Küresel ısınma ülkelere nasıl yansıyacak?

Küresel ısınma şiddetini artırdıkça endişe veren haberleri de artıyor. Karbon salınımları böyle devam ederse 2100'de dünya cayır cayır yanacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Küresel ısınma şiddetini artırdıkça endişe veren haberleri de artıyor. Karbon salınımı böyle devam ederse 2100 yılının yaz aylarında Toronto’daki sıcaklık Belize ile aynı olacak. New York, Meksika’daki Ciudad Juárez ile, Paris Fas’ın Fes şehriyle ve Pekin ise Yeni Delhi ile aynı sıcaklıklara ulaşacak. Abu Dabi ise 45 derecelik ortalama sıcaklığıyla dünya üzerindeki en sıcak şehir olabilir.

Yeni hazırlanan bir harita ise Paris Anlaşması’na sadık kalınmadığı takdirde yaz aylarında meydana gelecek sıcaklık farklarını ortaya koyuyor. Örneğin Madrid’deki karbon salınımını azaltmak amacıyla uygulanmak istenen ‘yeşil’ projelerin hayata geçirilmesiyle sıcaklığın 3,8 derece artacağını iddia edilirken salınımlara dikkat edilmemesi durumunda bu artışın 7,5 derece olacağı not ediliyor.

 

Kar amacı gütmeyen Climate Central organizasyonunun Dünya Meteoroloji Örgütü ile beraber hazırladığı harita ile dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı -ve beton gibi ısıyı emerek kentsel ısı dalgası etkisi yaratan maddelerin olduğu- şehirlere odaklanarak bu alanlar için hazırlanan planlara dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Harita daha önce sadece ABD şehirlerine odaklanırken şu anda dünya genelindeki büyük şehirleri de kapsıyor. Climate Central’dan Analist James Bronzan, “Bunu küresel olarak güncellemeye karar vermemizin bir nedeni, ABD Başkanı Donald Trump’ın gelmesinden beri iklim değişikliği tartışmasının büyük oranda Amerika Birleşik Devletleri’nden uzaklaşmasıdır,” dedi.

Haberler 2050’yi işaret ediyor

Nature Communications’ta yayımlanan bir makaleye göre ise sellerin meydana gelme sıklığı dikkat çekici seviyeye ulaştı ve 2050 yılına gelindiğinde her yıl yüzde 1 gerçekleşme ihtimali olan taşkınların (yüzyıllık taşkın olarak da bilinir) meydana gelme riski kimi yerler için yüzde 50 kimi yerler için ise yüzde 100 olabilir. Central Florida Üniversitesi‘nden bir grup bilimci ise gelecekteki sel sıklığını incelemek için yeni bir modelleme tekniği kullandı. Bu büyük sorunun ele alınması için az bir zaman kaldığını belirten uzmanlar ‘2050’nin kritik olmasının 2045’a kadar beklemeyi gerektirmediğini’ belirtiyor. (ABD’de her yıl 82 kişi selden ötürü hayatını kaybediyor ve sellerin zararı yıllık 8 milyon Dolar’ı buluyor).

Kaynak: Fast Company, Inverse

Küresel ısınma şiddetini artırdıkça endişe veren haberleri de artıyor. Karbon salınımları böyle devam ederse 2100'de dünya cayır cayır yanacak. Yeni hazırlanan bir harita ise Paris Anlaşması'na sadık kalınmadığı takdirde yaz aylarında meydana gelecek sıcaklık farklarını ortaya koyuyor. Kar amacı gütmeyen Climate Central organizasyonunun Dünya Meteoroloji Örgütü ile beraber hazırladığı harita ile dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı şehirlere odaklanarak bu alanlar için hazırlanan planlara dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Nitekim dikkat çekilebilirse iyi olur, zira bir başka çalışmas ise sellerin meydana gelme sıklığı dikkat çekici seviyeye ulaştığını ve 2050 yılına gelindiğinde her yıl yüzde 1 gerçekleşme ihtimali olan taşkınların (yüzyıllık taşkın olarak da bilinir) meydana gelme riskinin kimi yerler için yüzde 50 kimi yerler için ise yüzde 100 olabileceğinin altını çiziyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği