Haftanın Özeti: 87

20 – 26 Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV /Kültür / Sanat

  • Türkiye müzik dünyasından geçen en renkli ve yetenekli isimlerden biri olan Virtüöz Gitarist Asım Can Gündüz, 24 Haziran’da Marmaris’teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Uzun yıllar yaşadığı Amerika’da Awesome John ve John Gundez olarak bilinen müzisyenin 1992 yılında Türkiye’de çıkardığı Anasının Gözü / Cin Gibi albümü argo kelimeler içerdiği gerekçesiyle aynı yıl yasaklanırken albümdeki Turkish Girls isimli parça BFBS isimli İngiliz radyosunda ‘ayın en iyi yabancı şarkısı’ seçilmişti. Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Uluslararası sanat dünyasının en büyük etkiniklerinden Art Basel, 40 yılı aşkın süredir sanatseverleri dünyanın önde gelen galerileri ve çağdaş sanatçıları ile buluşturmaya devam ediyor. Meraklısı için Art Basel Unlimited 2016 hakkında bilinmesi gereken her şeyin (ama her şeyin) inci gibi dizildiği bir derleme burada.

  • Ebru sanatçısı Garip Ay tarafından yeniden yorumlanan Van Gogh’un Yıldızlı Gece’si bu haliyle de hayranlık uyandırmaya devam ediyor.

  • Kaan Göktaş’tan ilk kitabını yazanlara altın değerinde tavsiyeler burada. Önerilerden küçük bir seçki:
    • Kesinlikle ama kesinlikle “şu kadar para ver, kitabını basalım/dağıtalım” vs. diyen yayıncılara kanmayın.
    • Dosyanızı yazdığınız alanla ilgilenen, geçmişte de benzer konularda kitaplar yayımlamış yayınevlerine göndermeniz, basılma şansını arttıracaktır.
    • Dosyaları yayınevinin talep ettiği şekilde iletin ve sabırlı olun.

kaan goktas

  • Kitap yazmanın pazarlamaktan daha kolay olduğu şu günlerde bağımsız bir kitabevi yerel yazarların tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Singapur Ulusal Müzesi ve Ziyaretçi Merkezi’ne birer adet kitap otomatı yerleştirdi. 22 farklı kitabın 150 kadar kopyasını barındıran ‘Books Actually’ isimli makinelerden 1 adet kitap almanın bedeli 9.900 Singapur Doları (yaklaşık 22 Türk Lirası)

books-vending-machines-data

  • Apple’ın Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Holtzbrinck Publishers, Penguin Group ve Simon & Schuster gibi yayıncılarla gizli bir anlaşma yaparak e-kitap fiyatlarında sabitlemeye gittiği iddiasıyla 2011 yılında başlayan yasal süreç, Apple’ın 400 milyon dolar tazminat cezasına çarptırılması ile sonuçlandı. Kitap fiyatlarını diğer e-kitap satıcılarının rekabet edemeyeceği seviyeye çekerek okuyucuların daha fazla ödemesine sebep olan işbirliği, rekabete son derece önem verilen ve tekelcilikten hiç haz edilmeyen Amerikan kültürü tarafından hak ettiği muameleyi görmüş oldu.

ebook-file-types (960x640)

  • İngiliz müzisyen Peter Gabriel’in 3 Haziran’da hayatını kaybeden efsanevi boksör Muhammed Ali’nin hayatından ve mücadelesinden ilham alan şarkısı ‘I’m Amazing’ müzisyenin 2013’ten bu yana yayınladığı ilk single olma özelliği taşıyor. Şarkıyı 2-3 sene önce yazdığını ancak yayınlamak için doğru zamanı (?) beklediğini açıklayan müzisyen ‘taslaklarda bekletme’nin (ya da ‘at fava bekle’ tavrının) en güzel örneğini vermiş.

  • Amerikalı müzisyenlerden Birleşik Devletler Kongresi’ne açık mektup: YouTube’un şarkılarımız üzerinden kazandığı haksız kazancı engelleyin ve hakkımız olanı almamız için gerekli aksiyonları alın. AralarındaPaul McCartney, Taylor Swift ve U2 gibi büyük isimlerin yer aldığı imzacılar, Dijital Telif Hakkı Yasası’nın uygulanması ve müzisyenlerin haklarının korunması talebi ile başlatılan mücadelenin öncü isimleri olacak gibi görünüyor. Metne buradan ulaşabilirsiniz.

taylor-swift

  • Konserde ya da bir sahne gösterisinde telefonlarını sürekli sahneye doğru tutan insanların sinir bozucu olduğunu düşünen sanatçılar, etkinlik boyunca telefonların kullanılmasını engellemek için Yondr’ın ürettiği kilitli keseleri kullanıyor. Bu uygulamayı hayata geçiren son sanatçılardan birisi de Alicia Keys oldu. Yondr’ın sponsor olduğu etkinliklerde, etkinliğe gelenlerin telefonları kilitli keselere konuluyor. Seyirciler etkinlik bitiminde kilit noktalarından keselerini açabiliyor. Böylece hem sanatçının ve diğer seyircilerin dikkati dağılmıyor hem de sanatçının ilk kez gösterilerinde paylaşmak istediği içerikler akıllı telefon aracılığıyla internette yayılmıyor.

YONDR_101465961945.jpg

  • Tuluhan Tekelioğlu’nun yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Üvey Evlat’ belgeseli Türkiye’de muhalif sanatçı olmanın zorluklarını sanatçıların ağzından anlatıyor.

  • Video editörü Ali Shirazi, Martin Scorsese’nin filmlerindeki her aynalı sahneyi 2,5 dakikalık bir videoda toplamış. Kah kendiyle yüzleşen, kah delirmenin eşiğine gelen, şüpheye kapılan ya da uyanıklık yapan karakterlerin hemen karşılarından dik dik bakan aynaların Scorsese için ayrı bir yeri olduğu kesin.

  • (!!!SPOILER!!! Büyük Winterfell Savaşı’nın iç yüzü!!!SPOILER!!!) Fenomen dizi Game of Thrones’un savaş sahnelerinin kamera arkası görüntülerini yayınlayan HBO, izleyicilerinin ağzına bir parmak çalmak yerine bir çanak bal boca etmiş.

Haftaya sanat temalı bir TED sunumuyla veda ediyoruz. Dünya Halleri’nde de artan sıklıkla karşınıza çıkan yapay gerçeklik; diğer adıyla virtual reality kavramının sanatla kesişiminin ilginç meyvelerine güzel bir anlatım eşliğinde bakalım.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek içinaşağıdayer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerdenerkenhaberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.
Etiketler:

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği