Haftanın Özeti: 69

15 – 21 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni, farklı siteler; internet girişimleri, girişimci öyküleri.

  • 2 Aralık 2015 tarihinde ABD’nin California eyaletinin San Bernardino şehrinde yaşayan Syed Dizwan Farook ve Tashfeen Malik adlı evli çift bir rehin alma eylemi sonucu 14 kişinin ölümüne, 22 kişinin de ağır yaralanmasına yol açtı. Ardından kaçmaya çalışırken polis tarafından öldürüldü. Fakat bu terör eyleminin soruşturması olayın bütün ağırlığını konuyu hiç umulmadık bir şirketin kucağına yerleştirdi: Apple. Geçen hafta da değindiğimiz üzere; soruşturmayı yürüten istihbarat kurumu FBI, Apple’ın saldırganın üstünden çıkan pin korumalı iPhone’un kilidini açmasını istiyor (iOS işletim sistemi kullanan iPhone ve iPad gibi cihazlar 10 defa yanış şifre girildiğinde güvenlik amacıyla telefonun içeriğini tamamen siliyor). Apple CEO’su Tim Cook ise -yine beklenmedik bir şekilde- bu talebe şiddetle karşı çıkarak konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme de Apple’ın FBI’ın isteklerini yerine getirmesine karar verdi. Apple ise bu kararı temyize götürerek Apple’ın sitesinde bir mektup yayınlayarak kriptolamanın önemine ve talep edilenin kullanıcılar adına tehlikelerine dikkat çekti. Aynı günlerde Google, Facebook ve Twitter bu kararında Apple’ın yanında olduklarını belirtti. Konu aslında oldukça karışık fakat dünya geneli için son derece önemli. Takip etmeye devam edeceğiz.

fbi-apple-tim-cook-RTSCZN-1024x715

  • Terörle bağlantılı kullanıcı profilleri; sayfa ve gruplardan dolayı başı sürekli ağrıyan bir diğer şirket Facebook da aldığı kararla terörizmle bağlantısı olan her türlü hesabı doğrudan kapatmaya karar verdi. Bu tip içerik ve hesapların takibini şirket içinde kurulan özel bir takım yürütecek.

  • Google’ın Google’ı da kapsayan çatı şirketi olan Alphabet’in Başkanı Eric Schmidt, bu hafta yayınladığı bir yazıyla Google Ideas adlı girişimlerinin adının Jigsaw olarak değiştirildiğini açıkladı. Amaç jeopolitik engelleri teknolojiyle aşacak; dijital şiddet, sansür ve saldırıları engelleyecek fikirler geliştirmek. Jigsaw’un başında yine Jared Cohen yer alacak.
  • Google’ın yüksek irtifalı balonlarla ücretsiz internet dağıtma girişimi Loon, 3 yıllık geliştirme ve deneme sürecinin ardından yakında hizmete giriyor. İlk gerçek deneme devlet düzeyinde mutabakat sağlanan Sri Lanka’da gerçekleştirilecek.

  • Gökyüzünde hakimiyet kurmak isteyen Google’ın yeryüzündeki hevesleri de tükenmiş değil. Bu hafta San Francisco ve Los Angeles’ta hizmete giren Google Express, kendi araçlarıyla evlere bakkal siparişlerini dağıtacak. Sistem üyelerine 3; olmayanlara 5 dolara sunulacak hizmet Amazon’un bir süre önce başlattığı Prime türevleriyle rekabet etmek için çabalayacak.

png;base644159201ce6c76ef3

  • Google, bir Gmail adresi olmayanların kendi e-posta adreslerini de Gmail altyapısıyla kullanabilmesini sağlayan hizmetini tanıttı. Bunun için Gmail’in mobil uygulamasında ‘Enable Gmailify‘ özelliğini aktif hale getirmek yeterli.

  • 1 milyar kullanıcıya doğru ilerleyen Facebook’un mesajlaşma uygulaması Messenger yakında reklam göstermeye başlayacak.
  • Youtube, 2009 yılında kurulan Bandaid‘i 8 milyon dolara satın aldı (bu şirketin şu ana kadar aldığı 27,6 milyon dolar yatırımın çok altında bir tutar). Site bağımsız sanatçıların albümlerini tanıtmasına, konser duyurularını yapıp bilet satmasına ve ticari ürünler pazarlamasına olanak sağlıyor.
  • Youtube dünyasından çok ilginç bir gelişme de medya devi Time Inc. cephesinden geldi. Bünyesinde birçok medya kuruluşu barındıran Time Inc,, Youtube’un en popüler otomotiv içeriği kanallarından 300 bin aboneli Fast Lane Daily ve 1,6 milyon aboneli /Drive kanallarını satın aldığını duyurdu.
  • Yönetmenliğini Luke Gilford’ın yaptığı, başrolünde Pamela Anderson’ın oynadığı ve Jane Fonda’nın sesiyle yer aldığı Connected; yaşlanma, algı ve dijitalleşmenin kesişiminde yer yer Black Mirror ve Her tadı veren 10 dakikalık bir kısa film (Bir VICE güzelliği daha).

  • “19. yüzyılın teknoloji öncüleri endüstriler oluşturdu, bugünün teknoloji öncüleri ürünler oluşturuyor. Teknoloji girişimciliği 100 yıldır HİÇ değişmedi”. Bunlar Matt Henderson’ın yazısından dikkat çekici ayrıntılar.
  • Martin Rünz ise son dönemin yükselen ‘terimi’ büyük veri ve mahremiyet kesişiminin karanlık yüzünü bize gösteriyor. Okumalı.
  • Ghostery, Disconnect,RedMorph ve Privacy Badger… The New York Times gazetesinin mahremiyetini korumak isteyenlere yönelik 4 tavsiyesi.
  • Cep telefonunuzdaki fotoğraflarınızı yedeklemek ve albümler halinde arşivlemek isteyenlere özel: everalbum (artık Android sürümü de var).
  • Instagram, kullanıcı hesaplarının güvenliği için 2 adımlı hesap doğrulama hizmeti getirdi. Twitter ve Facebook’ta uzun süredir kullanılan bu yapı kullanıcı adı ve şifrenize ek olarak cep telefonuyla bir PIN doğrulamasını şart koşuyor. Size ait hesap bilgileriyle başka bir cihazdan Instagram’a giriş yapıldığında da size bir uyarı mesajı yollanıyor. BONUS BİLGİ: Bu özelliğe sahip site ve uygulamaları Two Factor Auth sitesinden takip edebilirsiniz.
  • ABD / Hollywood’daki Hollywood Presbyterian Sağlık Merkezi bilgisayarlarına bulaşan bir fidye virüsü kurumun bütün dosyalarını kriptolayarak kullanılmaz hale getirdi. Açmak için gereken şifre karşılığında 3 milyon 600 bin dolar isteyen fidyeciler pazarlık sonucu 17 bin dolara anlaştı (pazarlık becerisi diye buna derim!). Hastane yetkilileri hacker’lara söz konusu tutarı Bitcoin cinsinden ödeyerek dosyalarına yeniden kavuştu. Fidye virüsleri son yılların en tehlikeli saldırılarının başında geliyor ve sahiplerine her yıl milyonlarca dolar kazandırıyor.

hollywood-presbyterian-hospital-medical-center

  • İnternete bağlı sistem, hizmet ve uygulamalarınızı sürekli deneyerek güvenlik açıklarına karşı denetleyen (yani size sürekli saldıran) ve raporlayan hizmet: AttackIQ.

  • İnternette gerçekleşen ve siteleri kullanılmaz hale getiren DDOS saldırılarını takip edebileceğiniz bir web sitesi. Kesinlikle hipnotize edici.

ddos-raporu

  • Araştırmacılar tarafından bu hafta ortaya çıkarılan (GNU C kütüphanesine ait) ciddi bir güvenlik açığı UNIX tabanlı sistemlerde tehlike yaratıyor. Güncellemeleri bir an önce yapmakta fayda var.
  • Mobil cihazlar arasında SMS ile bulaşan Mazal adlı yeni bir virüs cihazları tamamen silebilme gücüne sahip. Sadece Danimarka’da 100 bin cihaza yayılan virüs ne tesedüfdür ki dil olarak Rusça seçilen Android cihazlara bulaşmıyor.
  • Türkiye’nin en fazla yatırım toplamış internet girişimlerinden TazeDirekt bu hafta sürpriz bir kararla kapandı. Girişimci kitlesinde geniş yankı uyandıran bu karara dair derli toplu bir analizi de şirketin yatırımcılarından Aslanoba Capital’in eski CTO’su Umut Gökbayrak yapmış.

Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

14 Yorum

  • Amirim kategori isimlerini silmeniz hiç iyi olmamış. 1 – 2 – 3… diye sıralama yapmışsınız ama hangisinde hangi kategori var tıklamadan belli olmuyor. Mesela finans teknolojileri ile alakalı haberler ilgimi çekmiyor ve okumadan geçmek istiyorum.

  • her hafta sizin değerli haftanın özetlerini okuduğum zaman dünya adına seviniyorum, ülkem adına üzülüyorum. Net olarak gözüküyor ki özellikle Amerika ve Avrupa’daki yenilikçi şirketler birbirini besleyen ve ileriye taşıyan bir çevre oluşturmuş, üniversiteleri bilime sürekli katkı veriyor, ve bilimsel ilerleme hızlanan bir sarmal yapıyla bütün bir toplumu aydınlığa ve ileriye taşıyor. Kendi kısır gündemlerinizin yanında dünyada nefes kesici ne gelişmeler oluyor. Bir gün güzel Türkiye’mizin de kendine hicbir fayda sağlamayan kısır gündemlerinden sıyrılarak bu trene binmesini arzu ederiz. O günleri görebilmek dileğiyle:)

  • O değil de kategoriler kısmı ne kadar çirkin görünüyor. Retinam yırtıldı yemin ediyorum.

  • Belliki insanlar sitenizin diğer kategorilerini okumuyorlar.

    Türkiye okumayı sevmiyorlar ve bunu en iyi siz biliyorsunuz.

    Şimdiye kadar hep bir başkalarının yazdıklarını veya yaptıklarını anlattınız. Henüz sıra size gelmedi bile ama bu bile okunmuyor değil mi ?

    Kategori kısmını 1-2-3 şeklinde yapmanız bence daha yararlı olmuş ama sitenin diğer sayfalarının okunma oranlarını paylaşmanızı isterdim.

    • Eski ve yeni sistem arasınad belirgin bir fark yok. Eski menü bazı cep telefonu ekranlarında çalışmadığı için bu geleneksel yönteme geçtim. İnsanların okuyup okumaması da beni çok ilgilendirmiyor açıkçası. Seven, ilgilenen okur; sevmeyen, ilgilenmeyen okumaz. Okumak, bilgilenmek ittire-kaktıra olacak iş değil.

  • Serdar Bey,

    Değişikliği yapmanızdaki sebebi açıklamışsınız fakat siz de farkındasınız tasarım, teknoloji ve bu alanlardaki gelişmeler günümüzde birbirleriyle çokca iç içe geçmiş durumdalar. Durum böyle olunca 1-2-3-4-5-6 yerine kategori isimleri eski versiyonda olduğu gibi galeri olmasada sadece isim olarak yazsaydı veya adres çubuğunda 69/2 gibi değilde yazı olarak görünse daha iyi olurdu.

  • Serdar bey merhaba,

    5. Kategorideki ASAP Dash haberinde telefonları 5 dakika da şarj ettiğini belirtmişsiniz. Yanlış bir açıklama olmuş. İlgili girişimin sitesine girdiğimde onlarında yanıltıcı bir açıklama yazdıklarını gördüm (pazarlama stratejisi). Bahsi geçen power bank yada battery pack (harici batarya) toplamda 15 dakika da 100% doluyor, fakat 5 dakika da doldurduğunuz zaman da telefonunuzu (iPhone 5) %100 şarj ettiğini iddia ediyorlar. Yani açıklamanın ” Harici bataryayı 5 dk şarj ettiğinizde telefonunuzu (iPhone 5) 100% şarj ediyor” demek daha doğru olacaktır. Sayfanın en altındaki FAQ bölümünde de açıklamayı göreceksiniz.

    Will the ASAP Dash charge my iPhone in 5 minutes?
    No, there are two steps involved with using portable phone chargers to charge your iPhone on-the-go.
    Step 1: Charge the portable charger
    Step 2: Charge the iPhone.
    1) The ASAP Dash charges up incredibly fast. In just 5 minutes, the ASAP Dash stores enough power to charge an iPhone 5 from 0 – 100%.
    2) This step is where you use the ASAP Dash to charge your iPhone. A complete iPhone recharge from the ASAP Dash usually takes 60 – 90 min. The ASAP Dash has a built-in smart chip which detects devices and charge them at their maximum rate (3.1A / 5V).

    Bilginiz olsun (belki biliyorsunuzdur bilmeyenler için) telefonun şarj hızını şarj cihazı değil telefonunuz belirler. Yani şarj cihazından gelen akımın kontrolünü telefon belirlediği için teknik tabirle belirtmek gerekirse, elektrikte akım kaynak tarafından itilmez alıcı cihaz tarafından çekilir. Siz ne kadar fazla örn. 3A akım versenizde telefonunuz yine kendi belirlediği kadar ortalama 1A akımla şarj olacaktır. Günümüzdeki telefonlar da ortalama 5V gerilimle 1A akımla şarj olur.

    Yazılarınızda ki özveriniz için teşekkür ederim. Haftasonu sayenizde gayet güzel bilgilerle vakit geçiriyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

  • tamam eski kategori menüsü daha güzeldi ama adam yazmış oraya bazı telefonlarda çalışmadığı için bu şekilde yaptım diye. okumak istemediğin kategoriyi geçmek için bi tane fazla tık yapacaksın neyin üşengeçliği bu? teknolojinin insanları basite-kolaya alıştırma olayına gıcık oluyorum. Saygılar amirim, eline sağlık.

  • Amirim güzel paylaşımlar için teşekkürler. Katkı yapayım; konuşarak yabancı dil öğrenme uygulaması Speaken’ın henüz private beta’sı bile çıkmamış. Aynı şeyi 1 yıldır yapmaya çalışan https://www.gospeaky.com/ var. Denedim ama çok verim alamadım. Çünkü bi nevi dil takası yapıyorsun ve Türkçe öğrenmek isteyen Amerikalılarla (örnek), İngilizce öğrenmek isteyen Türkler arasında bir uçurum var sayı olarak. O yüzden pratik yapacak birini bulmak pek kolay olmuyor. Umarım bunu çözerler.

  • Serdar Bey, ulusal basında geçen hafta çıkan ‘Temassız POS ile Hırsızlık’ haberlerinin teknik olarak mümkün olması ya da olmaması, mümkünse alınabilecek önlemler üzerine de bir paragraf finans bölümü için faydalı olabilir. Ulusal basın işin teknik tarafını bırakıp hırsızlık tarafıyla daha meşgul her zamanki gibi..TV’ler için çekilen canlandırma video da son derece kafa karıştırıcı ve ‘bu kadar basit aslında’ der gibi..

    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği