Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 17

12 - 19 Mayıs 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Kurup bugünlere getirdiği reklam imparatorluğu WPP‘den geçtiğimiz ay ayrılmak zorunda kalan Martin Sorrell konuşulmaya devam ediyor. Son sayısının kapağına Sorrell’i koyan Campaign Türkiye’nin iç sayfalarında da uzunca bir dosya var. Yanında ve karşısında çalışmış olan ağır topların görüşlerine yer verilen ve “bundan sonra ne olacak” sorusuna cevap aranan sayısının kapak çalışması da yine uzun yıllar WPP bünyesinde kreatif direktörlük yapan Engin Kafadar‘a ait.

Kapaktan anlaşılacağı üzere 73 yaşındaki Sorrell’in emekli olmak gibi bir niyeti yok. “WPP’den ayrıldıktan sonra geleneksel reklamcılıktaki gelişim noktalarını ve problemli alanları daha net görebilmeye başladım” diyen Sorrell, her şeye baştan başlayacağının sinyalini veriyor. Sonuçta, Yiğit Şardan‘ın söylediği gibi, hemen hiç özel hayatı olmayan bir insan kendisi.

Dosyada pek çok kişinin görüşüne yer verildiğini söyledim. Onlardan biri de Bartle Bogle Hegarty‘nin kurucularından, efsane mertebesine ulaşmış John Hegarty: “Asıl sorulması gereken nasıl hatırlanacağından ziyade hatırlanıp hatırlanmayacağı! Martin muhteşem bir holding kurdu ama onu yaratıcılık değil finansal temeller üzerine inşa etti. Hatırlananlar ve saygıyla anılanlar, Bill Bernbach, David Ogilvy, Mary Wells gibi sektörümüzün yaratıcılığına katkı sağlayanlardır. Biz etkiyi hatırlıyoruz, parayı değil. Marion Harper’ı hatırlayan var mı?”

Dergi kapaklarından devam edelim. Plastik tüketimine ve okyanus kirliliğine dikkat çekmek isteyen National Geographic‘in Haziran sayısı muhtemelen dünyanın her köşesinde övülmüştür. Jorge Gamboa‘nın fotoğrafından yola çıkılarak hazırlanan kapağı biraz daha övmenin zararı olmaz.

Turkcell’in dijital yayın platformu Dergilik, farklı dillerdeki yayınları da takip etme imkanı sunmaya başladı. 7,2 milyon kullanıcı sayısına ulaşan uygulamada 653 yayın mevcut.

Twitter kötü niyetli internet ‘trolleri‘ ile ilgili stratejisinde değişikliğe gitti. Şirket artık kullanıcıların davranışsal sinyallerine bakarak sitede insanları rahatsız eden hesaplardan atılan tweet’lerin görünürlüğünü azaltacak. 2006’da kurulduğu günden bu yana özgür bir tartışma ortamı yaratmayı amaçlayan Twitter, kullanıcılara rahatsızlık veren hesapların, kullanıcıları siteden uzaklaştırmasından endişe ediyor. Twitter’a göre, sitedeki çoğu taciz vakası küçük bir grubun geniş bir kitleye ulaşmasından ortaya çıkıyor. Bu hesapların özellikle kadınları ve azınlıkları hedef aldığı görülüyor.

YouTube, milyonlarca şarkı ve klip içeren yeni müzik servisi YouTube Music‘i 22 Mayıs’tan itibaren bazı ülkelerde (aralarında Türkiye yok) kullanıma sunulacak. Sisteme ücretli olarak abone olmak ya da reklamlı ve ücretsiz versiyonu kullanmak mümkün olacak. YouTube Music’in getirdiği yeniliklerden biri de, Google’ın yeteneklerini kullanarak olağan dışı aramalarda da sonuçlar sunabilmesi. Örneğin, adını bilmediğiniz bir şarkının sözlerinin bir kısmını yazarak hatta ‘ıslıklı hipster şarkısı‘ gibi tanımlarla istenilen şarkıya ulaşmak mümkün olabilecek.

Facebook’ta veri skandalı patlamadan önce başka bir sıkıntı vardı, malum. Yaptığı algoritma değişiklikleriyle pek çok medya organının, haber sitesinin tepkisini çekmişti. Platform tarafından, bu algoritma değişikliklerinin kaliteli haberleri öne çıkaracağı savunulsa da şimdilik öyle görünmüyor. En azından Columbia Journalism Review‘dan Mathew Ingram öyle düşünmüyor. Facebook’un güvenilir haber kaynaklarını arka plana ittiğini belirten yazının orijinalini burada, çevirisini de şurada bulabilirsiniz.

Facebook, ürün ve araçlarını daha etkin ve güvenli şekilde kullanmak isteyen gençlere yönelik eğitimler, ipuçları ve tavsiyeler barındıran gençlik portalını yayına aldı. Portalda, örneğin, dünyanın dört bir yanından gençlerin teknolojiyi yaratıcı şekilde nasıl kullandıklarına dair görüşler olacak.

150 milyon kullanıcıya ulaşan Facebook Hikayeler‘de reklam denemeleri başlıyor. 5 – 15 saniye uzunluğundaki reklamlar kullanıcı tarafından izlemeden geçilebilecek. Instagram Hikayeler’deki reklamları buraya taşımak da mümkün olacak.

İngiliz Kraliyet Ailesi, düğünleriyle de ekonomiye can vermeye devam ediyor. Bu düğünlerin İngiliz ekonomisine etkilerini haberimizde bulabilirsiniz. Markalar Prens Harry ile oyuncu Meghan Markle‘ın bugünkü düğününü de görmezden gelmedi tabii. Elimizde aşağıdaki “Legoland Windsor” gibi birkaç örnek var.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı‘nı markalar nasıl karşıladı derseniz, şurada küçük bir derleme var. Bu satırlar bayram öncesi yazıldığı için pek az çalışma var ama zamanla güncellenecektir.

Geçen hafta da özel bir gün vardı tabii. IAB Türkiye, Anneler Günü öncesi yaşanan hediye trafiğinin yansımalarını araştırmış. Buna göre Anneler Günü’nden önceki hafta alışveriş sitelerine erişen tekil kullanıcı sayısında yüzde 5,4’lük bir artış olduğu görülüyor.

Geçen ay, arkadaşlarını beklediği için sipariş vermeyen bir müşteriyi gözaltına aldıran şube sorumlusuyla önemli bir kriz yaşayan Starbucks‘ın başı yine dertte olabilir. Kaliforniya’daki bir Starbucks’ta, Latin Amerikalı bir müşterinin bardağına, Meksikalıları aşağılamak için kullanılan ‘beaner’ kelimesinin yazıldığı ortaya çıktı. 50 Dolar’lık hediye çekiyle olanları unutması istenen müşteri bunu kabul etmedi ve olay sosyal medyaya taşındı. Marka daha önceki krizin ardından 29 Mayıs günü öğleden sonra tüm mağazalarını kapatıp 175 bin personeline ırkçılık ve önyargılar konusunda eğitim vermeyi kararlaştırmıştı.

Bu özette güncel reklam filmlerine pek yer vermemeye çalışıyorum ama yıllardır konuşulan bir yaraya sertçe parmak basması ve kampanyalarda sık rastlamadığımız Orhan Gencebay‘ın rol alması, tarihe not olarak düşmek için yeterli sanırım. Beklenmedik, iki ucu keskin bir hareketti. Rexona‘nın resmi YouTube paylaşımında “beğenendim” ve “beğenmedim” butonları neredeyse birbirine denk. İşin sahibi Manajans J. Walter Thompson.

Ketchup Türkiye bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği Türkiye Sadakat Programları Araştırması‘nın sonuçlarını paylaştı. Sadakat programlarını aktif kullanım, tavsiye etme, memnuniyet ve satın alma etkileri boyutlarında inceleyen araştırmaya göre bu alanda odak noktamız duygusal bağlar. Araştırmanın indirilebilir versiyonunu burada, kısa özetini şurada bulabilirsiniz.

Gençler internette ne tüketiyor? Gemius‘un farklı ürünlerinden elde edilen verilerle 15 – 24 yaş arası gençlerin dijital içerik ve reklam tüketim alışkanlıkları irdelendi. Detaylarını şurada bulabileceğiniz araştırmadan bazı sonuçlar şöyle:

  • Aylık erişim baz alındığında masaüstü bilgisayarlardan internete ulaşan gençlerin sayısı 8,2 milyonken, akıllı telefonlarda bu rakam 10,2 milyon.
  • Gençlerin internette en fazla tükettikleri içerik kategorileri sırasıyla: Arama motorları, video / TV, sosyal ağlar, haber, kamusal içerikli sayfalar.
  • Türkiye’de reklamların yüzde 23’ü genç hedef kitleye ulaşıyor ve toplam reklam tıklamalarının yüzde 20’sini 14 – 24 yaş arası kişilerden geliyor.

Gençlik demişken, Anadolu Ajansı‘nın Türkiye İstatistik Kurumu’na dayandırdığı gençlik infografiğini de buraya bırakalım. 13 milyona yakın gencimiz var ve istatistikler 24 yaş üzerini gençten saymıyor. (Son cümle Yılmaz Erdoğan ses tonuyla.)

18 – 22 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 65. Cannes Lions Uluslararası Reklamcılık Festivali‘nde ödül kazanacak işler merak konusu tabii. MediaCat, önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye’den reklam yaratıcılarına Cannes Lions tahminlerini soruyor. Punch Kurucusu Ali Musa Paça‘nın favorilerinden biri Nike’ın Wieden + Kennedy imzalı “Nothing Beats A Londoner” reklamı mesela.

Bigumigu da ‘tahminleri alıyor’. İlk konuğu olan BLAB Kurucusu ve Yayın Yönetmeni Taylan Yapıcı‘nın “bunlar ödül alır” dediği 5 iş şurada. Bu arada “” denilmesine kızanlar reklamcılar mıydı yoksa sinemacılar mıydı, hatırlayamadım… Yapıcı’nın Grand Prix adaylarından biri Spike Jonze imzalı HomePod filmi.

15. Kırmızı Ödülleri sahiplerini buldu (Yıllardır bu klişeyi kullanırım ve her seferinde “bir daha sahiplerini buldu demeyeceğim” diye söz veririm ama yerine koyacak bir şey de ayarlayamam).  Basın kategorisinde Kıpkırmızı Ödülü, Şekerbank‘ın Concept imzalı “Alibeyköy Mısırı” ilanının oldu. Kazanan işlerin tamamını yarışmanın sitesinde bulmak mümkün.

Türkiye’de reklam sektörüne yönelik yayın yapan en köklü sitelerden biri olan ve 13. yılını kutlayan Elma Alt Shift “Gece Üretenler” adlı yeni bir röportaj serisine başladı. İlk konuk kreatif direktör Kaan Ertüz. “İş hayatım boyunca haftada en az 3 geceyi ajansta geçirdiğim, sektörde 20. yılım olduğu ve yılda 52 hafta olduğu düşünülürse. 3120… Demek ki 3000’den fazla geceyi ajanslarda geçirmişim diyebilirim” diyen Ertüz’ün bu gecelerde yoldaşı olan şarkılardan oluşan listesi:

İki etkinlik haberiyle özeti noktalayalım. Reklamcılık Vakfı ve Reklamverenler Derneği tarafından düzenlenen Media Summit 2018’in biletleri satışa çıktı. 6 – 7 Haziran tarihlerinde Zorlu PSM’de yapılacak etkinlikte bu yıl “Growth by Technology & Data” ve “Growth by Content” konuları öne çıkacak.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi iş birliğiyle 29 – 30 Kasım tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olan 5. Uluslararası İletişim Öğrencileri Sempozyumu‘na bildiri özeti göndermek için son gün 1 Haziran. Kabul edilen özetler ise 2 Temmuz’da duyurulacak.

Tabii ki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: