MIT ve Microsoft akıllı dövme geliştirdi

MIT öğrencileri ve Microsoft araştırmacılarının ortak çalışmasıyla geliştirilen DuoSkin, kullanıcıların derisini akıllı yüzeylere dönüştürebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT Media Lab doktora öğrencileri ve Microsoft Research araştırmacılarından oluşan bir grup tarafından geliştirilen dövme, dokunmatik fare, akıllı telefonu uzaktan kontrol edebilen bir yüzey ya da NFC yoluyla veri paylaşımı gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor.

Önümüzdeki ay düzenlenecek olan giyilebilir teknoloji sempozyumunda tanıtılacak olan teknoloji DuoSkin olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar altın varak üzerinden herhangi bir tasarımla kesilen iletken devrelerin gerekli diğer bileşenlerle birlikte birer etkileşimli dövmeye dönüşebileceğini söylüyor.

Araştırma sonucu yayınlanan makalede bu dövmelerin dokunmatik fare olarak kullanılabileceği, sıcaklığa göre renk değiştirebileceği ya da veri depolamak için kullanılabileceği belirtiliyor. MIT tarafından paylaşılan bir görselde, LED ışıkla aydınlatılan dövmenin parlayan bir yapıya sahip olduğu da görülüyor.

Benzer çalışmalar yapılmıştı

Bu çalışma aslında insan derisini daha akıllı hale getirmek için yapılan ilk çalışma değil. Daha önce de alkolmetre olarak kullanılan ya da kas hastalıklarında hastaların kas aktivitesini ölçmek için kullanılan dövmeler de üretilmişti.

DuoSkin’in farklı şekillerde tasarlanabiliyor olması, bu teknolojiyi moda açısından da önemli bir noktaya yerleştiriyor. Yani bu dövme sadece işleviyle değil, dış görüntüsüyle de etkileyici olabilir. Böylece insanlar bu teknolojiyi, normal dövmelerde olduğu gibi, kendilerini ifade etmek için de kullanabilir.

Kaynak: The Verge

DuoSkin adlı akıllı dövme, giyilebilir teknolojiyi yeni bir boyuta taşıyor. Yapıştırıldığı yüzeyi, akıllı cihazlarla etkileşim kurabilen bir yüzey haline getiren dövme, dokunmatik fare olarak kullanılabildiği gibi NFC üzerinden veri aktarımı da yapabiliyor. İletken bir madde olan altın varak üzerinden kesilerek oluşturulan dövmelere farklı şekiller verilerek, bu elektronik devrelerin aynı zamanda gerçek bir dövme gibi estetik amaçla da kullanılabilmesi sağlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği