USB-C, kulaklık girişinin yerini alıyor

1980'lerden bu yana ses aktarımı için standart olarak kullanılan 3,5 mm ses girişi, USB-C'nin yeni cihazlarda kullanılmasıyla tarihe karışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sony’nin Walkman cihazları sayesinde standartlaşan 3,5 mm kulaklık girişi (TRS konnektörü) yakında tarihe karışacak. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Yeni cihazlarda 3,5 mm’lik ses giriş-çıkışının yerini USB-C portlarının alması bekleniyor[/inlinetweet]. Bu değişimle birlikte milyonlarca kulaklık yeni cihazlarda kullanılamaz hale gelecek. Eski kulaklıkları yeni cihazlarda kullanmak için dönüştürücüler satın almak gerekebilir. Ancak bu değişim sadece kötü sonuçlar doğurmayacak.

Çalışmalar sürdürülüyor

Salı günü San Francisco’da gerçekleşen Intel Geliştirici Forumu‘nda konuşan Intel mimarları Brad Saunders ve Rahman Ismail USB-C’nin 3,5 mm girişe göre sunduğu yeni özellikleri anlattı. USB kulaklıkların çok fazla pil tüketmemesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden ikili ayrıca müziği durdurmak ve ses seviyesini ayarlamak için kullanılacak butonların da nasıl çalışacağının belirlendiğini belirtti.

nokia-n1-usb-type-c.0.0

Sounders “Bu çalışma USB-C’yi ses için doğru bağlantı haline getirecek” şeklinde konuştu. Eylül ayında tanıtılması beklenen yeni iPhone’da kulaklık girişinin ortadan kalkacağı söylentileri ile birlikte bu konu hakkında tartışmalar da başladı. Kimileri bu değişimden hoşnut olmazken kimileri de yeni imkanlar sunacağı için USB-C’nin gelişini destekliyor. Pek çok kişi için yeni bir teknoloji olan USB-C aslında Apple MacBook, HP Spectre gibi dizüstü bilgisayarlarda ve Google Nexus 6P ve Samsung Galaxy Note 7 gibi telefonlarda kullanıma sunulmuştu.

Telefonlar incelecek

Telefonda çok fazla yer kaplayan kulaklık girişi USB-C ile değiştirildiğinde telefonları çok daha ince bir şekilde tasarlamak mümkün olacak. Ayrıca 3,5 mm girişin analog devreleri telefondaki diğer elektronik aksamın çalışmasına sorun yaratamayacak.

Ses düzenlemek kolaylaşacak

Dijital ses aktarımı ile birlikte ses üzerinde düzenlemeler yapmak da mümkün olacak. Örneğin müzik dinlerken sesi dev bir konser salonundaymış gibi duyabileceksiniz. Ya da ses dosyasındaki arka plan gürültüleri azaltılabilecek.

Video için kullanılabilecek

USB-C çıkışı ayrıca video için de kullanılabilecek. HDMI çıkışı kadar yüksek kalite sunmasa da ortalama ihtiyaçları karşılamak için USB-C üzerinden görüntü aktarımı yapılabilecek. Üstelik bu özellik, telefonun tek USB çıkışını, çoklayıcı aracılığıyla birden fazla amaç için kullandığınızda da çalışacak.

Daha hızlı şarj

Değişimin bir başka avantajı da USB-C üzerinden neredeyse 100 watt’a kadar enerji aktarımı yapılabilmesi. Böylece telefonlar çok daha hızlı bir şekilde şarj edilebilecek. Son olarak yeni USB-C’nin en basit ancak en çok işe yarayacak değişikliği, kablonun her iki yönde de takılabiliyor olması. Böylece USB’yi ters takıp düzeltmekle uğraşmaya gerek kalmayacak. Konunun uzmanlarına göre USB-C bir kablodan yapmasını bekleyeceğiniz her şeyi gerçekleştirecek.

Kaynak: Cnet

Ses aktarımı konusunda tüm dünyada standart olarak kullanılan 3,5 mm analog giriş elektronik cihazlarda yerini USB-C'ye bırakıyor. Bazı laptop ve akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanan teknolojinin, yeni iPhone'larda da kulaklık girişinin yerini alması bekleniyor. Bu değişimle birlikte telefonlar daha ince bir şekilde tasarlanabilecek ve ses dosyaları daha kolay düzenlenebilecek. Video aktarımında da kullanılabilecek olan USB-C portu ayrıca telefonların çok daha hızlı şarj edilmesine olanak sağlayacak.

4 Yorum

  • usb-c nin teknolojik bir takım yenilikler getireceği kuşkusuz. 3.5 mm konnektör ve Walkman’in tarihi heralde 30 sene vardır. Ancak endişe ettiğim şey şu: 3.5 mm nin cihazın içine giren kısmı oldukça uzun ve kulaklık bağladığında telefonu ister cebine koy, ister çantaya ve hatta istersen kulaklık kablosundan tut havaya kaldır. 3.5 mm konnektör statik anlamda çok güçlü. Usb lerin en sevmediğim tarafı zamanl deforme olup yuvayı genişletmesi. Umarım buna da bir çare düşünmüşlerdir…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği