Haftanın Özeti: 80

2 – 8 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • (Sahip olanlar için) parayı harcamak dünyanın hiçbir döneminde bu kadar kolay olmamıştı. Plastik kartlar bir yana özellikle internet tabanlı sistemler ve mobil uygulamalarla para ödemek ve tahsil etmek için elektronik çözümler yüzlerce seçeneğe yayılıyor. Peki bunca kolaylığa, yaygınlığa, avantaja ve kullanım alanına rağmen neden hala dijital para nakit parayı (ABD’de dahi) hayattan çıkaramadı? İpucu: karanlık işler ve meseleler.
  • İnternetin en büyük merak konularından biri, dijital para birimi Bitcoin’in (ve altyapısını oluşturan Blockchain’in) Satoshi Nakamoto lakabını kullanan yaratıcısının gerçek kimliği. Nakamoto olduğu iddia edilenlerden Avustralyalı Girişimci Craig Steven Wright, BBC’ye verdiği bir röportajda bunu kabul etti. Ardından kopan fırtınada WIRED dergisinde ‘savunmasını‘ yapan Wright, ardından sitesinde yayınladığı garip bir mesajla Satoshi Nakamoto olduğu iddiasını ispatlamaya cesareti olmadığını belirterek özür dilediBONUS BİLGİ: Satoshi Nakamoto adı ile bilinen Bitcoin’in kurucusu, 2009 yılında sistemi kurduktan sonra 2010’da kaynak kodlarını teslim etmiş ve sırra kadem basmıştı.

3500

  • Blockchain terimine yakın zamana kadar sadece Bitcoin gibi dijital para konularında rastlardık. Ancak bu ilginç sistem sunduklarıyla siyasi seçimlerden bankacılığa hemen her alanı değiştirmeye aday. Birkaçına bakalım.
  • Küresel mali denetim şirketi Deloitte, Blockchain üstüne çözümler geliştiren 5 teknoloji şirketiyle ortaklığa giderek yeni bir bankacılık sistemi üstünde çalışmaya başladı. BlockCypher, Bloq, ConsenSys Enterprise, Loyyal ve Stellar ile yapılan stratejik birliktelik şimdiden 20 prototip hazırlamış durumda.
  • Hindistan’da bireyler arası borç vermeyi sağlayan fintek (finans teknolojileri) girişimleri (P2P lending) 50 milyar dolarlık ciroya ulaştı.
  • Sayıları neredeyse binlerle ifade edilmeye başlanacak fintek girişimleri bir yandan geleneksel bankacılık hizmetlerini geliştiriyor bir yandan da daha önceden sahip olmadığımız (yukarıdaki bireylerarası borçlanma gibi) yenilikçi modellerle bizi tanıştırıyor. Techcrunch’taki makalesinde Josh Constine bu durumu biraz daha geniş çerçeveyle ele alarak ilginç bir tespitte bulunuyor: bankalar fintek ile platformlara dönüşüyor.
  • Paypal, artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinden yapılacak alışverişlerde kullanılacak bir ödeme sisteminin patentini aldı. Bu sistemle, ihtiyacınız olan şeyin gözlük ile taranarak tespit edilmesi ve ürünün internetten bulunması amaçlanıyor. Bulunan ürünler yine gözlük ile (elbette Paypal hesabı üstünden ödeme yapılarak) satın alınacak.

Paypal-AR-Patent-augmented-reality-payments-1024x582

  • 2018’de e-ticaret siteleri üstünden dönen sahtekarlığın 19 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kredi kartı ile ödeme sistemlerinin güvenliğini sağlamaya odaklanan ChipShield bu rakamı geriye çekmeyi hedefliyor. Bunun için alışveriş yaptığınız sitede ödeme anında mümkün olan en güvenli seçeneği otomatik olarak seçiyor.
  • Bankalar kredi (borç) vereceği kişi ve kurumları seçerken onların güvenilirliğine bakıyor. Bunu da geçmişine ve varlıklarına bakarak belirliyor. Ancak dünyada şu an 2,5 milyar kişi bankaların kapsama alanı dışında yaşıyor. Dolayısıyla hayatlarını değiştirecek girişim hayallerinin çoğu bu kişiler için bir hayalden öteye gidemiyor. InVenture adlı mobil fintek uygulamasının Kurucusu Shivani Siroya, TED sunumunda bu dev -ve beklenti sahibi- kitle için bulduğu çözümü tanıtıyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

6 Yorum

  • elinize sağlık
    bu dijital sticker fikri iyi hoş ama ben daha önceden burada gördüğüm little printer daha çok hoşuma gitmişti.
    şimdi baktımda little printer ın üreticisi kapanalı çok olmuş :(

  • Geleceğe mesaj internet paketlerini yetiremeyenler için iyi ama cevap almanın zorunlu olduğu mesajlarda sorun olabilir. :) (İnternet paketim kısıtlı olduğu için uygulamanın ayrıntısına bakamadım. Tahminen yorumladım. :)) lego işi de tam hayalimdeki iş ama linkedndeki ilanlar hep Amerika. (Sitedeki linkte sorun var yada benim telde) alsalar giderim de orada da o kadar işsizlik varken beni almazlar. Bisiklete takılan aparatta iyiymiş. 32km muazzam rakam. Dünyayı bisikletle gezen milli gezginimiz Gürkan Genç’ e alıp bir tane gönderilebilir ya da diyelim de sponsor olsunlar. :)

  • Sanal gerçeklik sistemlerinin göz sağlığı açısından muhtemel zararlarını düşündükçe çocuğa kesinlikle takılmaması gerektiğini düşünüyorum. “Uyku Vakti Hikayeleri” için iyi cesaret etmişler sanki.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği