Mobil pazarlama şirketi Tune‘un yayınladığı bir araştırma sonucuna göre akıllı telefon kullanıcılarının dörtte biri telefonlarına reklam engelleme uygulaması yüklemiş. 4000’e yakın akıllı telefon kullanıcısıyla yapılan araştırmada, son dönemde reklam engelleme uygulaması yükleme oranları oldukça artmış görünüyor.
Katılımcıların yüzde 7.8’i Kasım 2015’ten sonra bu uygulamaları yüklediğini söylerken, önceki 4-6 aylık dönemde yükleyenlerin oranı sadece yüzde 2.4’te kaldı. Yakın dönemdeki artışın sebebi olarak, iOS üzerinde reklam engelleyici uygulama yayınlamaya izin verilmesi düşünülebilir. Geçtiğimiz Eylül ayına kadar iOS bu tarz uygulamalara izin vermiyordu.
GlobalWebIndex‘in yaptığı başka bir araştırmaya göre ise akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 70’i ya bir reklam engelleme uygulaması kullanıyor ya da gelecekte böyle bir şey yapmayı düşünüyor. Bu verilere göre bu uygulamaları kullanan kişi sayısının gelecekte de artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Tune’un araştırmasının ardından yaptığı tahmine göre, 2017’nin son çeyreğinde reklam engelleme uygulaması kullanma oranının yüzde 80’i bulabileceği düşünülüyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tune’un CEO’su Peter Hamilton: “İnsanlar reklamları engellemek istiyor çünkü bugünün reklamları sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı. Burada reklam partneriyle birlikte en iyi şekilde gelir elde edebilmek için sorumluluğun çoğu reklamın yayıncısına düşüyor. Reklam deneyimi gerçekten eğlenceliyse ya da yardımcı oluyorsa kullanıcı zaten buna izin verecektir” diye konuştu.
Öte yandan interaktif reklamcılığın geliştirilmesi için kurulmuş bir platform olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren IAB, reklam engellemeleri konusunda reklamcılar için bir el kitabı yayınladı. IAB reklamcıların bu konuda, DEAL adını verdikleri metodu uygulamasını tavsiye ediyor. Bu metod tespit, açıklama, sorma, kaldırma ya da kısıtlama aşamalarından oluşuyor.


Bir yanıt yazın