Şu anda dünyada iki farklı türde sanal gerçeklik gözlüğü üretiliyor: Samsung Gear VR ya da Google Daydream View gibi akıllı telefona bağlı olanlar ve Oculus Rift ve HTC Vive gibi bilgisayara bağlı çalışanlar. Akıllı telefonla çalışanlar, bilgisayara bağlı çalışanlara göre daha düşük bir sanal gerçeklik deneyimi sunuyor.
Henüz bu iki teknolojinin arasında yer alan bir cihaz üretilmedi ancak Oculus Connect 3 geliştirici konferansında sahne alan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg bu durumu değiştirme planlarını açıkladı. İhtiyaç duyulan ara teknolojinin, akıllı telefona ya da bilgisayara ihtiyaç duymayan, bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri olduğunu düşünen Zuckerberg, Oculus’un bu teknoloji üzerine çalıştığını açıkladı.
Prototip tanıtıldı
Zuckerberg’in sahnede tanıttığı bağımsız sanal gerçeklik gözlüğü prototipi Oculus Rift’e çok benziyor ancak bilgisayara bağlamak için gerekli olan kabloları bulunmuyor. Gözlüğün arka kısmında bir işlemci ünitesi yer alıyor. Prototipte ayrıca gömülü kulaklıklar da bulunuyor.
Zuckerberg bu gözlüğün detaylarına dair çok fazla bilgi vermedi ancak kafa ve vücut hareketlerini takip etmek için gözlüğe bağlı kameralar olacağını ifade etti.
Bu arada Oculus VR, bağımsız bir sanal gerçeklik gözlüğü üreten tek şirket değil. Qualcomm ve Intel kendi bağımsız sanal gerçeklik gözlüğü prototiplerini bu yıl içinde tanıtmıştı.
Sosyal sanal gerçeklik
Oculus yeni cihaz üretmenin dışında, sanal gerçeklik deneyimini de sosyal bir ortam haline getirebilecek sistemler geliştiriyor. Mark Zuckerberg’in sahnede tanıttığı yeni sosyal sanal gerçeklik ortamında arkadaşlarınızla sohbet edip oyunlar oynayabiliyorsunuz. Dilerseniz arka planı değiştirip farklı ortamları gezebiliyor ve dilediğiniz nesneyi çizip onunla etkileşime geçebiliyorsunuz.
Ayrıca Facebook Messenger’dan gelen görüntülü arama talebini sanal gerçeklikteyken açıp o kişiyi de sanal ortamınıza dahil edebiliyor hatta onunla birlikte fotoğraflar çekip bunları Facebook üzerinden paylaşabiliyorsunuz.
Bu tarz uygulamalarla birlikte sanal gerçekliğin sadece oyun oynamak ve film izlemek dışında sosyal bir boyut da kazanacağı düşünülüyor.
Yorumunuz: