Haftanın Özeti: 79

25 Nisan – 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Bankalar20 yıl önce bankacılık ihtiyaçları için şubelere odaklanıyordu. Ardından hayatımıza çağrı merkezleri ve telefon bankacılığı girdi. Sonrainternet geldi ve neredeyseher şey değişti. Mobil çağın yapıtaşı akıllı telefonlara yerleşen uygulamalarla bankacılık tam anlamıyla yerden ve zamandan bağımsız hale geldi.Bütün bu süreçler boyu Türkiye’deöncü rol oynayan Garanti Bankası bu haftayepyeni bir sayfayı araladı: yapay zeka. Ugi adı verilen yapıtüm bankacılık işlemlerinikonuşarak yapabilmenizi sağlamanın yanısıra ihtiyaç duyduğunuz ya da işinize yarayacak hizmetleri sizden önce öngörerek bilgilendirecek. BONUS BİLGİ: Emoji odaklı küçük birsınavla Ugi ile tanışabilir; hatta 3 aylık Spotify Premium üyeliği kazanabilirsiniz.

  • Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve ilk duyurusu2015’in Eylül ayında yapılantroy, tamamen Türkiye tabanlı bir kredi kartı çözümü. 112 milyon banka ve 59 milyon kredi kartıkullanılan Türkiye pazarında yeni bir oyuncu içinyüksek bir rekabet çıtası olduğu kesin. Ancak troy Türkiye’deki tüm POS ve ATMcihazlarında (dolayısıyla e-ticaret sitelerinde) çalışacağı için teknik engellerin çoğunu aşarak yarışa başlıyor. troyşu an28 bankayla anlaşmalı hizmet veriyor. Detaylarını BKM Genel Müdürü Soner Canko ile yapılan aşağıdaki röportajdan takip edebilirsiniz.

  • Bugüne dek sadece yüksek gelirli müşterilere hizmet veren Goldman Sachs, yeni internet bankası GS Bank ile artık 1 doları olanlara dahihizmet sunacak.Goldman’ın yeni internet tabanlı tasarruf bankası GS Bank müşterilerine yıllık 1.05 faiz vaat ediyor. Bu rakam ABD ortalamasına göre oldukça yüksek.
  • IBM blok zinciri (Blockchain) üzerinden üretim ağı kurmak isteyen şirketlere özel yeni hizmetini duyurdu.Bu hamle ile IBM blok zinciri kullanımını Bitcoin tekelinden kurtarıp kurumlarda yaygınlaştırmak istiyor.
  • 2012’de ABD’de kurulan mobil ödeme uygulaması Tilt bu hafta Avustralya’da da hizmete girdi. Tilt’inen büyük özelliği (aynen Kickstarter ve IndieGogo modelinde olduğu gibi) kişisel olarakihtiyaç duyduğu bedeli tanımlayarak bir talep yaratması, arkadaşlarının da uygun gördükleri tutarlarla paraverebilmesi. Uygulama ve kullanım ücretsiz. Tilt’in gelir modeli toplanan tutardan kestiğiyüzde 2,5 komisyon üstüne kurulu.

mc10-wisp

  • Twitter’ın Kurucusu Jack Dorsey’nin mobil ödeme alanındaki başarılı girişimiSquare‘ın Avrupalı rakipleri Payleven ve SumUp bu haftaaynı çatı altında birleşti. Bu yeni girişim15 ülkede 1 milyon müşteriye hizmet veren bir yapıya kavuştu.
  • Kahve zinciri Starbucks’ın geçen yıl hizmete sunduğumobil sipariş ve ödeme uygulamasıayda 8 milyon siparişin üstünden geçtiği bir seçenek haline geldi. Hizmetin ülke çapında yürürlükte olduğu ABD’de her 4 siparişin biri mobil uygulama üstünden yapılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=qXTEcsP58yc

  • Türkiye kökenli mobil cüzdan ve ödeme hizmeti Papara, 15 milyon TL değerlemeyle yatırım aldı.
  • Elektronik ödeme konusundaki en büyük -ve en eski- oyunculardan PayPal, mobil çözümleriyle yerini giderek sağlamlaştırıyor. Yakın geçmişte tek dokunuşla ödeme özelliğini tanıtan şirketin 184 milyon kullanıcısının 21 milyonu şimdiden bu işlevi kullanır hale geldi. Şirketin net geliriyse bir yıl önceki 255 milyon dolar seviyesinden 365 milyon dolara çıktı.Son çeyrekte 81 milyar dolarlık ödemeye altyapı sunan hizmetin en güçlü ayağı 2013 yılında satın aldığı ve bugün3,2 milyar dolara ulaşan çeyreklik cirosuyla mobil uygulaması Venmo. Özetle; ‘Yeni Para’nın keyfi tıkırında.

https://www.youtube.com/watch?v=1dF9t_xQGks

  • Cep telefonu üstündenödeme yapmak için Paypal’dan banka uygulamalarına nice seçenek var ancak aslında bu işlem için telefonumuzun kendisi dışında hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Uzun yıllar boyu elinde nice fırsatlar barındıran cep telefonu operatörleri -nedense- bualtın yumurtlayan tavuğu göz göre göreapayrı şirketlere kaptırdı. Dünyanın en büyük bağımsız faturalama çözümü(San Francisco merkezli) boku adlı girişim ise 60 pazarda 4 milyardan fazla telefonu kapsayan ağıyla bu konuda operatörler içinkalan fırsatları değerlendiriyor. Firmanın son çözümüAlmanya ve İtalya’daki müzikseverlerin Spotify üyelikleri üstüne. Bu ülkelerde Spotify Premium hesabı satın almak isteyenlerin sadece cep telefonu numaralarını girmeleri yeterli olacak. Üyelik bedeli telefon faturalarına yansıyacak. Böyle pratik bir sistemin şu ana kadar endüstri standardı olmaması da düşündürücü, değil mi?
  • Hemen her ülkede birçok alanda örnekleri beliren mobil ödemeuygulamalarının parçalı yapısı Apple, Samsung gibi büyük oyuncularıngücüylestandartlaşmaya ve birbiriyle konuşmayabaşlıyor. Dolayısıyla mobil cüzdanlar yavaş yavaş yeni bir platform; hatta ‘işletme’ sistemi olmaya doğru ilerliyor. Techcrunch’tan konuyla ilgili güzel bir derlemeye bakalım.
  • KOBİ’lere yönelik bağımsızkrediplatformu girişimi BlueVine, Citibank’ın yatırım kolu CitiVentures’tan açıklanmayan tutarda yatırım aldı.
  • Bitcoin başta olmak üzereneredeyse bütün dijital para birimlerinin altyapısı Blockchain temelli yeni bir çerçeve daha EdgeVerve adıyla Infosys tarafından tanıtıldı. Platform bankaların havale hizmetlerini daha hızlı, daha düşük maliyetli ve basit bir şekilde yürütmesini sağlıyor.

https://youtu.be/FIlVnXA11Zg

  • VISA ile birlikte EMV çipli kartların geliştirenMastercard, kendi çipli kartlarıyla ödeme süreçlerinidaha hızlı tamamlayacak bir yapı üstüne çalışıyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği