Haftanın Özeti: 72

7 -13 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Garanti Bankası ve Turkcell BiP işbirliğiyle artık kullanıcılar doğrudan mesajlaşma uygulaması içinden başkalarına para transferi yapabiliyor, anlık piyasa ve kur bilgilerini öğrenebiliyor ve en yakın Paramatik ve Garanti Bankası şube bilgilerini alabiliyor.

  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon, geçtiğimiz sene piyasaya sürdüğü Echo adlı ürünle kendinden epey söz ettirmişti. Ses ile kontrol edilen yapay zeka tabanlı dijital asistan Echo hem bilgilendirme hem de ev otomasyonu (ve elbette alışveriş) için hizmet verebiliyor. Yatırım şirketi Capital One ile başlatılan işbirliği bu aklı finans dünyası için de kullandıracak. Ortaklık sayesinde Amazon Echo sahipleri Apple Siri, Google Now ve Microsoft Cortana benzeri bir kullanımla yatırım tavsiyeleri alabilecek ve banka hesaplarındaki birikimlerini yönetebilecek.

https://www.youtube.com/watch?v=KkOCeAtKHIc

  • BBVA, Finlandiya’nın en başarılı 10 girişiminden biri olarak anılan Holvi‘yi açıklanmayan bir bedel karşılığında satın aldı (PDF). KOBİ’lere yönelik geleneksel bankacılık hizmetlerini yenilikçi bir anlayışla yürüten Holvi, 2011 yılındatn bu yana hizmette olmasına rağmen emsallerine kıyasla çok az (4,13 milyon dolar) risk sermayesi toplamıştı. Son dönemde dijital alandaki hamleleriyle kendinden söz ettiren İspanya merkezli BBVA’in Holvi’nin hizmetleriyle tanıştırabileceği 50 milyon müşterisi bulunuyor. Holvi’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Johan Lorenzen birleşmenin büyümelerini hızlandıracağını belirtti.

holvi-team

  • Dijital bankacılıkla ilgili konuşan çok fakat söylemlerini icraata dökme açısından BBVA çevikliğiyle benzerlerinden ayrılıyor. Motivasyon ve sırrını Bank Innovation 2016 etkinliğinde şirketin ABD’deki fintek yatırımlarından sorumlu yöneticisi Scarlett Sieber yanıtladı.

  • İnanması güç gelse de dünyanın en çok kredi kartı kullanan (ve en çok kredi kartı sahtekarlığına sahne olan) ülkelerinin başında gelen ABD, Türkiye’de yıllardır kullanılan EMV (çipli ve PIN şifreli kredi kartları) sistemine yeni geçti. Ancak finans dünyasındaki rekabet bambaşka bir alanda çok daha zorlu bir rekabet içinde. Ülkede sadece bu yıl yüzde 210 büyüyecek mobil ödeme pazarı bankalarla cep telefonu üreticilerini karşı karşıya getirmiş durumda. Ancak ECash tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ABD’de iPhone kullanıcıları arasında (pazar lideri) Apple Pay kullananların oranı henüz yüzde 20,7 oranında. Ancak 2016’da pazarın yüzde 62 büyümesi bekleniyor. Bu konudaki araştırmalarda en büyük endişe güvenlik olarak belirtilmiş. Küresel bir standardın oluşmaması, mobil cüzdanların kullanışsız oluşu, mobil çözümlerin aralarındaki uyumsuzluğu ve eski alışkanlıklar bu alandaki gelişimi yavaşlatan en büyük etkenler olarak gösteriliyor. Düğümleri çözecek taktiklerse bireyler arası ödemelerin kolaylaşması, cep telefonlarının kredi kartlarının yerini alması, ödül puanlarının merkezi hale gelmesi ve sanal bankaların artması olarak gösteriliyor.
  • Kullanıcı adı ve şifreyi kaptırmak modern yaşamın finans eksenli en büyük kabusu ancak dolandırıcılık, yolsuzluk, istismar ve hırsızlık finans dünyasının tarihiyle eşdeğer. En eski yöntemlerden biri -altın ve gümüşten imal edildikleri dönemlerde- madeni paraların kenarlarını kırpmak ya da daha az değerli madenlerle karıştırıp çoğaltmak. Sahte kağıt para basarak kalpazanlık yapmanın geçmişi 7. yüzyıla kadar gidiyor (bu alandaki en ‘resmi’ çaba Britanya eknomisini batırmak için Almanların yetenekli Yahudi esirleri kullanarak kendi matbaalarında sahte İngiliz Sterlini basmasıydı. Operation Bernhard adlı bu projede basılan paralar o kadar kusursuzdu ki İngilizler bile anlayamıyordu). Bugün elektronik ödeme seçenekleriyle ortadan hızla kalkmaya başlayan nakit parayla birlikte yepyeni yöntemler gündeme geliyor. Meraklısına güzel bir derleme.

  • Apple, mobil ödeme pazarının küresel liderine dönüşen Apple Pay’i 9 Eylül 2014’te tanıttı ve aynı yılın 20 Ekim’inde hizmete sundu. Dolayısıyla bankalarla yaptığı 2 yıllık anlaşma da sona ermek üzere. Bu alanda rekabet ettiği VISA ve Mastercard’ın işlem komisyonu oranlarıyla oynayarak Apple’ı zora sokması bekleniyor ancak Apple’ın 2014’te Apple Pay için aldığı patent bunun pek de anlamlı olmayacağını ortaya koyuyor. Çünkü Apple Pay (Android Pay’in tersine) bir uygulama değil bir işletim sistemi hizmeti olarak konumlanıyor.

  • Mobil cihazları kendi özel aksesuarlarıyla tahsilat noktasına (POS) çeviren -Twitter’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Jack Dorsey tarafından kurulan- Square 2 milyon kullanıcıyı geride bıraktı. Dahası her çeyrekte 100 bin yeni kullanıcı ile büyümeye devam ediyor. Bu hafta açıklanan finansal rapora göre Square geçen yılın son 3 ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 47 büyüyerek 10,2 milyar dolar ciroya ulaştı. Kar da yine bir önceki döneme kıyasla yüzde 49 artarak 374 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

  • VISA tarafından finanse edilen ve mobil ödemelerin yüzde 95’inin gerçekleştirildiği 70 ülkede yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre kredi kartları da dahil olmak üzere elektronik ödemelerin yükselişi ulusal gelirlere 296 milyar dolarlık katkı sağladı. Hane tüketimini ortalama yüzde 0,18 arttıran bu seçeneklerin geçtiğimiz 5 yıldaki gelişimi ekonomiye 2 milyon 600 bin iş kazandırmış. En olumlu etkilenen ülkelerin başında Çin ve Hindistan geliyor. Rakamlara bakıldığında elektronik ödemelerdeki her yüzde 1’lik artış -tetiklediği tüketimle- ekonomiye 104 milyar dolarlık ‘enerji veriyor’.
  • Garanti Kazançlı Kasko, tamamen dijital olarak tasarlanan ve sadece Garanti’nin dijital kanallarından satışa sunulan özel bir sigorta paketi. Bu ürün sayesinde müşteriler, kendi ihtiyaç ve isteklerine göre teminat ve diğer ek özelliklerini belirleyerek fiyat avantajı sağlarken, tamamen kendilerine özel bir kaskoya (250 TL’den başlayan bedellerle) sahip olabiliyor.

  • Afrika’nın bazı ülkelerinde mobil bankacılık gerçek bankacılığın yerini almış durumda.
  • Sofi, üniversite öğrencisi gençler ekseninde bankacılık hizmetini dönüştürmeyi hedefleyen yeni nesil finans girişimlerinden biri. Hayata geçirdiği manifestosu bankalar için ‘yeni nesil’ beklentilerin de özeti: sadece müşterilerin faydasına olacak ürünler geliştirmek, daha insani bir borçlanma modeli sunmak, müşterilere karşı şeffaf olmak, girişimcilere daha fazla destek vermek ve çalışanlarına inisiyatif alabilmeleri için serbestlik payı bırakmak.
  • Bitcoin cüzdanı konusunda onlarca seçeneğimiz var. Fakat şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram‘ı kullanan tek bir örneğe sahibiz: Telegram Wallet. Karmaşık işlemleri tek bir komuta dönüştüren akıllıca bir yöntem.
  • Fintechfolk, 3 milyar dolar değere ulaşan ve her gün ortalama 2 milyon 300 bin kişi tarafından kullanılan web tabanlı kurumsal hizmet Slack üstünde hizmet veren yeni bir finans teknolojileri (fintek) girişimi. Bu alandaki girişimci, yatırımcı ve geliştiricileri bir araya getirmeyi hedefleyen Fintechfolk’ta fintek alanına yönelik konu başlıkları altında her türlü paylaşım ve duyuruyu yapmak mümkün. İlk grup kullanıcılar için ücretsiz.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

17 Yorum

  • Bu yaptığınız işin bir başka benzeri var mı bunu çok merak ediyorum.

    Pazar günü sizin sayenizde daha keyifli ve katlanılabilir oluyor.

  • “13,1 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksinin gözlemlenen ışığının dünyaya ulaşması 13,4 milyar yıl sürmüş” ise aradaki 0,3 milyar yilda isik ne yapmis ;)

    • Işığın her zaman ışık hızında gidip gitmediği konusunda araştırmalar var. Belki bu konuyla ilgili bir olaydır.

    • Ekşi Sözlük üyesi değilim. Dolayısıyla bilgim ziyaretçilerin edinebildiğiyle sınırlı. Tasarım değişiklikleri, Ekşi Şeyler ve bağlantılı kullanıcı isyanına yönelik geçen haftaki özette bir şeyler paylaşmıştım. Bu hafta herkesi ilgilendirecek değinilmedik / farklı gelişmeler varsa yorumunuzda ekleyebilir; diğer ziyaretçileri bilgilendirebilirsiniz.

  • Bu japon arabası bizim sokaklarda bi dolaşsa üzerine ne “an” ılar kazınır. :)

  • Serdar hocam yazılarınızı sadece okuyup geçmek ile ayıp edilir diye düşünerekten artık Evernote’da farklı bir Not Defteri kategorisi içerisine webten kırpıp biriktirmekteyim önemli ve ilginç olanları… Yazılarınızda Tech-Science kısmı ile daha çok ilgileniyorum ve notifications açık her daim :)

  • Merhabalar Serdar hocam, özetlerinizi ilk günden beri takip ediyorum ve size ne kadar teşekkür etsem az. Sayenizde gündemi takip edebiliyorum. Özetlerinizi RSS kullanarak Pocket’e gönderiyorum ve her hafta özetlerinizi oradan okuyorum. Ancak haberlerin bir kısmını teker teker de ayrıca paylaşmanız Pocket hesabımda gereksiz yoğunluk oluşmasına sebep oluyor.
    Acaba sadece hafta özetlerini okuyabileceğimiz ikinci bir rss oluşturabilir misiniz? Teşekkürler.

  • Selam.
    Haftalık özetlerinizi keyifle okuyorum.
    Bu hafta Sinema/Kültür/Sanat kısmında da Craig Venter’e yer verilmiş.
    Açıkçası yeni video yayınladığını düşünüp açtım, ancak 2008 de yayınlanmış olan videosunu görmek heyecanımın yerini
    bildik bir tada bıraktı. Post içeriğinde de pek bir bağlam göremedim, kafam karıştı. :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği