Haftanın Özeti: 95

15 – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Dünyanın en çok takipçili 6. Instagram hesabının sahibi, genç kızların sevgilisi, bir zamanların internet şöhreti Kanadalı Popstar Justin BieberInstagram hesabını silerek bugüne dek 3 bin 779 fotoğraf ve video paylaştığı platformu terk etti. 77,9 milyon takipçisini eli bağrında bırakması ile sonuçlanan süreç 24 yaşındaki Bieber’ın son dönem adının birlikte anıldığı Sofia Richie ile birlikte poz verdikleri kareleri paylaşması ile başladı. Çok sayıda nefret mesajı alan popçunun yeni sevgilisini savunmak için hayranlarını haşlaması üzerine devreye giren (meşhur) eski sevgilisi Selena Gomez de Bieber’ın böyle devam ederlerse Instagram’ı terk etmekle tehdit ettiği takipçilerinden yana olunca olaylar hepten karıştı. Bieber’ın Instagram’ı terk etmesi sosyal ağların nefret, tehdit ve hakaret yayan hesaplarla ve bu söylemlerle ilgili daha ciddi adımlar atması gerektiği tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Bieber düşmanca yorumlar sebebiyle sosyal ağlardan çekilen ilk ‘büyük’ isim değil. Daha önce de Lady Gaga, Adele, Alec Baldwin gibi isimler de benzer sebeplerle Twitter hesaplarını askıya almış ya da silmişlerdi. Twitter’ın bu durumu iyileşitirmek için çalışmalar yürüttüğü biliniyor. ‘Yargılama beğen geç’ felsefesi ve yapıcılık cesaretlendirilmedikçe sosyal ağların umut vadeden güzel yüzüne gölge düşecek gibi görünüyor. Ağlarımızı zorbalardan, trollerden ve nefret neferlerinden arındırabilmek dileğiyle.

justinig

Japon oydofiller gerçeğe en yakın, en ‘saf’ ses idealinin peşinde çıtalarını yükseltmeye devam ediyor. İyi bir araba fiyatına kulaklık almak gibi kendilerine has ‘aşırılık’ların oluşturduğu şaşırtıcı listeye eklenen son hamleleri ise kötü, kesintili ya da kirli elektrik ses kalitesini etkilemesin diye 10 bin dolar değerinde elektrik direği ve trasformatör edinmek. Elektrik direkleri ses bağlantılı güç ekipmanlarından oluşan kalabalık ordunun küçük bir parçası. Sesin iletimi söz konusu olduğunda yetersiz elektrik ya da elektromanyetik kesintiler için endişelenmek yersiz olmasa da her etkene saf sesin önündeki bir engel gibi bakmanın – özellikle de alınan önlemlerin öyle pek bir işe yaramadığı düşünülürse – pek pratik olmadığı bir gerçek. Araştırmacı Tsutomi Nakano’ya göre burada gerçek bir sonuç arayışından çok odyofillerin mümkün olan en saf sesi almak için gerekli her şeyi yaptıklarından emin olma isteklerinin tatmini öne çıkıyor. Ve tahmin edilebileceği gibi ‘önemli olan mükemmele ulaşmak değil o yolda bütün imkanlarını seferber etmektir’ felsefesi ile seferberliğin sonu yoktur.

audiophiles (1200x751)
Noriko Hayashi
Metallica 18 Kasım’da çıkacak ‘Hardwired…to Self-Destruct’ albümünün ilk klibini yayınladı. 1981 yılında kurulan grubun 10. albümü olacak Hardwired…to Self-Destruct, şimdiden hayranları birbirine düşürdü bile. 8 yıllık aradan sonra çıkacak 12 şarkılık albüm aynı zamanda grubun tarihindeki en büyük boşluğa da son vermiş olacak.

Brezilyalı sokak sanatçısı Eduardo Kobra, Rio de Janeiro’da gerçekleşen Yaz Olimpiyatları’nın şerefine şehrin eski liman bölgesinde bulunan 190 metre uzunluğunda ve 15,5 metre genişliğinde bir duvara ‘Etnisiteler’ ismini verdiği bir duvar resmi yaptı. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alana yayılan çalışmasında Kobra, olimpiyatların 5 halkasını temsil eden 5 kıtadan 5 yerli insan sureti resmetti. Sanatçı tekrarlayan üçgenler ve kareleri ağırlıklı olarak kullandığı tekniği ve canlı renklerin kalın çizgilerle bölündüğü ‘kaleydoskop’ teması ile tanınıyor.

24 yaşındaki fotoğrafçı Musa Bektaş Gece Gündüz İstanbul Projesi’nde keşfetmeye ve fotoğraflamaya geldiği İstanbul’un ikonik noktalarına odaklanarak şehrin aydınlık ve karanlık yüzünü bir arada görmenin keyfini yaşatıyor.

Javier Perez’in günlük objelerin etrafında sade çizgilerle kurduğu dünya iki ve üç boyutluluğun bir aradalığına dair sevimli ve ilham verici bir örnek. Baktığı her yerde sihir gören ve bu sihri işlerine yansıtabilen yaratıcı bir profesyonelin çalışmalarını görmek tükenmiş zihinlere ve daralmış ruhlara iyi gelebilir. Perez 2 sene önce çalışmalarının internette hızla yayılmaya başlaması ile çeşitli fırsatlar (ve büyük müşteriler) yakalamış ve geçtiğimiz yıl Ekim ayında derleme kitabı ‘Dibujamos el Mundo‘yu (Dünyayı Çiziyoruz) çıkarmıştı.

Cheers! Prost! Salud! Happy Friday! #padlock #beer #prost #stopmotion #dragonframe

A post shared by Javier Pérez (@cintascotch) on

Swing in a grape tree #swing #grapes #park #dibujamoselmundo

A post shared by Javier Pérez (@cintascotch) on

İnteraktif İletişim Uzmanı Tristan Perich’in albümü ‘Noise Patterns’i dinlemek için MP3 çalar, CD çalar ya da pikaba ihtiyacınız yok. Kendi kendini çalabilen bu albümü dinlemek için tek yapmanız gereken kulaklıklarınızı takmak. Bestelerini kodlarla (1’ler ve 0’larla) yapan Perish, beyaz gürültü ile elektronik müzik arasındaki geçişkenliği vurgulayan ‘tek bit müziği’nin en iyi örneklerinden birine imza atıyor. ‘Noise Patterns’ Perish’in üçüncü çip temelli albümü.

Noise Patterns / Tristan Perich
Noise Patterns / Tristan Perich
Sinema tarihinin en ikonik iki işletim sistemi HAL (2001: A Space Odyssey) ve Samantha (Her) ile duygular üzerine bir tartışmaya davetlisiniz. Stanley Kubrick ve Spike Jonze’nin yapay zeka karakterleri ses tanıma ve konuşma özelliklerine sahip olup fiziksel bir gövdeye sahip olmamaları ile benzerlerinden ayrılıyor. Yapay zekanın insandan bağımsız bir bilinç geliştirdiği bu iki filmden alınan parçalarla oluşturulan yeni bağlam makineler, duygular ve duyguların gerçekliğine dair gelgitli bir atmosfer yaratıyor.

Efsane dizi Star Trek’in (Uzay Yolu‘nun) efsane yıldız gemisi USS Enterprise (Atılgan) yapımın 50. yılı şerefine ilk günkü ihtişamına kavuşturuldu. Uzun süren detaylı ve özenli bir restorasyon sürecinden sonra ziyarete açılan emektar maket orijinal Star Trek serisinin ardından Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’ne bağışlanmış ve en büyük yapısal zararları müze tavanına asılı geçirdiği uzun yıllarda almıştı. 1990’larda Star Trek’in tekrar popülerleşmesiyle müze tarafından ‘restore’ edilen makete fazladan ışıklandırma gibi orijinalinde olmayan detaylar eklenmişti. Son olarak 2000 yılında müzenin hediyelik eşya mağazasında sergilenmeye başlanan ikonik uzay gemisinin şanına yakışır yıllar yaşamadığı söylenebilir. Müzenin verilen zararları telafi edecek bir yenileme çalışmasına girişmesiyle kaybolan yılların acısını çıkartacak bir canlılık ve karizmayla geri dönen USS Enterprise’in restorasyon aşamasına tanıklık edip iyi hissedebilirsiniz.

Birleşik Devletler Posta Servisi de 50. yıl kutlamalarından geri kalmayarak Star Trek şerefine pul bastı. ‘Star Trek Forever’ adlı pul serisinin New York’ta gerçekleşecek üç günlük Star Trek: Mission New York kutlamaları esnasında halka sunulacağı, şu anda ön siparişe açık olduğu belirtildi.

startrek

Bu yıl düzenlenen etkinlikte sanal gerçeklik teknolojisiyle üretilmiş filmleri, festival dışı bir etkinlik çerçevesinde gösteren Tribeca Film Festivali, önümüzdeki yıldan itibaren bu kategoride üretilen filmlere de ödül vermeye başlayacak. Festivalde sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve 360 derece video tekniğiyle çekilmiş filmler yarışacak.

gear-vr_kv

Amazon Video dizileri ilk kez Facebook ve YouTube gibi sosyal medya sitelerinde yayınlanıyor. Prime time ve çocuk dizilerinden oluşan pilot bölümler Amazon Prime üyeleri dışındaki izleyicilerin de erişimine açılmış durumda. Daha evvel programlarının ve filmlerinin tanıtımlarını sosyal ağlar üzerinden yayınlayan Amazon’un tam bölüm yayınlamaya başlamasının içeriğin site dışından izlenmesini ya da satın alınmasını değil Amazon Prime üyeliğinin sunduklarına ilişkin bir tanıtımı amaçladığı düşünülüyor.

amazon

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.
Etiketler:

9 Yorum

  • Yani kusura bakmayın ama yeni haftanın özeti sistemini hiç mi hiç beğenmedim. Önceden ne kadar uzun olursa olsun zevkle sonuna kadar okuyordum. Şimdi resmen itici geliyor. Haberleri birbirinde ayıran bir şey yok. Uzun bir makale gibi geliyor ve insanın gözünü bir hayli korkuyor bence.

  • amirim, odyofil kelimesi kültür-sanat kısmında yanlış yazılmış.

    Açıkcası ben de yeni tasarımı zor ve yorucu buldum ayrıca okuma sürelerini her bölüme ayrı beklerken tamamen kalkması hayal kırıklığı oldu.

  • Haftanın detaylı incelemesi olmuş hocam. Okumak çok zaman aldığı için takibi bıraktım bende.

  • büyük yemek kaşığını biraz büküp ters çevirirdik, olurdu bize star trekteki atılgan. “cıuv cıuv oynardık” :)

  • Yeni tasarımda okumak çok güçleçmiş maalesef, çoğu şey gibi dünyahalleri’nin de eskisi daha iyi idi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği