Pokerde de şampiyon yapay zeka

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin poker oynayan yapay zekası Libratus, bu oyunun yapay zeka için fazla karmaşık olduğunu düşünenleri yalancı çıkardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uzun zamandır, pokerin yapay zeka için fazla karmaşık bir oyun olduğuna dair bir görüş hakimdi. Satranç ve Go’nun aksine pokerde yapay zeka rakibin elini göremiyor ve yetersiz bilgiyle karar almak zorunda kalıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen poker oynayan yapay zeka Libratus böyle düşünen herkesi yalancı çıkardı.

Aslında bu sonuç o kadar da şaşırtıcı değil. Dünyanın en iyi poker oyuncularından dördüne karşı, turnuvanın ortalarına doğru 800 bin Dolar’lık kazanç elde eden Libratus, galibiyet sinyallerini vermişti. Turnuvanın sonunda Libratus’un toplam kazancı 1,8 milyon Dolar’ı buldu.

Yapay zekanın, oyun teorisini pratiğe dökme ve bir çok oyunu hafızasında tutma yeteneği en uygun hamleleri hesaplamasına yardımcı olarak kendisine rakipleri karşısında önemli bir avantaj sağladı. Oyunculardan Daniel McAluay “Libratus, bahislerini üç, dört, beş farklı ölçüde ayırıyor. Hiçbir insan böyle bir yeteneğe sahip değil.” şeklinde konuştu.

İnsan gibi düşünebiliyor

Go’da Dünya Şampiyonu Lee Sedol’ü yenen Google’ın Deep Mind yapay zekası gibi, Libratus da Carnegie Mellon Üniversitesi bilimcilerine, makinelerin belirsizlik karşısında bile kamaşık stratejik düşünce üretme yeteneğine sahip olduğunu kanıtlama şansı sundu. Bu düşünce tarzı, insanların günlük hayatta kullandığı düşünce tarzına çok benziyor.

Libratus’un geliştirilmesi sırasında kullanılan prensipler sadece kumar masasında kullanılmayacak. Gelecekte bu teknoloji; siber güvenlik, taşımacılık ve sağlık hizmetleri alanında da kullanılabilir. Bu tarz sistemlerin bazı alanlarda insanlardan daha başarılı olduğu düşünüldüğünde, Carnegie Mellon Üniversitesinin bu yeniliğinin insan ile makine arasındaki farkı daha da açacağını söylemek mümkün olabilir.

Kaynak: Futurism

Uzun zamandır, pokerin yapay zeka için fazla karmaşık bir oyun olduğuna dair bir görüş hakimdi. Satranç ve Go'nun aksine pokerde yapay zeka rakibin elini göremiyor ve yetersiz bilgiyle karar almak zorunda kalıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen poker oynayan yapay zeka Libratus böyle düşünen herkesi yalancı çıkardı. Turnuvanın sonunda Libratus'un toplam kazancı 1,8 milyon Dolar'ı buldu. Libratus, Carnegie Mellon Üniversitesi bilimcilerine, makinelerin belirsizlik karşısında bile kamaşık stratejik düşünce üretme yeteneğine sahip olduğunu kanıtlama şansı sundu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği