüğünü söylemişti. Jack Ma, yapay zekayı geliştirme amacının makinelere insan yetenekleri vermek değil, insanların yapamadığı şeyleri makinelerin yapmasını sağlamak olması gerektiğini dile getirmişti.

Veri üretiminde dünya hakimiyeti

Dünyanın en kalabalık ülkesi olarak [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin, internete bağlı 700 milyon vatandaşıyla internetteki verilerin yaklaşık yüzde 13’ünü üretiyor.[/inlinetweet] 2020’ye kadar Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olmasıyla birlikte bu oranın yüzde 20-25 bandına çıkması bekleniyor. 2020 yılında tüm dünyada 44 zettabayt (44 milyar gigabayt) veri üretilmesi bekleniyor. Bu verilerin 9-10 zettabaytının Çin tarafından üretileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Goldman Sachs

Dünyanın en başarılı yapay zeka geliştiricileri genellikle ABD ya da Birleşik Krallık tarafından yetiştiriliyor. Ancak rekabete Çin de dahil olunca işler değişiyor. 1,4 milyarı zorlayan nüfusuyla Çin, yapay zeka uzmanı yetiştirme ve bu alanda araştırma yapma konusunda da sıkıntı çekmiyor. Goldman Sachs tarafından hazırlanan araştırma yazısında paylaşılan rakamlara bakıldığında, Çin'in yapay zeka alanındaki üstünlüğü bariz şekilde ortaya çıkıyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği