Geceler gündüzlerden daha hızlı ısınıyor

Küresel ısınma ile birlikte gündüz tüm zamanların en yüksek sıcaklıklarını kaydeden bölgelerde geceleri de sıcaklık artışları gözleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Temmuz ayının başından itibaren yüksek ısı dalgaları ABD’yi vurmaya başladı. Geçtiğimiz hafta içinde ülkede günlük ve aylık olarak tüm zamanların en yüksek sıcaklıkları görüldü. Ancak gecenin en düşük sıcaklığı verisi de sessiz bir şekilde rekor kırmaya devam etti. 2 Temmuz günü Vermont eyaletindeki Burlington şehri en yüksek gece sıcaklığını kaydetti. Şehirde sıcaklık gece boyunca 26,7 derecenin altına inmedi. Dört gün sonra Los Angeles’ın merkezi sabah saat 11:00 olmadan 35 dereceyi gördü. Öğleden sonra ise sıcaklık 38 derecenin de üzerine çıktı.

Ülke genelinde gece sıcaklıkları gündüz sıcaklığının iki katı hızla artıyor. 1895’ten bu yana gecelik ortalama sıcaklık yüzyıl başına 0,8 derece artış gösterdi. Aynı dönemde gündüz sıcaklıklarındaki artış 0,4 dereceydi. İklim değişikliği modelleri ile benzerlik gösteren bu artış düzeninin karbon salınımı sebebiyle devam etmesi bekleniyor.

 

Vücut soğuma şansı bulamıyor

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesinden iklim takip bölümü başkanı Derek S. Arndt yazın gece sıcaklığının artmasının, hava durumundaki küçük değişimlerin zamanla nasıl büyük sonuçlar doğurduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Her yıl aşırı sıcaklar ABD’de sel, hortum ve fırtına gibi diğer doğal afetlerden daha fazla can alıyor. Yazın gece sıcaklığının artması gündüz yaşanan kavurucu sıcaklar kadar önemli bir sorun gibi görünmese de San Francisco State Üniversitesi Çevresel Epidemoloji Profesörü Lara Cushing “Çok yüksek gündüz ve gece sıcaklıklarının birleşimi ölümcül olabilir çünkü vücudun gece saatlerinde soğuma şansı olmuyor.” diyor.

Bu riskler, genellikle serin olarak bilinen bölgelerde daha yüksek. Bu bölgelerde insanlar genellikle sıcağa çok alışkın olmuyor ve hava sıcaklığı artınca nasıl davranmaları gerektiği konusunda daha az bilgi sahibiler. Dr. Cushing “San Francisco’da 40 derece görmek, Houston’da 40 derece görmekten daha tehlikeli. Houston’da herkesin kliması var ve insanlar çok yüksek sıcaklıklarla başa çıkmaya alışkın.” diyor.

Yaşlılar, hastalar ve çocuklar özellikle risk altında. Aynı şekilde, tarım ve inşaat işçileri gibi açık havada çalışması gereken kişiler de gece sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte artık çalışma saatlerini kaydırarak sıcaktan kaçamıyorlar. Evsiz insanlar da gece gündüz rahatsız yaşamak zorunda.

Isı adaları oluşuyor

Bazı büyük şehirlerde yeşil alanlar, rakım, rüzgar ve denize yakınlık sıcaklık farklı oluşmasına sebep oluyor. Fazla yeşil alan bulunmayan bölgelerde ısı adası denilen etki görülüyor. Bu etkinin görüldüğü yerler, sıcağı emen yapılaşma sebebiyle bazen şehrin geri kalanından 12 derece daha sıcak olabiliyor.

Klimalar çok yüksek sıcaklıklardan korunmaya yardımcı olabilir ancak bu da kesin çözüm değil. Klimalar sıcak havayı dışarıya göndererek çalışıyor. Bu da genel sıcaklığın artmasına katkıda bulunuyor. Aynı şekilde, yenilenebilir enerji ile çalışmayan klimalar da fosil yakıt tüketerek küresel ısınmaya katkıda bulunuyor. Üstelik herkes aynı anda klima kullanmaya başlayınca elektrik sistemleri de bu yüke dayanamayıp arıza verebiliyor. En son sıcak hava dalgasında 90 bin Los Angeles sakini, aşırı kullanım yüzünden ısınan elektrik hatlarının arızalanması sebebiyle elektrik kesintisi yaşadı.

Kaynak: New York Times

Küresel ısınma ile birlikte gece sıcaklıkları gündüz sıcaklığının iki katı hızla artıyor. ABD'de 1895'ten bu yana gecelik ortalama sıcaklık yüzyıl başına 0,8 derece artış gösterdi. Aynı dönemde gündüz sıcaklıklarındaki artış 0,4 dereceydi. İklim değişikliği modelleri ile benzerlik gösteren bu artış düzeninin karbon salınımı sebebiyle devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar gece sıcaklığındaki artış sebebiyle vücudun gün içinde soğuma imkanı bulamadığını ve bunun ölümcül sonuçları olabileceğini söylüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği