MIT Media Lab araştırmacısı Katia Vega, dövmelerin sadece dekoratif olarak değil, aynı zamanda vücudumuz hakkında bilgi verecek şekilde de kullanılmasını sağlayacak bir yöntem geliştirdi. DermalAbyss adı verilen proje, dövme mürekkebi olarak, vücudun sağlık durumuna göre renk değiştiren biyoalgılayıcılar kullanılmasını sağlıyor. Böylece dövmeler derideki interstisyel sıvıyı ölçerek, glikoz, sodyum ya da pH değerlerine göre renk değiştiriyor.
Bilgisayar bilimcisi olarak çalışan Vega, derinin bir arayüz görevi görebileceğini belirtiyor. ‘Güzellik teknolojisi’ adını verdiği alanı son 7 yıldır inceleyen Vega, kozmetik ürünlerini elektroniklerle birleştirerek akıllı takma kirpikler, iletken makyaj ve RFID kullanabilen oje gibi ürünler geliştirmiş.
Önceki projeler insanların dış dünya ile iletişimini sağlamaya odaklıyken renk değiştiren dövme projesi, kullanıcının kendi vücudu hakkında bilgi edinmesini sağlıyor. Vega “Sadece derinin üzeriyle değil, içindekilerle de çalışmak istedim.” diyor.
Sağlık uygulamaları için ideal
Bu uygulama özellikle sağlık alanında pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Bir şeker hastası, biyoalgılayıcılı dövmesiyle kan şekerini daima kontrol edebilir. Bir sodyum biyoalgılayıcısı kullanıcıya vücudundaki su miktarı ile ilgili bilgi verebilir. pH seviyesi ise kullanıcının genel sağlık durumu ile ilgili bilgi sunarak özellikle vücut verilerini takip etmek isteyen kişiler için kullanışlı olabilir. Bu veriler doktorların da hızlı teşhiste bulunmasını sağlayabilir.
Araştırmacılar deriyi bir arayüze dönüştürmek için çalışmalara devam ediyor. Tasarımcılar ise bu arayüzlerin nasıl görünebileceğine dair fikirler sunuyor. Vega’nın önerdiği gibi bir dövme formunda mı gelecek yoksa aynı zamanda bir devre işlevi gören geçici bir dövme mi olacak? Bu dövmeleri, cihazlarımızı kontrol etmek için mi yoksa vücudumuzu daha iyi anlamak için mi kullanacağız? Her ne olursa olsun, derimizde keşfedilecek daha bir sürü nokta olduğu kesin.
Yorumunuz: