Alicia Keys telefonları yasakladı

ABD'li şarkıcı Alicia Keys, konserlerine gelen seyircilerin telefonlarını kullanmaması için telefonları Yondr adlı şirketin kilitli keselerine koyduruyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’li R&B sanatçısı Alicia Keys, konserlerinde akıllı telefon kullanarak görüntü alan ve ses kaydeden seyircileri engellemek amacıyla konserlerinde akıllı telefon kullanımını yasakladı. Artık Alicia Keys konserine gelen herkesten akıllı telefonunu görevliler tarafından verilen bir keseye koyması isteniyor.

Seyircilerin telefonları, Yondr adlı girişim tarafından üretilen keseye konduktan sonra görevli keseyi kilitliyor. Bu keseler konser alanının çıkışına yerleştirilen kilit açma noktalarında açılabiliyor. Böylece herkes telefonunu konser boyunca yanında taşıyabiliyor ancak kullanamıyor. Telefonunu acilen kullanması gerekenler kilit açma noktalarına giderek telefonlarını kullanabiliyor.

Komedyenler de kullanmıştı

Yondr’ın ürettiği keseler daha önce Dave Chappelle, Louis C.K. ve Chris Rock gibi komedyenler tarafından da kullanılmıştı. Özellikle komedyenler için gösterinin en komik anlarının internete koyulması pek çok kişinin bilet almaması anlamına gelebiliyor. Ayrıca sürekli sahneye doğru tutulan telefonlar hem sanatçının hem de diğer seyircilerin dikkatini dağıtıyor.

Yondr’ın kurucusu Graham Dugoni bu ürünü iki yıl önce gittiği bir konserde karşılaştığı bir olay üzerine üretmeye karar verdiğini belirtiyor. Konserde çok sarhoş bir adamın hareketlerini kaydeden iki kişinin bu görüntüleri Youtube’a yüklediğini gördüğünü belirten Dugoni “Bir insan konsere gidip, rezil olma korkusu olmadan kafasına göre davranamayacaksa bu durum bizim sosyal etkileşimlerimizi ne hale getirir?” diye düşündüğünü ifade ediyor.

Bu uygulama sanatçıların yeni şarkılarını ya da yeni esprilerini sahnede çekinmeden paylaşabilmelerine de olanak sağlıyor. Alicia Keys’in menajeri DJ Walton “İnsanların ilk kez yayınladığımız bir şarkıyı kalitesiz bir MP3 kaydından dinlemesini istemiyoruz. Biz buraya 10 metrelik sahne kuruyoruz onlar gösteriyi 10 santimetrelik ekranlarından izliyorlar” diyerek seyircilerin bu davranışından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Adele de kendisini kaydeden bir seyircisini “Beni kameranın ekranından izleme burada canlı bir şov yapıyoruz” diyerek sert bir şekilde uyarmıştı.

Destekleyen de var yanlış bulan da

Bazı seyircilerin de bu uygulamayı desteklediği görüldü. 22 yaşındaki Ahvitah Lawton, “Kimse insanların ürettiği müziğe ya da yayınlanma tarihlerine değer vermiyor. Müzik sızdırıldığı zaman tüm gizem yok oluyor.” şeklinde konuştu. 53 yaşındaki Jackie Coward ise “İnsanlar telefonlarını çıkarıp ışıklarını yüzümüze tuttuğunda çok sinir bozucu oluyor. Mesaj yazmaktan vazgeçemiyorlar. Bu çok saygısızca. Ben Alicia Keys’i seviyorum ve şarkılarının olması gerekenden daha erken yayınlanmasını istemiyorum. Daha fazla yerde bu şekilde uygulamalar olmalı” diyerek desteğini belirtti.

Öte yandan bazı seyirciler bu uygulamayı yanlış bulduğunu ifade etti. 24 yaşındaki Gerard Little “Günümüzde akıllı telefonum benim anılarımı saklama yerim. Telefonumda Chris Brown, Jason Derulo gibi sanatçıların görüntüleri var. Eğer yaptığınız müziğin paylaşılmasını istemiyorsanız o zaman sahneye çıkıp söylemeyin” şeklinde konuştu. 29 yaşındaki Andrea Ostolaza da konsere gelemeyen arkadaşlarıyla bu deneyimi paylaşmak istediğini ifade ederek: “Eğer telefonun flaşını ya da ışığını kullanmıyorsanız insanları rahatsız edeceğini düşünmüyorum.” dedi.

YONDR_101465961945.jpg

Konserde ya da bir sahne gösterisinde telefonlarını sürekli sahneye doğru tutan insanların sinir bozucu olduğunu düşünen sanatçılar, etkinlik boyunca telefonların kullanılmasını engellemek için Yondr'ın ürettiği kilitli keseleri kullanıyor. Bu uygulamayı hayata geçiren son sanatçılardan birisi de Alicia Keys oldu. Yondr'ın sponsor olduğu etkinliklerde, etkinliğe gelenlerin telefonları kilitli keselere konuluyor. Seyirciler etkinlik bitiminde kilit noktalarından keselerini açabiliyor. Böylece hem sanatçının ve diğer seyircilerin dikkati dağılmıyor hem de sanatçının ilk kez gösterilerinde paylaşmak istediği içerikler akıllı telefon aracılığıyla internette yayılmıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği