Sony Music 30 yıl sonra yeniden plak basıyor

Sony’nin sözleşmeli kayıtları plak olarak basmayı planladığı ve kayıtlar için en iyi sesi nasıl üreteceğini bilen eski mühendislerini çağırdığı söyleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Sony Music, Japonya’da tekrar plak basmaya başlıyor.[/inlinetweet] Sony’nin sözleşmeli kayıtları basmayı planladığı ve kayıtlar için, en iyi sesi nasıl üreteceğini bilen eski mühendislerini çağırdığı söyleniyor. Bu dönüşün sebeplerinden biri, kuşkusuz, 2008’den beri artan plak satışları2016 yılında İngiltere’de plak satışları dijital satışları geçmişti.

Walkman‘in yaratıcısı ve CD formatının geliştiricilerinden Sony, aslında plak satışlarının sona ermesine sebep olan şirketlerden biriydi. Spotify, Pandora gibi dijital mağazaların popülaritesiyle, dijital platformdaki müzik satışlarının sekteye uğraması konusunda, Sony Music’in Japonya CEO’su Michinori Mizuno ‘çok sayıda gencin çevrimiçi müzik hizmetleri sayesinde duydukları (ve sevdikleri) müzikleri satın aldıkları’ düşüncesine sahip olduğunu belirtiyor.

Plaklar müzik endüstrisinin küçük bir bölümünü oluştursa da NPR’dan Andrew Flanagan plaklarınneredeyse yüz yıllık bir format olmasına karşın 2016’daki toplam gelirin yüzde 3,6’sını oluşturmasının dikkate değer olduğunu’ düşünüyor. Plakseverler için de albüm(lerin) tasarımı ve ses zenginliği daha somut bir bağ kurulmasını sağlıyor. 28 yaşındaki plaksever Veronica Martinez ‘eskiden olduğu gibi dinlemek istediğini’ belirterek “Müziği tüketme şeklimiz özellikle Spotify gibi çevrimiçi müzik hizmetleriyle çok hızlı ve ani bir şekilde değişti”, dedi.

Kayıtlar 2018’de başlıyor

Sony, Tokyo’daki bir stüdyoya kayıt ekipmanı kurdu ve 1989 yılında son bastığı son plaktan yaklaşık 30 yıl sonra, 2018 baharında tekrar kayıt almaya başlayacak. Nikkei gazetesi ses kalitesinin hassas bir işlem olduğunu belirterek ‘Sony’nin eski kayıt mühendislerinin bilgisini koruma mücadelesi verdiğini’ ifade etti. Sony’nin bu kararı ayrıca geçen yıl piyasaya sürdüğü yeni pikapta oynatılabilecek içerikler sunmasıyla da isabetli oldu. Pikapta USB ile müzik dinleyebilmek de mümkün, yani dijital platform eskiye adapte edilebiliyor.

Kaynak: NPR

Sony Music, Japonya’da tekrar plak basmaya başlıyor. Sony’nin sözleşmeli kayıtları basmayı planladığı ve kayıtlar için en iyi sesi nasıl üreteceğini bilen eski mühendislerini çağırdığı söyleniyor. Bu dönüşün sebeplerinden biri, kuşkusuz, 2008’den beri artan plak satışları. Sony, Tokyo’daki bir stüdyoya kayıt ekipmanı kurdu ve 1989 yılında son bastığı son plaktan yaklaşık 30 yıl sonra, 2018 baharında tekrar kayıt almaya başlayacak. Nikkei gazetesi ses kalitesinin hassas bir işlem olduğunu belirterek 'Sony’nin eski kayıt mühendislerinin bilgisini koruma mücadelesi verdiğini’ ifade etti.

2 Yorum

  • Elektronikte kaybettik, elektrikte kaybettik, otomotivde kaybettik ve kayıp yan sanayi vurmak üzere büyüyor, bilişimde kaybettik açık her geçen gün artıyor, tarım ve hayvancılıkta kaybettik ithal vergileri düşüyor. İnşaat kazanır gibi görünsede yaptığımız binalar çok kalitesiz ve estetik yoksunu. Hocam biz ne halta yarıyoruz ?

    • Sadece tüketmeye…

      Zaman, para, emek, ter, hayat, yıllar, heyecan, insanlık…

      Plak candır lakin (:

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği