Haftanın Özeti: 69

15 – 21 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, farklı yaklaşımlar.

  • Sandia Ulusal Laboratuvarı tarafından geliştirilen CBD-100 kodlu taşınabilir aygıt son dönemin küresel sorunlarından birini çözmeyi hedefliyor: canlı bombaları tespit etmek. 6kg ağırlığındaki CBD-100, yaydığı radar dalgalarıyla sadece 1,3 saniye içinde 2,7 metre uzaklıktan tehdit oluşturan kişiyi ayırd edebiliyor. Hedef bu tespiti 30 metre uzaklıktan yapabilmek. 50 bin dolar maliyetli ayğıt Pakistan, Singapur, Suudi Arabistan, Afganistan ve Nijerja gibi ülkelerden ön sipariş almış.

suicidebombdetector

  • Queen Üniversitesi Medya Laboratuvarı tarafından geliştirilen ReFlex adlı ekran teknolojisi tamamen renkli ve yüksek çözünürlüklü bir esnek ekran geliştirildi. Ekran yüzeyinin arkasındaki esneme sensörü hareketleri destekleyen uygulamalara aktararak gerçek hayattakine benzer etkileşimler oluşturabiliyor. LG tarafından üretilen 720p çözünürlüklü bir esnek ekran üstüne geliştirilen sistem yepyeni bir tarz yaratacak gibi duruyor.

  • Apple’ın 2014 yılında başvurduğu bir patent, firmanın akıllı saatinin ortam gürültüsünü hissedip bağlı olduğu iPhone’un sesini otomatik olarak ayarlamasını sağlıyor.
  • Kenya merkezli bir yerel sivil toplum kuruluşu olan Sunculture tarafından geliştirilen güneş enerjili AgroSolar Tarım Kiti kolay uygulanabilir yapısıyla tarıma yeni bir soluk getiriyor. Gün boyu tarlada topladığı güneş enerjisini etrafındaki nehir, göl ya da depodan su pompalama için kullanıyor. Sulamanın gerekli olup olmadığına da yine kendi sensörlerinden gelen bilgilere bakarak karar veriyor (Ülkenin çiftçilere yönelik bir diğer önemli girişimiyse Kickstart  adlı kar amacı gütmeyen kuruluşu).

  • Dubai’de yakında kapılarını açacak Rosemont Hotel dünyanın kendi ormanına sahip ilk oteli unvanını taşıyacak. 7 bin metrekare alana yayılacak yapay ormana ek olarak bir yapay plaj, havuz ve geri dönüşümlü suyla çalışan bir hayvanat bahçesi de yer alacak. ZAS Architects tarafından tasarlanan otel körgeze bakan sonsuz havuz, robot bavul taşıyıcılar gibi bir dizi ek ilginç ayrıntıya da sahip olacak. İnşaatın 2018’de tamamlanması bekleniyor.

Rosemont-towers-by-Kieferle-Partner-4-1020x610

  • Hindistan’ın ömrünü dolduran uçak gemileri ilginç şeylere vesile olmayı sürdürüyor. 67. sayımızda INS Vikrant adlı hurdaya çıkarılan uçak gemisinden imal edilen Bajaj V adlı motosikletten bahsetmiştik. Benzer şekilde -su üstündeki en yaşlı uçak gemisi unvanlı- 1959 (İngiltere) yapımı INS Viraat adlı uçak gemisi da emekli olurken hurdaya ayrılmak yerine bir otel olarak hizmet verecek. Gemi 500 odaya ve 500 kişilik bir konferans salonuna sahip olacak.

INS-Viraat-Nat-Geo

  • Ed’s Junk, Star Wars: The Force Awakens filmiyle hayatımıza giren yeni droid BB-8’in gerçek boyuttaki tasarımını sitesinden ücretsiz olarak paylaştı. İmalat tahmin ettiğiniz gibi hayli karışık bir süreç gerektiriyor. Sadece gövdenin maliyeti 500 dolara ulaşıyor. Ancak ortaya çıkan sonuç kesinlikle etkileyici.

  • Kamibot ise çocuklara kodlamayı öğretme amacı taşıyan eğlenceli bir eğitim robotu. Dış yüzeyini kağıttan bastıracağınız karakterle oluşturduğunuz robotlar sensörleriyle birçok farklı amaç ve işlev için programlanabiliyor (89 dolar).

  • Havayolu şirketi Virgin America, Silikon Vadisi teknoloji şirketlerini hedefleyen The Blaze a New Trail adlı projeyle San Francisco ile kendi şirket merkezinin bulunduğu Denver şehirleri arasında ucuz tarifeli bir özel sefer hayata geçirdi. Ücretsiz wifi, şarj setleri, canlı TV yayını, geniş film kataloğu, sipariş ile pişirilen yemekler, seçkin otellerde konaklama ve LinkedIN Premium üyelik gibi birçok cezbedici ayrıntıya ek olarak ViaSat uydu sistemi sayesinde şirketin Kurucusu Sir Richard Branson ile girişimcilik üstüne canlı sohbet gibi ilginçlikler de bulunuyor. Seferler 15 Mart tarihinde başlayacak.

VX MCS-HIRES

  • Rus silah imalat şirketi United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) tarafından geliştirilen bir drone 20 dakika havada kalabiliyor ve roket atabiliyor.

  • ABD Ordusu farklı görevlere göre farklı konfigürasyonlarda oluşturulabilecek ve ihtiyaç duyulduğu anda 3D yazıcılarla bastırılacak drone’lar üstünde çalışıyor.
  • Elbit tarafından geliştirilen Skylark 3 adlı 4,8 metre kanat açıklığına ve 10kg ağırlığa sahip insansız hava aracı 100 kilometre menzile sahip. 45kg taşıma kapasiteli istihbarat toplamaya yönelik araç 15 bin feet yüksekliğe ulaşabiliyor.

SK-3

  • Eighty Nine Robotics tarafından geliştirilen Rook adlı kişisel drone ise eşleştiği iOS ya da Android telefon ile wifi kapsama alanı içinde olduğu sürece binlerce kilometre uzaktan dahi yönetilebiliyor. Uzaktan ev ya da benzeri mekanların içini denetleyebilme adına dikkat çekici. Tek sorunu sadece 5 dakikalık pil ömrü (99 dolar).

  • Otomotiv tarihinin en ikonik modellerinden Porsche 911’in 50 yıllık tasarım özeti. Değişenler, gelişenler…

  • Rasa, hidrojen yakıtıyla çalışan yeni nesil araçlardan. 100km kullanımı benzin ölçeğinde 0,9 litre maliyete sahip geliyor. Karbon-fiber monokok gövdesiyle gayet hafif. Sadece 1,5kg’lık hidrojen tankıyla 483km menzile ulaşıyor. Egzostundan ise duman yerine su buharı çıkıyor. Maksimum hızıysa saatte 96km ile sınırlandırılmış. Avrupa Birliği fonlarından aldığı teşviklerle geliştirilen Rasa’dan ilk etapta 20 adet üretilip 12 ay boyunca yollarda denenecek. Bir sorun çıkmazsa 2018’de piyasaya sürülecek.

  • ABD ordusuna yönelik teknolojiler geliştiren DARPA, insansız çalışan bir insansız ‘denizaltı avcısı’ geliştirdi. Düşman denizaltılarının tespitinde kullanılanacak araç 42 metre uzunluğa sahip ve aylar boyunca hiçbir personele ihtiyaç duymadan tarama yapabiliyor. ACTUV kodlu aracın 18 aylık denemeden sonra 2017’de aktif kullanıma sunulması hedefleniyor.

  • Yeni nesil araçların çoğunda görmeye başladığımız anahtarlar konsolda bir düğmeye basarak aracı çalıştırmamızı mümkün kılıyor. Volvo ise olayı bir adım daha ileri taşıyarak mobil uygulaması anahtar da taşımadan sadece cep telefonuyla aracın her şeyini yönetebilmeyi mümkün kılmayı planlıyor. Teknoloji öncelikle markanın Sunfleet adlı Gothenburg Havaalanı’nda hizmet veren paylaşımlı araçlarında denenecek.

volvo-keyless

  • Teknolojiyle en çok anılan oyuncak üreticilerinden Mattel’in Autodesk işbirliğiyle geliştirdiği ThingMaker adlı 300 dolarlık yeni 3D yazıcı, 13 yaş ve üstü çocukların kullanımına özel olarak geliştirilmiş. Amaç, çocukların kendi oyuncaklarını üretebilmeleri.

thingmaker.0

  • Wake Forest Enstitüsü’nün 10 yıllık bir çalışma sonucu geliştirdiği 3D yazıcı ise kemik, kıkırdak; hatta kas yazdırabiliyor. İnsan hücresiyle oluşturulmuş kartuşlar kullanan yazıcı hayvanlar üstündeki transfer deneylerinde başarılı sonuçlar vermiş.

  • Modern çağın olmazsa olmazı power bank’ler. Mobil cihazların iştahımıza dayanamayan pillerini her an doldurabilmemizi sağlayan bu kurtarıcıların en hızlısıysa ASAP Dash. Tüm telefonlarda çalışıyor ve sadece 5 dakika içinde telefonunuzu tamamen dolduruyor (89 dolar).

  • Lumière, bir ışık . Fakat amacı görmek istediğiniz şeyi aydınlatmak olduğu kadar gözünüzü de korumak. Bunu da hemen her şekle girebilen esnek gövdesi ve özel tondaki ışığıyla gerçekleştiriyor (79 dolar).

  • EyeForcer da çocuklara özel bir gözlük ama derdi daha iyi görmelerini sağlamak değil. Bir elektronik cihaz kullanırken (sıklıkla olduğu gibi) vücut duruşunuz bozulduğu zaman sizi uyarıyor. Böylece bel, boyun, baş ağrısı gibi dertleri baştan engelliyor. Eğer uyarıya rağmen konumunuzu düzeltmezseniz kullandığınız cihazı ‘kapatıyor’!

IMG_3180

  • Nature’da yayımlanan bir araştırma terdeki glükoz ve laktat bileşenlerinin yeni nesil giyilebilir cihazlara vücut fonksiyonlarının durumundan diyabet gibi bazı hastalıkların erken teşhisine kadar pek çok konuda bilgi verebileceğini ortaya koydu.
  • Samsung’un Salted Venture şirketiyle ortak geliştirdiği Iofit adlı akıllı ayakkabı sporcuların birçok farklı beklentisini 199 dolara karşılıyor.

  • Lowe tarafından geliştirilen OSHbot adlı reyon robotu, California / San Jose’deki bir mağazada ilk yaşgününü kutladı. Robot müşterilerini yüzünden tanıyor, konuşarak ve dinleyerek yardımcı oluyor.

  • Tayvan IKEA mağazası ilginç br tasarım geliştirdi. Mağazanın restoran bölümünde yemeğinizi pişirip yiyebilmeniz için cep telefonlarınızı ısıtıcı tezgahın altında ulaşamayacağınız bir yerde saklamanız gerekiyor. Böylece yemek boyunca telefon yerine yemekle ve masadaki diğer ‘insan adı verilen biyolojik varlıklarla’ ilgilenebiliyorsunuz. Zor olacak ama zamanla alışacağız.

  • Nedendir bilinmez ama Nissan da otomatik olarak yerine dönen ofis sandalyeleri geliştirmiş (sıkça yaşanan başkasının sandalyesini çalma olayının tek bir el çırpmayla çözülebilecek olması güzel).

Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

14 Yorum

  • Amirim kategori isimlerini silmeniz hiç iyi olmamış. 1 – 2 – 3… diye sıralama yapmışsınız ama hangisinde hangi kategori var tıklamadan belli olmuyor. Mesela finans teknolojileri ile alakalı haberler ilgimi çekmiyor ve okumadan geçmek istiyorum.

  • her hafta sizin değerli haftanın özetlerini okuduğum zaman dünya adına seviniyorum, ülkem adına üzülüyorum. Net olarak gözüküyor ki özellikle Amerika ve Avrupa’daki yenilikçi şirketler birbirini besleyen ve ileriye taşıyan bir çevre oluşturmuş, üniversiteleri bilime sürekli katkı veriyor, ve bilimsel ilerleme hızlanan bir sarmal yapıyla bütün bir toplumu aydınlığa ve ileriye taşıyor. Kendi kısır gündemlerinizin yanında dünyada nefes kesici ne gelişmeler oluyor. Bir gün güzel Türkiye’mizin de kendine hicbir fayda sağlamayan kısır gündemlerinden sıyrılarak bu trene binmesini arzu ederiz. O günleri görebilmek dileğiyle:)

  • O değil de kategoriler kısmı ne kadar çirkin görünüyor. Retinam yırtıldı yemin ediyorum.

  • Belliki insanlar sitenizin diğer kategorilerini okumuyorlar.

    Türkiye okumayı sevmiyorlar ve bunu en iyi siz biliyorsunuz.

    Şimdiye kadar hep bir başkalarının yazdıklarını veya yaptıklarını anlattınız. Henüz sıra size gelmedi bile ama bu bile okunmuyor değil mi ?

    Kategori kısmını 1-2-3 şeklinde yapmanız bence daha yararlı olmuş ama sitenin diğer sayfalarının okunma oranlarını paylaşmanızı isterdim.

    • Eski ve yeni sistem arasınad belirgin bir fark yok. Eski menü bazı cep telefonu ekranlarında çalışmadığı için bu geleneksel yönteme geçtim. İnsanların okuyup okumaması da beni çok ilgilendirmiyor açıkçası. Seven, ilgilenen okur; sevmeyen, ilgilenmeyen okumaz. Okumak, bilgilenmek ittire-kaktıra olacak iş değil.

  • Serdar Bey,

    Değişikliği yapmanızdaki sebebi açıklamışsınız fakat siz de farkındasınız tasarım, teknoloji ve bu alanlardaki gelişmeler günümüzde birbirleriyle çokca iç içe geçmiş durumdalar. Durum böyle olunca 1-2-3-4-5-6 yerine kategori isimleri eski versiyonda olduğu gibi galeri olmasada sadece isim olarak yazsaydı veya adres çubuğunda 69/2 gibi değilde yazı olarak görünse daha iyi olurdu.

  • Serdar bey merhaba,

    5. Kategorideki ASAP Dash haberinde telefonları 5 dakika da şarj ettiğini belirtmişsiniz. Yanlış bir açıklama olmuş. İlgili girişimin sitesine girdiğimde onlarında yanıltıcı bir açıklama yazdıklarını gördüm (pazarlama stratejisi). Bahsi geçen power bank yada battery pack (harici batarya) toplamda 15 dakika da 100% doluyor, fakat 5 dakika da doldurduğunuz zaman da telefonunuzu (iPhone 5) %100 şarj ettiğini iddia ediyorlar. Yani açıklamanın ” Harici bataryayı 5 dk şarj ettiğinizde telefonunuzu (iPhone 5) 100% şarj ediyor” demek daha doğru olacaktır. Sayfanın en altındaki FAQ bölümünde de açıklamayı göreceksiniz.

    Will the ASAP Dash charge my iPhone in 5 minutes?
    No, there are two steps involved with using portable phone chargers to charge your iPhone on-the-go.
    Step 1: Charge the portable charger
    Step 2: Charge the iPhone.
    1) The ASAP Dash charges up incredibly fast. In just 5 minutes, the ASAP Dash stores enough power to charge an iPhone 5 from 0 – 100%.
    2) This step is where you use the ASAP Dash to charge your iPhone. A complete iPhone recharge from the ASAP Dash usually takes 60 – 90 min. The ASAP Dash has a built-in smart chip which detects devices and charge them at their maximum rate (3.1A / 5V).

    Bilginiz olsun (belki biliyorsunuzdur bilmeyenler için) telefonun şarj hızını şarj cihazı değil telefonunuz belirler. Yani şarj cihazından gelen akımın kontrolünü telefon belirlediği için teknik tabirle belirtmek gerekirse, elektrikte akım kaynak tarafından itilmez alıcı cihaz tarafından çekilir. Siz ne kadar fazla örn. 3A akım versenizde telefonunuz yine kendi belirlediği kadar ortalama 1A akımla şarj olacaktır. Günümüzdeki telefonlar da ortalama 5V gerilimle 1A akımla şarj olur.

    Yazılarınızda ki özveriniz için teşekkür ederim. Haftasonu sayenizde gayet güzel bilgilerle vakit geçiriyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

  • tamam eski kategori menüsü daha güzeldi ama adam yazmış oraya bazı telefonlarda çalışmadığı için bu şekilde yaptım diye. okumak istemediğin kategoriyi geçmek için bi tane fazla tık yapacaksın neyin üşengeçliği bu? teknolojinin insanları basite-kolaya alıştırma olayına gıcık oluyorum. Saygılar amirim, eline sağlık.

  • Amirim güzel paylaşımlar için teşekkürler. Katkı yapayım; konuşarak yabancı dil öğrenme uygulaması Speaken’ın henüz private beta’sı bile çıkmamış. Aynı şeyi 1 yıldır yapmaya çalışan https://www.gospeaky.com/ var. Denedim ama çok verim alamadım. Çünkü bi nevi dil takası yapıyorsun ve Türkçe öğrenmek isteyen Amerikalılarla (örnek), İngilizce öğrenmek isteyen Türkler arasında bir uçurum var sayı olarak. O yüzden pratik yapacak birini bulmak pek kolay olmuyor. Umarım bunu çözerler.

  • Serdar Bey, ulusal basında geçen hafta çıkan ‘Temassız POS ile Hırsızlık’ haberlerinin teknik olarak mümkün olması ya da olmaması, mümkünse alınabilecek önlemler üzerine de bir paragraf finans bölümü için faydalı olabilir. Ulusal basın işin teknik tarafını bırakıp hırsızlık tarafıyla daha meşgul her zamanki gibi..TV’ler için çekilen canlandırma video da son derece kafa karıştırıcı ve ‘bu kadar basit aslında’ der gibi..

    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği