Haftanın Özeti: 95

15 – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, günün telaşıyla gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung 2016 Yaz Olimpiyatları’nda yarışan atletlere toplam 11 bin Galaxy S7 akıllı telefon hediye etti. Kuzey Koreli atletlerin ise bu hediyeleri hiç almadıklarının anlaşılması uzun sürmedi. Özgür Asya Radyosu’nun iddiasına göre Kuzey Koreli bir yetkili Samsung ofisine giderek 31 Kuzey Koreli atlet için ayrılmış telefonları topladı. Atletler ise telefonları almadıklarını belirtti. Kuzey Kore diktatörlüğü atletlerine uyguladığı katı kurallarla adından söz ettirmeye devam edecek gibi görünüyor. Turistik ziyaretlerin, gezilerin yasak olduğu ve başkaları ile etkileşime girmenin pek onaylanmadığı düşünülürse telefonların kabul edilmemesi pek tuhaf kaçmıyor.

samsungolympic (1200x800)

Birleşik Devletler Olimpiyat ve Paralimpik takımları spor dalları hakkında tahmin yürütmenize yetecek kadar soyundu. Olimpik bedenleri ne kadar tanıyorsunuz? Bu testi çözmeden bilemezsiniz.

bedentipi (1031x467)

Olimpiyatları izlerken spora heveslenip kısa zaman sonra ‘bizden geçti’ diyorsanız dünyanın en yaşlı atletlerinden birinin 104 yaşında bir bisikletçi olduğunu ve pedal çevirmeye devam ettiğini bilmenizi isteriz. Yaşlanmanın atletlerin performansını nasıl etkilediğini araştıran bir grup araştırmacı 100 yaşın üzerinde olup spora devam eden (?) atletleri gözlemlemeye karar verdi. Atletizm, yüzme ve bisiklet alanlarında performansları ölçülen 100 yaşın üzerindeki atletlerin skorları ile bugünün rekor kırıcılarının skorları karşılaştırıldığında ise yaşla birlikte performansı en az düşen atletin Fransız Robert Marchand olduğu anlaşıldı. Kendi zamanında 1 saatlik bisiklet yarışında dünya rekorunu kıran Marchand bugün saatte aldığı 26,93 km. yol ile günümüzün rekorunu elinde tutan Bradley Wiggins’ten (saatte 54,53 km) sadece yüzde 50,6 daha yavaş.

Reuters/Alamy Stock Photo
Reuters/Alamy Stock Photo
Danışmak için fikrine, zevkine ve iyi niyetine güvendiğiniz birilerini bulmak kolay değildir. Zaten sağduyulu, vizyoner ya da bilgili tanıdıklarınızın bir elin parmaklarını zar zor geçtiği, hatta gelin itiraf edelim geçemediği düşünülürse ‘danışmak’ başlı başına bir lükstür. Lükstür ama Tim Cook’unki kadar değil. Apple CEO’su 5 yıldır zaman zaman büyük kararlar aşamasında fikrini aldığı, güvendiği (gülle gibi) isimleri şöyle sıralamış:

  • (Ünlü yatırımcı) Warren Buffet – objektifliğine güvenmesi sebebiyle.
  • (CNN Ana Haber Sunucusu) Anderson Cooper – kişisel yaşamlarındaki paralellikler sebebiyle.
  • (Eski ABD Başkanı) Bill Clinton – Apple’ın vergi davaları sürecinde politika tecrübesi sebebiyle.
  • (Goldman Sachs CEO’su) Lloyd Blankfein – dürüstlüğüne güvenmesi sebebiyle.
  • (Steve Jobs’ın eşi) Laurene Powell Jobs – kendisini ve Apple’ı çok iyi tanıması sebebiyle.

tim-cook-serious

Birleşik Krallık’ta yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 56’sı, en üst düzey verimlilik için günde 7 ya da daha az saat çalışmak gerektiğini savundu. Anket sonuçları OECD verileriyle de örtüşüyor. Yıllık ortalama sürelere bakıldığında en az çalışan OECD ülkelerinden olan Almanya ve Fransa’nın verimlilik oranları, daha çok çalışan ülkelere göre daha yüksek. Uzmanlar haftada 4 gün ve günde 7 saat çalışmanın verimliliği en üst seviyede tutacağına inanıyor.

OECD ülkelerinin yıllık çalışma süreleri. Türkiye yılda ortalama 1832 saat ile OECD ortalamasının ve ABD'nin biraz üzerinde.
OECD ülkelerinin yıllık çalışma süreleri. Türkiye yılda ortalama 1832 saat ile OECD ortalamasının ve ABD’nin biraz üzerinde.
Sanat, zanaat, mühendislik, bilim projeleri ve kendin yap (D.I.Y.) kültürünü kutlamak için düzenlenen festival Maker Faire İstanbul bu yıl 7-9 Ekim’de İTÜ Taşkışla Kampüsü‘nde gerçekleşecek. Festivalde outdoor, pro-maker, sanat, mekatronik, permakültür gibi alanlarda çalışmalar sergilenecek. Drone’ların uçtuğu, robotların yarıştığı bu atmosferin parçası olmak, sergilerin ve yarışmaların yanı sıra atölye ve seminerlerden de faydalanmak isterseniz işe ücretsiz ya da ücretli başvuru tiplerinden birini tercih etmekle başlayabilirsiniz.

On binlerce vatandaşımızın hayatından, evinden, sevdiklerinden, sağlığından olduğu 17 Ağustos Marmara Depremi üzerinden 17 yıl geçti. Bu 17 yılı bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğiyle yüzleşerek geçirdiğimiz ise pek söylenemez. 1999 yılında yaşanan felaketin ardından yapılan önemli bilimsel araştırmalara ve analizlere karşın bunların toplum hayatında yansımalarını görememek, olası bir depremde yaşanacak yıkıma karşı aldığımız toplumsal ve bireysel önlemlerin yaşananlara rağmen ne kadar yüzeysel ve cılız kaldığını fark etmek hala pek çoğumuzu çaresiz hissettiriyor. Senelerdir konuştuğumuz ‘beklenen’ büyük İstanbul depremi hakkında yapılmış kapsamlı bir derlemeden notlar ise şöyle:

  • Türkiye büyük tektonik olayların şekillendirdiği bir coğrafyada konumlanmış bir deprem ülkesidir.
  • Kuzey Anadolu Fayı (KAF), dünyanın en aktif ve tehlikeli fay bölgelerinden biridir. Döngüsel olarak genellikle doğudan batıya doğru deformasyonları transfer edip büyük depremlere neden olmuştur, olacaktır.
  • İstanbul, tarihi boyunca KAF’ın neden olduğu yaklaşık 250 yıllık periyotlar halinde yıkıcı depremler yaşamıştır.
  • Bu depremlerde tsunami oluşmuş ve sahillerde hasara yol açmıştır.
  • Olası İstanbul depremi muhtemelen 7’den küçük olmayacaktır ve bu sarsıntı İstanbul’un güney sahillerini vuracaktır.
  • İstanbul’daki en son büyük depremin 1766 yılında olduğu düşünüldüğünden, olası deprem için hesaplanan tekrarlama süresi olan 250 yılı doldurmaya çok yakınız.

KAF

2016 Yaz Olimpiyatları’nın madalyaları sahiplerini buldu. Türkiye, 1 altın, 3 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 8 madalyanın sahibi oldu.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

9 Yorum

  • Yani kusura bakmayın ama yeni haftanın özeti sistemini hiç mi hiç beğenmedim. Önceden ne kadar uzun olursa olsun zevkle sonuna kadar okuyordum. Şimdi resmen itici geliyor. Haberleri birbirinde ayıran bir şey yok. Uzun bir makale gibi geliyor ve insanın gözünü bir hayli korkuyor bence.

  • amirim, odyofil kelimesi kültür-sanat kısmında yanlış yazılmış.

    Açıkcası ben de yeni tasarımı zor ve yorucu buldum ayrıca okuma sürelerini her bölüme ayrı beklerken tamamen kalkması hayal kırıklığı oldu.

  • Haftanın detaylı incelemesi olmuş hocam. Okumak çok zaman aldığı için takibi bıraktım bende.

  • büyük yemek kaşığını biraz büküp ters çevirirdik, olurdu bize star trekteki atılgan. “cıuv cıuv oynardık” :)

  • Yeni tasarımda okumak çok güçleçmiş maalesef, çoğu şey gibi dünyahalleri’nin de eskisi daha iyi idi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği