Kasları ölçen elektronik dövme

Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları, deriye yapıştırılan geçici bir elektronik dövme ile kişinin kas hareketlerini takip edebilen bir yöntem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Nöromüsküler bozuklukların teşhisi için kasların elektrik sinyallerini kaydetme yöntemi olan elektromiyografi (EMG) genellikle ölçülmek istenen kasa iğne şeklinde bir elektrot yerleştirilmesini gerektiriyor. Haliyle bu yöntem hasta için pek de hoş bir deneyim olmuyor. Bu sebeple Tel Aviv Üniversitesi‘nde (TAU) kas aktivitesini ölçmek için bir çeşit geçici elektronik dövme üretildi. Bu yöntem tıptan reklamcılığa kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olabilir. EMG’nin aksine elektronik dövme, varlığı unutulabilecek kadar silik bir yapıya sahip.

TAU profesörü Yael Hanein çalışmayı şu şekilde açıklıyor: “Elektronik dövmemiz üç bölümden oluşuyor; bir karbon elektrot, deriye yapışmayı sağlayan yapışkan yüzey ve elektrotun performansını artıran, nanoteknoloji tabanlı iletken polimer kaplama.”

Kullanıcı cihazı, takip edilecek kasın üzerindeki deriye yapıştırdıktan sonra cihazın varlığını bile unutabiliyor. Günlük hayatına devam ederken elektrotlar kas hareketlerini ölçüp kaydediyor ve saatlerce güçlü ve devamlı sinyaller alabiliyor.

Tel Aviv University_web

Pek çok kullanım alanı bulunuyor

TAU araştırmacıları deri elektrotunu nörodejeneratif hastalıkları bulunan hastaların kaslarını ölçmek için kullanıyor. Gelecekte cihazın felç ya da beyin hasarı geçirmiş hastaların kas kontrolünü tekrar elde edebilmesi, uzuvlarını kaybetmiş hastaların, mevcut kaslarını kullanarak yapay uzuvları kullanabilmesi, sürücülerin uyuklamasının kontrol edilmesi ve duyguların haritasının çıkarılması gibi amaçlarla kullanılabileceği ifade ediliyor.

Hanein “Reklamcılar, anketörler ve medya çalışanları pek çok farklı durumda insanların tepkilerini ölçmek istiyor. Günümüzde bunu gerçekleştirmek için uygun bilimsel araçlar bulunmadığı için genellikle öznel anketlere dayanarak karar veriyorlar. Bu ihtiyaca cevap verebilmek için dünyada pek çok araştırmacı, yüz ifadelerini inceleyerek duyguları haritalandırabilmek amacıyla yüz fotoğrafları ve akıllı yazılımlar kullanarak yöntemler geliştiriyor.

Yüze yerleştirilen elektrotlar, kullanıcının yüz kaslarını takip ederek, kişinin normalde farkına varmadığı ya da paylaşmayacağı bilinçsiz tepkileri ölçmeye yardımcı olabilir.

nanotechtatt

Hastaların kas aktivitelerini ölçmek için genellikle ölçülmek istenen kasa iğne şeklinde bir elektrot yerleştirilmesini gerektiriyor. Haliyle bu yöntem hasta için pek de hoş bir deneyim olmuyor. Bu sebeple Tel Aviv Üniversitesi'nde (TAU) kas aktivitesini ölçmek için bir çeşit geçici elektronik dövme üretildi. Deriye yapıştırılan dövme kullanıcıya hiçbir rahatsızlık vermeden kaslarını ölçebiliyor. Bu yöntem tıptan reklamcılığa kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği